Hopp til innhold

Fremdeles ikke «Spotify for lydbøker» – forbrukeren tar regningen

Alle lydbokplattformer og forlag har ennå ikke blitt enige om avtaler for lydbokstrømming, dermed må publikum ha flere abonnement for å få tilgang til alle lydbøker.

Illustrasjonsbilde kvinne lytter til lydbok

Alle norske lydbøker skal egentlig være tilgjengelig hos alle norske lydbokstrømmeplattformer, men alle avtalene er ennå ikke på plass (Illustrasjonsbilde).

Foto: Thomas Brun / NTB scanpix

Det har gått to år siden «Bokavtalen» slo fast at alle forlag skal levere filer til alle strømmeplattformer.

– Bokavtalen er krystallklar, slår Trine Stenersen, leder i Bokhandlerforeningen fast.

I den norske bokbransjen er man enige om spillereglene gjennom «Bokavtalen», som er inngått mellom Bokhandlerforeningen og Forleggerforeningen.

Der plikter alle bokhandlere å skaffe bøkene publikum etterspør, og forlagene plikter å levere dem til forhandlerne som ber om det. Det samme gjelder for digitale plattformer.

På den måten ligger det til rette for at det skal finnes Spotify for lydbøker, på samme måte som man får tak i bøker fra alle forlag i alle bokhandlere. Stenersen understreker samtidig Bokavtalen ikke går inn på detaljene mellom forhandler og forlag.

– Forbrukerne som taper i sånne tilfeller

Avtalene mellom forlagene og strømmeplattformene må de selv inngå, og disse mangler for enkelte forlag og strømmeplattformer.

– Det er åpenbart at det er forbrukerne som taper i sånne tilfeller som dette, slår Stenersen fast.

– De må da tegne flere abonnementer for å få tilgang på bredden av litteratur som vi tilbyr i bransjen, utdyper hun.

Lydbokforlaget, som eies av Gyldendal og Aschehoug, skriver på sine nettsider at de er Norges største utgiver av lydbøker. De eier også strømmetjenesten Fabel. Forlagssjef Ann-Kristin Vasseljen mener bildet er mer komplekst.

– Nå sitter vi i forhandlinger for å komme dit, men det er helt avgjørende å ivareta lønnsomhet for bransjen, tjenesten, forlag og forfatter, sier hun.

– Opplever det som krav

Ebok.no og deres strømmetjeneste ebokpluss mangler avtale med Cappelen Damm og Lydbokforlaget (som eies av Gyldendal og Aschehoug). Dermed kan de tilby bøker fra flere små og mellomstore forlag, men mangler de største bestselgerne.

– Vi opplever det mer som et krav enn en forhandling, sier daglig leder i Ebok.no Lene Røren.

– Vi mener det er kritisk for forfatterne, bransjen og lytterne å få dette på plass, mener Røren.

– Det er jeg enig i, men vi har hele tiden opplevd at vi er i forhandling, svarer forlagssjef i Lydbokforlaget, Ann-Kristin Vasseljen.

Storytel i Norge deleies av Cappelen Damm, de har avtale med mer enn 100 norske utgivere opplyser daglig leder Håkon Havik.

– Det har tatt tid å komme til enighet om betingelser med hvert enkelt forlag, men det er naturlig når nye digitale løsninger etableres, sier Havik.

Alle må bli enige

Vasseljen mener det har vært nødvendig å bruke tid for å forstå det nye markedet, og sikre lønnsomhet for alle parter.

– Det er fortsatt ingen kollektive avtaler med rettighetshavere selv om tilleggsprotokollen kom for to år siden, påpeker hun.

– Hva skal til for at publikum skal finne alle lydbøker hos alle strømmetjenester?

– At partene blir enige om de økonomiske og sikkerhetsmessige vilkårene, svarer Vasseljen.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.