Hopp til innhold

Fredrik Solvang blir fast programleder i Debatten

Han har vært programleder for Dagsnytt 18 i en årrekke. Nå tar Fredrik Solvang med seg erfaringen og blir permanent programleder for Debatten.

Fredrik Solvang leder partilederdebatten fra Arendal i kveld

Fredrik Solvang blir programleder for Debatten.

Foto: Julia Maria Naglestad / NRK

– Jeg er veldig, veldig glad for å ha fått jobben. Det er et kjempeprivilegium, og det er et privilegium å ta over etter Ingunn Solheim, som er en fabelaktig programleder, sier Fredrik Solvang.

Etter å ledet Debatten i snart fire uker, får Solvang nå jobben permanent.

– Vi vet at han er veldig dyktig programleder, det har han bevist i Dagsnytt 18. Fredrik er kunnskapsrik og flink til å lede debatter, sier redaksjonssjef Solveig Tvedt.

– Må knekke koden

Solvang har blitt nominert til Gullruten i kategorien «beste mannlige programleder», og stiller ofte spørsmål helt til han får et svar.

– Jeg er ganske spent på hvordan det blir, fordi det er vanskeligere å få til det på direktesendt TV. En av grunnene er at det er mindre tålmodighet på TV og du tåler kortere sekvenser, sier Solvang.

Solvang har likevel som mål å knekke den koden.

– De mange sekvensen der jeg haler og drar, og fortsetter og fortsetter, de blir jeg spent på om lar seg gjøre. Jeg må knekke den koden, sier han.

Kommunikasjonssjef i UD, Frode Andersen, nekter å svare på programlederens spørsmål.

FÅR ET SVAR: Det kommunikasjonssjefen i UD ønsket å svare på, var noe annet enn det Fredrik Solvang spurte om.

– Enorm drivkraft

Av kollegaene i redaksjonen blir Solvang beskrevet som en fyr med god stil og godt humør.

– Han er jo veldig stilig, velkledd og sjarmerende. I tillegg er han alltid i godt humør, sier Solveig Tvedt.

Men han er også en kunnskapsrik person, med evne til å grave i vanskelige temaer, understreker hun.

– Han har evnen til å dukke inn i ganske kompliserte ting, og skape spennende debatter rundt det, og han har en enorm drivkraft, sier redaksjonssjefen.

Solvang har flere ganger tidligere vært å se som programleder på NRK, blant annet i Detektor og Valgstafett i 2014.

Tidligere programleder for Debatten, Ingrunn Solheim, er i dag å se som anker i Dagsrevyen.

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK