Hopp til innhold

Fredrik har Harrisons askebeger

"Har tatt vare på" Harrisons askebeger

- Dette er en av mine kjæreste eiendeler, sier Fredrik Skavlan, programleder i Først & sist, og viser høytidelig frem George Harrisons askebeger. Askebegeret er gjenstand for mange lange øyekast fra Fredriks kolleger. Hvis det blir borte, vet Fredrik hvem som rappet det...

Av:
Synne Hedlo

Pop-pris

George Harrison fikk askebegeret i 1971. Det ble tildelt som en pris fra musikk-avisen Melody Maker for hit-singelen "My Sweet Lord". Harrison var langvarig syk før han tapte kampen mot kreften 29. november 2002.

Askebegeret er i lys brun marmor med en messingplakett hvor det står:

"Melody Maker Pop Poll 1971. Top British Single. My Sweet Lord (George Harrison)."

"My sweet lord"...

Hjelp til selvhjelp

- I et fåfengt forsøk på å få George Harrison til å slutte å røyke tok jeg vare på askebegeret hans, forteller Først & sist himself.

Når underholdnings-magasinet lurer på hvordan det ble slik at Fredrik skulle "ta vare på" askebegeret til George Harrison, svarer han noe unnvikende. Han skylder på at historien bak er for kjedelig. "Via mange omveier" har det havnet på pulten til Fredrik, og der tar det seg forsåvidt godt ut.

- Men askebegeret mitt får du aldri

Fredrik er en stor Beatles-fan. For ham er askebegeret intet mindre enn et klenodium. Det har fast plass på pulten, og Fredrik sender det jevnlig kjærlige øyekast.

Kolleger i underholdnings-avdelingen kan med andre ord se langt etter George Harrison-askebegeret. Om dette gir dem lange fingre, vites ikke.

- Jeg er veldig redd for at produsent Ole Jørgen Grønlund skal ta det. Hvis det blir borte, så vet jeg hvem som har tatt det, mener Fredrik.

Ole Jørgen er programleder i underholdnings-programmet Retro, som begynner til våren. Askebegeret er dermed allerede blitt en brikke i kampen om seertallene.

Kulturstrøm

  • Nynorsk litteraturpris til Edvard Hoem

    Edvard Hoem er tildelt Nynorsk litteraturpris 2023 for boka Husjomfru.

    Prisen er på 50 000 kroner og blir tildelt på landsmøtet til Noregs Mållag i helga.

    Litteraturprisen er blitt delt ut sidan 1982, og saman med mållaget er det Det Norske Samlaget og Det Norske Teatret som står bak prisen.

    Husjomfru av Edvard Hoem
  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh