NRK Meny
Normal

Fredrik har Harrisons askebeger

"Har tatt vare på" Harrisons askebeger

- Dette er en av mine kjæreste eiendeler, sier Fredrik Skavlan, programleder i Først & sist, og viser høytidelig frem George Harrisons askebeger. Askebegeret er gjenstand for mange lange øyekast fra Fredriks kolleger. Hvis det blir borte, vet Fredrik hvem som rappet det...

Av:
Synne Hedlo

Pop-pris

George Harrison fikk askebegeret i 1971. Det ble tildelt som en pris fra musikk-avisen Melody Maker for hit-singelen "My Sweet Lord". Harrison var langvarig syk før han tapte kampen mot kreften 29. november 2002.

Askebegeret er i lys brun marmor med en messingplakett hvor det står:

"Melody Maker Pop Poll 1971. Top British Single. My Sweet Lord (George Harrison)."

"My sweet lord"...

Hjelp til selvhjelp

- I et fåfengt forsøk på å få George Harrison til å slutte å røyke tok jeg vare på askebegeret hans, forteller Først & sist himself.

Når underholdnings-magasinet lurer på hvordan det ble slik at Fredrik skulle "ta vare på" askebegeret til George Harrison, svarer han noe unnvikende. Han skylder på at historien bak er for kjedelig. "Via mange omveier" har det havnet på pulten til Fredrik, og der tar det seg forsåvidt godt ut.

- Men askebegeret mitt får du aldri

Fredrik er en stor Beatles-fan. For ham er askebegeret intet mindre enn et klenodium. Det har fast plass på pulten, og Fredrik sender det jevnlig kjærlige øyekast.

Kolleger i underholdnings-avdelingen kan med andre ord se langt etter George Harrison-askebegeret. Om dette gir dem lange fingre, vites ikke.

- Jeg er veldig redd for at produsent Ole Jørgen Grønlund skal ta det. Hvis det blir borte, så vet jeg hvem som har tatt det, mener Fredrik.

Ole Jørgen er programleder i underholdnings-programmet Retro, som begynner til våren. Askebegeret er dermed allerede blitt en brikke i kampen om seertallene.

Kulturstrøm

 • Molderosen går til Arild Andersen

  Kontrabassisten Arild Andersen er tildelt Molderosen 2018. Det er Moldejazz sin høyeste utmerkelse og tildeles en person som har vært med å sette Molde på kartet. Arild Andersen har spilt på mange av Moldejazzfestivalene, og er landets mest kjente jazzbassist. Arild Andersen er 72 år gammel og kommer fra Lillestrøm

  Arild Andersen
  Foto: Ann Eli Nøsen / NRK
 • Flyttar Manson-film

  Quentin Tarantino sin film om sektleiaren Charles Manson skapar debatt allereie før han er ferdig. Opphavleg skulle filmen med namnet «Once Upon A Time in Hollywood» ha premiere på 50-årsdagen for drapet på skodespelarinna Sharon Tate, 9. august 2019. No har premieredatoen blitt flytta, ifølgje The Hollywood Reporter. Leonardo DiCaprio og Brad Pitt har hovudrollene i storfilmen. Filmselskapet hevdar at flyttinga av premieren ikkje har noko med 50-årsmarkeringa å gjere. Manson og hans tilhengjarar stod bak fleire brutale drap i 1969. Charles Manson døydde i 2017.

  FRANCE-ENTERTAINMENT-MOVIE-BODY OF LIES FRANCE-ENTERTAINMENT-MOVIE-BODY OF LIES
  Foto: BORIS HORVAT / AFP