Svarer på angrepet med gratis barnebøker

Forfatter Fredrik Backman svarer på lastebilangrepet i Stockholm med å gi bort barnebøker. Han vil gjøre det lettere for foreldre å snakke med barn om attentatet.

Fredrik Backman og blomsterhavet etter angrepet i Stockholm

VIL HJELPE: «En mann ved navn Ove»-forfatteren Fredrik Backman ga bort gratis barnebøker etter lastebilangrepet i Stockholm.

Foto: Markus Schreiber / AP

– Jeg vet at dette er en liten og banal sak i den store sammenhengen denne helgen, men om noen av dere er i Stockholm sentrum i dag, så kan dere gå inn på Akademibokhandeln Odeplan og kjøpe en valgfri barnebok. Jeg betaler.

Slik begynner den svenske forfatteren Fredrik Backman et innlegg på sin Facebook-side lørdag.

Backman er mest kjent som forfatteren bak boken «En mann ved navn Ove».

– Mor leste alltid til meg

Ideen til barneboksalget kom dagen etter at det smalt i Stockholm, og forfatteren lurte på hvordan han skulle forklare hendelsene til barna sine.

– Jeg vet jo ikke. Jeg har ikke peiling. Men da jeg var liten og noe forferdelig skjedde, så leste min mor alltid bøker for meg. På den måten fikk hun forklart det vanskeligste i livet. Hun lot meg stille spørsmål, og samtalene begynte på den måten, skriver forfatteren videre.

Backman mener at bøker gjør det lettere for barn å møte tunge og store spørsmål om livet.

– Nå leser mamma «Brødrene Løvehjerte» for barna mine, og jeg leser «Harry Potter» med dem. Det hjelper oss å snakke. Jeg vet at dette ikke forandrer verden, men det er kanskje ... noe, skriver Backman.

Åtte timer etter at Backman publiserte Facebook-innlegget har over 25.000 trykket anerkjennende på «liker»-knappen, og 4200 personer har delt innlegget.

Åpnet hjemmene sine

Backman forteller at han har fått mange henvendelser fra folk som ønsker å gjøre det samme, og oppfordrer folk til å henvende seg til sin lokale bokhandel.

Barnebokaksjonen har også fått omtale i svenske medier. SVT skriver at svenskene hyller forfatteren. Og han er ikke alene om å ville hjelpe etter lastebilangrepet.

Etter angrepet fredag tok det ikke lang tid før svenskene organiserte måter for å hjelpe hverandre. Under hashtagen #opsenstockholm tilbød stockholmerne både hjelp, mat og husrom.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Samtidig stilte også mange svensker opp for å gi blod. Blodsentralen i Stockholm skriver på sine hjemmesider at de på lørdag fikk inn tre ganger så mye blod som vanlig.

Flere offentlige lokaler og kirker stod også åpne.

Kulturstrøm

 • Gyllenhaal + Ferrantebok = film

  Den amerikanske skuespilleren Maggie Gyllenhaal skal skrive og regissere en adaptasjon av Elena Ferrantes roman «Den dunkle dottera» (Samlaget). Det melder bok365.no. Det blir hennes debut som regissør og manusforfatter. Rollen hennes i HBO-serien «The Deuce» har inspirert henne til å ta skrittet over i registolen, sier hun.

  2018 Sundance Film Festival - "The Kindergarten Teacher" Portrai
  Foto: Taylor Jewell / AP
 • Forfatter Jan Jakob Tønseth er død.

  Jan Jakob Tønseth døde natt til fredag, melder hans forlag Cappelen Damm. Tønseth var den aller første vinneren av P2-lytternes romanpris. Den fikk han for «Et vennskap». Han fikk også Det Norske Akademis pris, Cappelenprisen, Gyldendals legat og Doblougprisen.

  For novellesamlingen «Von Aschenbachs fristelse» ble han nominert til Nordisk Råds litteraturpris.

  I diktsamlingen «Muntre dødsdikt og andre dikt» (2015) skrev han sin sykdomshistorie.

  Jan Jakob Tønseth ble 71 år gammel.

  Jan Jakob Tønseth
  Foto: Aarønæs, Lars / Lars Aarønæs
 • Suksess for norsk sopran

  Caroline Wettergreen får gode kritikker i avisa The Guardian for sin rolle som den gode feen i Jules Massenets «Cendrillon». Hennes sangprestasjoner på Glyndebourne-operaen blir beskrevet som ett av de to høydepunktene, med «uanstrengt og utsøkt koloratur».