Hopp til innhold

– Kul kunstharselas

Tegneren Marvin Halleraker er kjent for sine spenstige tegninger for aviser som Bergens Tidende og Morgenbladet. Nå harsellerer han med vårt syn på kunst i den nye bildeboken "Freddy".

Marvin Halleraker: "Freddy"

Livet som levende kunstverk med tatoveringer på kroppen skal vise seg å bli noe helt annet enn det kunstneren Freddy hadde tenkt, i Marvin Hallerakers bok 'Freddy'.

Foto: Mangschou forlag

Det gjør ikke noe om du har noen år på baken når du leser "Freddy", Marvin Hallerakers nye bildebok på 30 små sider. Dette er nemlig en beretning som inkorporerer kjente verk fra kunsthistorien - og som dermed gir en merverdi for mennesker som har levd en stund.

Et levende kunstverk

Marvin Halleraker

Marvin Halleraker gir leseren humor i bøttevis, mener NRKs anmelder Anne Cathrine Straume.

Foto: Helge Skodvin / Helge Skodvin

Freddy er stjerne. Han har tatoveringer over hele kroppen. Publikum går av hengslene når han kaster skjorten; de vil se mer, de vil ta bilder, de elsker Freddy. Og Freddy elsker rampelyset. En dag kommer det en kunstkjenner som vil kjøpe Freddy. Med alle sine tatoveringer er han jo et kunstverk selv! Etter litt om og men går Freddy med på prisen, og blir plassert i et skuddsikkert hvelv sammen med andre kunstverk.

Men livet som levende kunst skal vise seg å bli noe helt annet enn han hadde tenkt. Hvor blir det av publikum? Når skal han stilles ut og få ære og oppmerksomhet? Skal han for alltid bli her i dette ensomme hvelvet?


Freddy vil kjøpe seg selv tilbake, men nå er prisen fordoblet. Markedskreftene rår, han er fange i sin egen forfengelighet, stuet bort, kjøpt og betalt.

Referanser til Kunsthistorien

Ganske tilfeldig, nesten, men likevel tydelig gjennomtenkt, plasserer Halleraker klassiske kunstverk inn i handlingen.

Picasso, Rodin, Rembrandt og Modigliani er bare noen av kunstnerne som er representert. Og kunstverkene spiller alle en tydelig rolle i fortellingen. Ikke minst blir Picassos skrekkslagne damefjes en strålende reaksjon på Freddys oppførsel blant kunstverkene. En frekk og frisk omgang med kunst, spør du meg.

Men barna, da, som ikke kjenner kunsthistorien, vil de ha utbytte av boken, eller er den forbeholdt en intern gjeng kunstinteresserte voksne? Jo, "Freddy" er absolutt også en bok for de uinnvidde, for på overflateplanet er dette en liketil fortelling som sier noe både om kjendishysteri, stormannsgalskap, ensomhet og oppfinnsomhet.

Flere norske forfattere og bildekunstnere har laget vellykkede bøker om kunst for barn tidligere. Det mest kjente eksemplet er kanskje "Raudt, blått og litt gult" av Bjørn Sortland og Lars Elling.

  • Se også: Bokbloggen – NRKs litteraturkritikere blogger om bøker

Ironi og utlevering

Marvin Halleraker: "Freddy"

Bokomslaget til Marvin Hallerakers bok 'Freddy'.

Foto: Mangschou forlag

Her er humor i bøttevis. Nærmest alle Hallerakers snåle figurer utleveres i mindre vakre utgaver av prototyper; de ulekre, kunst-interesserte damene, den småvokste, dresskledde kunstsamleren og ikke minst Freddy selv, som en slags Elvis-kloning.


Fin, liten bok, tenker jeg, og anbefaler den med glede videre!

De nominerte til Brageprisen 2007

  • Se også: Sommerboken – NRK-profiler anbefaler lesestoff til ferien.

Kulturstrøm

  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh
  • Fleire artistar droppar Eurovision-arrangement

    Artistane Dotter og Titiyo skulle opptredd i Eurovision Village, men har no trekt seg. Det melder NTB.

    Eurovision Village er det offisielle festivalområdet knytt til Eurovision i Sverige. Der skal det vere fleire konsertar og arrangement frå 4. til 11. mai. Fleire av dei som skal opptre har trekt seg frå arrangementa.

    Bookingansvarleg for Titiyo skriv at «logistiske årsaker» er årsaka til at artisten ikkje speler. Dotter har fått fleire oppfordringar til å boikotte Eurovision på Instagram, fordi Israel deltek, skriv NTB.