I dag spiller NRK kun norsk musikk

NRK kaster ut all utenlandsk musikk for å feire Urørt-finalen.

Slutface

FINALE PÅ FREDAG: Stavanger-bandet Slutface er en av fem finalister i fredagens Urørtfinale, som sendes på NRK3 og P3. For å markere finalen, skal NRKs radiokanaler kun spille norsk musikk hele dagen.

Foto: Erik Auklend / NRK

Med fredagens Urørtfinale som bakteppe, skal elleve av NRKs radiokanaler utelukkende spille norsk musikk gjennom sendedøgnet.

– Urørt er viktig for NRK og for norsk musikkbransje. Hvis du ser på antallet suksessfulle artister som har vært innom konkurransen, så vil jeg påstå at Urørt er like viktig for norsk musikk som MGP eller Spellemann, sier musikksjef i NRK, Knut Henrik Ytre-Arne.

Knut Henrik Ytre-Arne

SETTER SØKELYS: Knut Henrik Ytre-Arne mener NRK som allmennkringkaster må sette søkelys på norsk musikk.

Foto: Ole Kaland / NRK

Viktig del av NRKs oppgave

Det er ikke første gang dette gjøres av NRK, og Ytre-Arne mener norsk musikk er en viktig del av rollen som allmennkringkaster.

– Å løfte frem norsk kultur en viktig del av NRKs rolle, og dette er en fin mulighet til å løfte frem norsk musikk.

Har én slik dag med bare norsk musikk egentlig noen betydning?

– Med to millioner lyttere på våre kanaler daglig, så er det klart det vil ha betydning.

Krevende for klassisk

Jørgen Hegstad

POSITIV: Jørgen Hegstad er glad for at radiokanalene markerer Urørtfinalen, men mener også at dette er fin mulighet til å vise bredden i norsk musikk.

Foto: Erlend Laanke Solbu / NRK

Jørgen Hegstad, prosjektleder for Urørt, er glad for oppmerksomheten dette vil gi, men mener det også vil kunne sette søkelyset på sjangre som tradisjonelt sett ikke deltar i konkurransen.

– Dette er en fin mulighet til å vise bredden i norsk musikk akkurat nå, og vise at det er høy kvalitet innenfor flere sjangre.

Knut Henrik Ytre-Arne mener kvaliteten på norsk musikk er så høy akkurat nå, at de fleste kanalene ikke vil ha noe problem med å finne norsk musikk til sendingene. Sjefen for NRK Klassisk, forteller derimot at det blir utfordrende å finne klassisk norsk musikk som kan fylle hele sendedøgnet.

Ragnhild Veire, kommentator

UTFORDRING: Ragnhild Veire tror det blir vanskelig å finne klassisk norsk musikk til hele sendedøgnet, men gleder seg til utfordringen.

Foto: Ole Kaland / NRK

– Det er en krevende sak for en kanal som skal spille brede, kjente klassiske hits, i et land med radikalt kortere klassisk tradisjon enn andre europeiske land, men vi tar utfordringen og tror dette skal bli bra, sier kanalsjef for NRK Klassisk, Ragnhild Veire.'

Kulturstrøm

 • Huset står på en vikinggrav

  Først ei glassperle, deretter ei øks. Til slutt fant Mariann Kristensen og mannen ut at huset deres på Seivåg i Bodø sannsynligvis er bygget over ei vikinggrav. I dag starter fagfolk fra Tromsø Museum arbeidet med større utgravninger. De mener dette kan være ei grav fra yngre jernalder eller vikingtid.

 • Kåret til årets redaktør

  Sjefredaktør Bjørn Kristoffer Bore i Vårt Land er årets redaktør i Oslo og Akershus. – Har gjort avisen tydeligere, skarpere og mer interessant, sier juryen. Bore begynte som sjefredaktør i avisen i mars i fjor. Prisen ble delt ut under årsmøtet til Oslo Redaktørforening mandag (NTB).

  Bjørn Kristoffer Bore
  Foto: Adrian Nielsen / Vårt Land / NTB Scanpix
 • Larry King (86) lager podkast

  I «The Millionth Question» skal amerikaneren intervjue et knippe kjente mennesker, melder TT. Hvem som stiller opp er så langt ikke avklart, men ifølge Rolling Stone står navn som Michael Jordan, Donald Trump og immunologen Anthony Fauci på ønskelisten. Etter 25 år på CNN takket programmet «Larry King Live» av i 2010. Programlederen ble rammet av slag i fjor, men han understreker at han kjenner seg så pass frisk at han gjerne vil fortsette med det han er flink til (NTB).

  Larry King
  Foto: Rodin Eckenroth / AFP/Scanpix