NRK Meny
Normal

Frauenkirche gjenoppstått

Da Dresden ble bombet 13. februar 1945, gikk det hardt ut over Frauenkirche. Ruinene ble liggende som et minnesmerke over krigens grufullheter til den ble gjenåpnet i nyrestaurert prakt i 2008.

Innbyggere i Dresden rydder gatene foran Frauenkirche i januar 1952.

Innbyggere i Dresden rydder gatene foran Frauenkirche i januar 1952.

Foto: AFP

Besøket i Frauenkirche

I Kunstreisens tredje program i Dresden-serien besøker vi Frauenkirche, en av Nord-Europas vakreste byggverk. 30. oktober i 2008 ble den gjenåpnet etter 11 års restaurering. Ingen forlater dette rommet uberørt, og slett ikke vi som opplevde det under minnemarkeringen 13. februar i år, nøyaktig 69 år etter bombingen.

Frauenkirche har fem gallerier som bølger seg langs veggene.

Frauenkirche har fem gallerier som bølger seg langs veggene.

Foto: Nina Skurtveit / NRK

Hofkirche som kontrast

På tampen av programmet vårt er vi også innom den katolske Hofkirche (1739 - 55). Kurfyrst August 2. av Sachsen hadde nemlig i 1697 konvertert til katolisismen for også å kunne bli konge av Polen. Der ble han August 1. - samtidig som han var kurfyrst August 2. av Sachsen! Sønnen Friedrich August 2. fikk bygget kirken mellom 1739 og 1755. Det interessante er at Frauenkirche (1726 - 43) er mer overdådig barokk enn Hofkirche til tross for at den er protestantisk. Se billedgalleriet - og les om tidligere Dresden-programmer:

Kulturstrøm

 • Christine hyller Avicii

  P3 viet hele programmet til den avdøde svenske DJen og produsenten Avicii, som gikk bort fredag 20. april bare 28 år gammel. Du får høre om hans liv, hans musikk og fra noen av de han inspirerte mest.

 • Norsk sopran får dansk pris

  Lise Davidsen er vant til å få gjeve priser – og kan nå føye til et dansk hederslegat på en kvart million kroner, oppkalt etter dronning Ingrid. Prisen deles ut 24. juni i konsertsalen i Tivoli, og blir personlig overrakt av danskenes dronning Margrethe, prinsesse Benedikte og dronning Anne-Marie av Hellas (NTB)

  Lise Davidsen
  Foto: Camilla Storvollen
 • Ny inspirasjon av kreftdiagnose

  – Når eg først er blitt sjuk, er det ei Guds lukke at eg er forfattar, seier forfattar Agnes Ravatn.

  I fem år har forfattaren strevd med å skrive ein ny roman. Då ho fekk beskjed om at ho hadde kreft, kom inspirasjonen tilbake, melder Bergens Tidende.

  Agnes Ravatn
  Foto: Ingunn Rauk / NRK