MÅTTE BEKLAGE: Det danske motemagasinet Cover beklaget nylig en magasinforside med en ekstremt tynn modell, og redaktøren innrømmet at bildet aldri burde stått på trykk.
Foto: Rikke TindalPolitiker og nevrolog Olivier Veran mener ekstremt tynne modeller glorifiserer anoreksi. Han foreslår fengselsstraff eller en bot på 650.000 kroner for dem som bruker undervektige modeller på catwalken og i annonsekampanjer.
Veran mener modellene bør presentere en legeattest som viser at de har en BMI på over 18. Det betyr at modeller som er 175 centimeter høye må veie minst 55 kilo.
– Det er uakseptabelt å promotere feilernæring og å kommersielt utnytte mennesker som setter sin egen helse på spill, sier Veran til Le Parisien.
Døde av anoreksi
Spiseforstyrrelser blant modeller ble for alvor satt på dagsorden da den franske modellen Isabelle Caro lot seg avbilde mens hun hadde anoreksi. Caro døde 28 år gammel som en følge av sykdommen.
– En tilfredsstillende BMI må være på plass. Nettsider som oppfordrer unge jenter til å gå ned i vekt bør også forbys, sier Veran til Le Parisien.
Les også: – Jobben deres å være så tynne
VILLE HA OPPMERKSOMHET: Isabelle Caro stilte opp i denne kampanjen for å få mer oppmerksomhet rundt spiseforstyrrelsen anoreksi. Den franske modellen døde av sykdommen i 2010.
Foto: Alberto Pellaschiar / Ap– Fengsel er kanskje litt drastisk
POSITIV TIL KONTROLL: Eivor Øvrebø i Team Models mener hele motebransjen bør ta seg selv i nakken, både journalistene som bruker syltynne modeller i moteserier, fotografene som tar bilde av dem og designerne som bruker dem på catwalken.
Foto: Elisabeth Tollisen / Team Modeller– Det er et godt tiltak å bøtelegge. Fengsel er kanskje litt drastisk, sier Eivor Øvrebø i Team Models om det franske lovforslaget.
Men Øvrebø, modellmammaen i Norges største modellbyrå, er ikke overbevist om at BMI er den rette måleenheten for å vurdere modellenes generelle helsetilstand.
– Jeg roper høyt hurra for at man dropper modeller som er spikertynna. Men det finnes også jenter og gutter som er tynne, men ikke syke. Det er feil å nekte dem å gå på en catwalk.
- Les mer: Når er det tynt nok?
Positive i Sverige
Modellbyrået Elite i Sverige tar imot forslaget med åpne armer.
– Det hadde vært fantastisk å ha i Sverige, det er absolutt en bra greie. Vi kjemper hele tiden mot kunder som vil ha smale modeller, sier Ida Bobbo, modellbooker hos Elite Stockholm, til Sveriges Radio.
Flere land har en lignende lov, blant annet Italia, Spania og Israel. Men modellmamma Øvrebø mener det ikke har noe med land å gjøre, det er et generelt problem i bransjen.
– Dette er et problem i Paris, London og New York, sier Øvrebø til NRK.