Hopp til innhold

Frankrike returnerer steinstøtter

Frankrike vil returnere fem stjålne steinstøtter til Egypt, sier Frankrikes kulturminister fredag.

Frankrike returnerer steinstøtter til Egypt
Foto: pierre Verdy / Scanpix/AFP

Tidligere denne uken brøt Egypt alle bånd med det kjente museet Louvre i Paris. Egyptiske myndigheter begrunnet bruddet med at museet visste at de fem steinstøtter var stjålet da de kjøpte dem i 1980.

Nå har en fransk kommisjon enstemmig avgjort at de fem støttene, som er tatt fra en grav i Kongenes dal i Luxor, skal leveres tilbake.

God tro

Frederic Mitterrand støtter den arresterte filmskaperen Roman Polanski

Frankrikes kulturminister Frederic Mitterrand

Foto: Loic Venance / Scanpix/AFP

Kommisjonen ble nedsatt av den franske kulturministeren, Frederic Mitterrand, som åpnet for at fortidsminnene kunne bli returnert dersom det viste seg at de var blitt stjålet.

Ifølge ministeren ble det først i 2008 reist tvil om støttenes opprinnelse, da man oppdagen en grav hvor støttene tilsynelatene kunne komme fra. Mitterrand har tidligere hevdet at støttene ble ervervet i god tro.

Det egyptiske bruddet med Louvre ville i første omgang påvirke felles konferanser, men også arbeid som museet utfører på gravstedet Saqqara, sør for den egyptiske hovedstaden.

– Kairo vil nå gjenopprette båndene med Louvre, så snart Frankrike har oppfylt løftet om å levere tilbake støttene, sier Egypts sjefsarkeolog, Zahi Hawass til nyhetsbyrået AFP, fredag.

Økende press

Det var han som tidligere denne uken kom med nyheten om at Egypt brøt med det franske museet. At kravet fra Hawass kom kort tid etter at landets kulturminister tapte kampen om vervet som øverste leder for UNESCO, ble av flere sett på som en «takk for sist» til franske myndigheter.

Men ifølge Hawass, skal dette ikke være tilfellet. Egypt skal allerede i januar i år ha bedt om at steinstøttene returneres. Landet har de siste årene økt presset for å få tilbake antikke egyptiske kunstgjenstander som er stilt ut i en rekke av verdens fremste museer.

Den egyptiske dronning Nefertiti

Nefertiti

Foto: OLIVER LANG / AFP

I 2007 returnerte franske myndigheter hårrestene til den egyptiske faraoen Ramses II, som en franskmann skal ha forsøkt å selge på internett. Ifølge mannen hadde han arvet håret etter sin far som hadde deltatt i vitenskapelige undersøkelser av faraoens mumie 30 år tidligere.

Hendelsen førte til et egyptisk forbud mot å la utenlandske forskere få undersøke kongelige mumier.

Et av de mest kjente kulturminnene som Egypt krever tilbake, er bysten av den legendariske dronning Nefertiti som står på museum i den tyske hovedstaden Berlin.

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP