Hopp til innhold

Frankrike lager helt ny SKAM-sesong

France Télévisions får skrive sin helt egen SKAM-sesong, til tross for at serieskaper Julie Andem var kritisk til ideen. – Vi har gått noen runder, sier produsent Marianne Furevold.

Franske Skam

De franske SKAM-jentene har blitt populære i hjemlandet. Nå skal franskmennene skrive sin helt egen sesong.

– Er det ikke gøy? Er det ikke helt fantastisk at SKAM får leve videre? Det er et eventyr.

SKAM-produsent Marianne Furevold er full av entusiasme over nyheten om at det endelig kommer en femte sesong av den norske seriesuksessen som tok slutt i juni 2017.

Men ikke på norsk.

Det er den franske rikskringkasteren France Télévisions som får lage sesong fem. NRK har tidligere fortalt at SKAM finnes på fransk, men dette er altså den første gangen noen får skrive sin helt egen sesong.

Ifølge Le Parisien, som brakte nyheten, skal serieskaper Julie Andem i utgangspunktet ha vært lunken til ideen om en ny fransk sesong. Avisen skriver at det tok lang tid for å overbevise henne om ideen.

Skam til europa

SKAM-redaksjonen har hatt møter med delegasjoner fra Frankrike, Nederland, Spania, Tyskland og flere andre. Dette gjør de for å sikre at konseptet ikke vannes ut.

Foto: Ole Hedemann / NRK

– Vi er jo opptatt av at essensen, universet og karakterene i originale SKAM skal bli ivaretatt på best mulig måte. Så vi har gått noen runder med de franske produsentene. Vi skal sørge for at det vi mener er viktig for SKAM videreføres i deres versjon også, sier Furevold.

Streng beskjed om riktig research

Men den norske redaksjonen kommer ikke til å slippe grepet om SKAM helt ennå.

Redaksjonen har blant annet lagt ned krav om at franskmennene må drive research på samme måte som de gjorde selv.

Den jobben har blitt gjort, mener Furevold.

Erna Solberg møter SKAM-jentene på cafe i Frankrike

Erna Solberg møtte de franske SKAM-skuespillerne i fjor. Frankrike var den første nasjonen som laget en versjon av norske SKAM.

Foto: Philip Lote / NRK

– Jeg er veldig imponert over deres evne og vilje til å gå ut og gjøre den researchen som var så viktig for suksessen i Norge. Man må finne de viktige historiene, sier SKAM-produsenten.

«Genialt»

Mottakelsen fra den franske SKAM-fansen har vært særs positiv, og på produsentens Instagramprofil strømmer gratulasjonene inn.

Le Parisien beskriver reaksjonene som «fans i galskap».

– Det er bare to ord som kommer til meg: genialt, og takk!, skriver en av de mange som har kommentert på posten.

Den franske sesongen blir ti episoder på rundt 20 minutter. Det er fortsatt uklart når sesongen skal ha premiere, og hvorvidt den blir mulig å se for norske seere.

Og bare for å være helt sikre:

– Kan det komme en femte sesong av norske SKAM også?

– Nei. Noen ganger er det greit å gi seg på topp, sier produsent Furevold.

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.