Frankrike lager helt ny SKAM-sesong

France Télévisions får skrive sin helt egen SKAM-sesong, til tross for at serieskaper Julie Andem var kritisk til ideen. – Vi har gått noen runder, sier produsent Marianne Furevold.

Franske Skam

De franske SKAM-jentene har blitt populære i hjemlandet. Nå skal franskmennene skrive sin helt egen sesong.

– Er det ikke gøy? Er det ikke helt fantastisk at SKAM får leve videre? Det er et eventyr.

SKAM-produsent Marianne Furevold er full av entusiasme over nyheten om at det endelig kommer en femte sesong av den norske seriesuksessen som tok slutt i juni 2017.

Men ikke på norsk.

Det er den franske rikskringkasteren France Télévisions som får lage sesong fem. NRK har tidligere fortalt at SKAM finnes på fransk, men dette er altså den første gangen noen får skrive sin helt egen sesong.

Ifølge Le Parisien, som brakte nyheten, skal serieskaper Julie Andem i utgangspunktet ha vært lunken til ideen om en ny fransk sesong. Avisen skriver at det tok lang tid for å overbevise henne om ideen.

Skam til europa

SKAM-redaksjonen har hatt møter med delegasjoner fra Frankrike, Nederland, Spania, Tyskland og flere andre. Dette gjør de for å sikre at konseptet ikke vannes ut.

Foto: Ole Hedemann / NRK

– Vi er jo opptatt av at essensen, universet og karakterene i originale SKAM skal bli ivaretatt på best mulig måte. Så vi har gått noen runder med de franske produsentene. Vi skal sørge for at det vi mener er viktig for SKAM videreføres i deres versjon også, sier Furevold.

Streng beskjed om riktig research

Men den norske redaksjonen kommer ikke til å slippe grepet om SKAM helt ennå.

Redaksjonen har blant annet lagt ned krav om at franskmennene må drive research på samme måte som de gjorde selv.

Den jobben har blitt gjort, mener Furevold.

Erna Solberg møter SKAM-jentene på cafe i Frankrike

Erna Solberg møtte de franske SKAM-skuespillerne i fjor. Frankrike var den første nasjonen som laget en versjon av norske SKAM.

Foto: Philip Lote / NRK

– Jeg er veldig imponert over deres evne og vilje til å gå ut og gjøre den researchen som var så viktig for suksessen i Norge. Man må finne de viktige historiene, sier SKAM-produsenten.

«Genialt»

Mottakelsen fra den franske SKAM-fansen har vært særs positiv, og på produsentens Instagramprofil strømmer gratulasjonene inn.

Le Parisien beskriver reaksjonene som «fans i galskap».

– Det er bare to ord som kommer til meg: genialt, og takk!, skriver en av de mange som har kommentert på posten.

Den franske sesongen blir ti episoder på rundt 20 minutter. Det er fortsatt uklart når sesongen skal ha premiere, og hvorvidt den blir mulig å se for norske seere.

Og bare for å være helt sikre:

– Kan det komme en femte sesong av norske SKAM også?

– Nei. Noen ganger er det greit å gi seg på topp, sier produsent Furevold.

Kulturstrøm

 • Google endrer annonsesystemet sitt

  Google slutter å selge annonser basert på teknologi som sporer brukeres nettbruk. De vil heller ta i bruk et nytt system for målrettede annonser, som ikke bruker «cookies», og det nye systemet vil testes på nettleseren Chrome i mars, opplyser Google.

 • Dolly Parton ga penger til vaksine

  Dolly Parton delte bilde av seg selv i sosiale medier når hun får covid-19-vaksinen, og fleipet med at hun "fikk smake sin egen medisin". 75-åringen var blant dem som bidro til å finansiere utviklingen av Moderna-vaksinen. Hun la også ut en video med en oppfordring til sine millioner av følgere i sosiale meder om å ta vaksinen om de kunne.

  Laster Twitter-innhold
 • Grant til «Dungeons & Dragons»-film

  Hugh Grant er klar for en rolle i filmen som henter inspirasjon fra rollespillet «Dungeons & Dragons». Grant skal spille skurken Jonathan Goldstein, melder Variety. «Dungeons & Dragons», som spilles med papir, penn og terninger, ble lansert i 1974, og har blitt spilt av over 50 millioner mennesker (NTB).

  Hugh Grant
  Foto: HANDOUT / Reuters