Har spilt over 1000 søndags­konserter – på rad

OSLO (NRK): «Frank Znort Quartet» feirer 20 år. Her får du en spesiell musikkopplevelse:

VIDEO: Se Frank Znort Quartet spille live i NRKs studio 15.

FZQ er ikke som andre band. Ikke er de en kvartett heller. I Studio 15 på Marienlyst er det kaos.

Fullt av musikere, et utall instrumenter, ledninger over alt og noen minutter til direktesending i Spillerom på NRK P2.

Bandet er 12 denne dagen. Noen ganger er de 20-ish.

Annerledesbandet FZQ oppsto i 1998 da en vennegjeng begynte å jamme sammen på en kneipe i Oslo Øst hver søndag. Først på «St. Halvards Bistro», deretter på «Grønlandshagen» og fra 2007 fast på «Blå». Hver eneste søndag, uavbrutt.

Det betyr ca. 1040 søndagskonserter – på rad.

Frank Znort Quartet's concert at Blå on 1. April 2018.

INGEN VANLIG SØNDAG: Frank Znort Quartet-konsert på Blå 1. April 2018.

Foto: Tore Sætre / www.setre.net

Bandet spiller gratis, men lodder alltid ut tre CD-er med forrige ukes konsert. Denne helga feirer de sine første 20 år med stor utekonsert på utestedet «Blå» i Oslo.

To har vært med siden starten,«Kula» Runar Johannessen, trommer og «Sef» aka Svend Foyn, gitar.

– Vi begynte fordi vi ville ha det gøy og for å lære å spille. Så har det bare ballet på seg. Nye medlemmer har kommet rekende på hver sin fjøl, forteller Svend Foyn.

Ubeskrivelig

– Noen har kalt FZQ et jazz/punk-storband, men går det an å beskrive musikken?

– Hva slags musikk vi spiller? Nei, det er umulig å si. Det spriker i alle retninger og avhenger av hvem som er med. Det meste er coverlåter i alle varianter, sier Foyn.

Forplikter

Lista over norske musikere som har spilt med FZQ er lang. Likevel er det ikke slik at man bare kan stikke innom på en konsert og så forsvinne.

Sef aka Svend Foyn

SJEF: Sef (Svend Foyn) har vært med siden starten.

– Greia vår er å spille hver eneste søndag året rundt og det forplikter medlemmene. Gulroten er en større utenlandstur i året, og bare fullverdige medlemmer får være med, sier «Sef», aka Svend.

– Og hvor lenge skal søndagsmiddagene inntas sammen med Frank Znort?

– Så lenge det er gøy, sier han.

 • Hele innslaget i Spillerom hører du i NRK Radio:
LIVE i dag! Frank Znort Quartet har spilt hver søndag i 20 år, og er kanskje et av Oslos kuleste liveband. Tubatalentet August Schieldrop vant publikumsprisen under Virtuos, og viser talentet på nytt i dag.

Stemning fra Blå i påsken:

Kulturstrøm

 • Intimkonsert med Manu Chao

  Manu Chao avsluttet sitt norgesopphold med å spille for stab og frivillige på Mela Kafé mandag kveld. Lørdag fylte han Rådshusplassen til randen med en helt annen utgave av musikken enn konsertgjengere har blitt vant til. Da stilte han med en liten akustisk trio, og maktet likevel å få plassen til å koke i forbindelse med Melafestivalen.

  Wait, there is more!

  Publisert av Arne Berg Tirsdag 20. august 2019
 • 33 konserter på 47 dager

  Pom Poko skal gjøre 33 konserter på 47 dager i oktober og november. De starter i Storbritannia, der flere av konsertene allerede er utsolgt, og kvartetten skal også være med på en BBC6 Live session i Manchester 16. oktober. Etter 13 konserter der vender Pom Poko hjem til Norge for et knippe konserter (NTB).

  Pom Poko
  Foto: Pom Poko TV
 • Norge ikke representert

  Av de 46 spillefilmene som er plukket ut til European Film Awards, er ingen fra Norge. Listen inneholder filmer fra 31 europeiske land og både Sverige og Danmark er representert. De endelige nominerte skal stemmes frem og blir siden annonsert den 9. november i år. (NTB)