Har spilt over 1000 søndags­konserter – på rad

OSLO (NRK): «Frank Znort Quartet» feirer 20 år. Her får du en spesiell musikkopplevelse:

VIDEO: Se Frank Znort Quartet spille live i NRKs studio 15.

FZQ er ikke som andre band. Ikke er de en kvartett heller. I Studio 15 på Marienlyst er det kaos.

Fullt av musikere, et utall instrumenter, ledninger over alt og noen minutter til direktesending i Spillerom på NRK P2.

Bandet er 12 denne dagen. Noen ganger er de 20-ish.

Annerledesbandet FZQ oppsto i 1998 da en vennegjeng begynte å jamme sammen på en kneipe i Oslo Øst hver søndag. Først på «St. Halvards Bistro», deretter på «Grønlandshagen» og fra 2007 fast på «Blå». Hver eneste søndag, uavbrutt.

Det betyr ca. 1040 søndagskonserter – på rad.

Frank Znort Quartet's concert at Blå on 1. April 2018.

INGEN VANLIG SØNDAG: Frank Znort Quartet-konsert på Blå 1. April 2018.

Foto: Tore Sætre / www.setre.net

Bandet spiller gratis, men lodder alltid ut tre CD-er med forrige ukes konsert. Denne helga feirer de sine første 20 år med stor utekonsert på utestedet «Blå» i Oslo.

To har vært med siden starten,«Kula» Runar Johannessen, trommer og «Sef» aka Svend Foyn, gitar.

– Vi begynte fordi vi ville ha det gøy og for å lære å spille. Så har det bare ballet på seg. Nye medlemmer har kommet rekende på hver sin fjøl, forteller Svend Foyn.

Ubeskrivelig

– Noen har kalt FZQ et jazz/punk-storband, men går det an å beskrive musikken?

– Hva slags musikk vi spiller? Nei, det er umulig å si. Det spriker i alle retninger og avhenger av hvem som er med. Det meste er coverlåter i alle varianter, sier Foyn.

Forplikter

Lista over norske musikere som har spilt med FZQ er lang. Likevel er det ikke slik at man bare kan stikke innom på en konsert og så forsvinne.

Sef aka Svend Foyn

SJEF: Sef (Svend Foyn) har vært med siden starten.

– Greia vår er å spille hver eneste søndag året rundt og det forplikter medlemmene. Gulroten er en større utenlandstur i året, og bare fullverdige medlemmer får være med, sier «Sef», aka Svend.

– Og hvor lenge skal søndagsmiddagene inntas sammen med Frank Znort?

– Så lenge det er gøy, sier han.

 • Hele innslaget i Spillerom hører du i NRK Radio:
LIVE i dag! Frank Znort Quartet har spilt hver søndag i 20 år, og er kanskje et av Oslos kuleste liveband. Tubatalentet August Schieldrop vant publikumsprisen under Virtuos, og viser talentet på nytt i dag.

Stemning fra Blå i påsken:

Kulturstrøm

 • Keiino i verdenstoppen

  Eurovision-låta «Spirit In The Sky» er den 10. mest populære på Itunes i verden, og ligger høyt på hitlistene i flere land i Europa. – En drøm som er i ferd med å gå i oppfyllelse, sier låtskriver og vokalist Tom Hugo Hermansen til Fædrelandsvennen.

  Keiino ESC 2019
  Foto: NRK
 • Pippi for jenter på flukt

  Når Pippi Langstrømpe fyller 75 år i 2020 blir hun en del av Redd Barnas program «Girls on the Move», som skal sikre at barns rettigheter respekteres. Astrid Lindgren Company ønsker å bidra til arbeidet for barn som er på flukt, står det i en pressemelding. Boka «Pippi Langstrømpe» kom ut i 1945.

  Pippi Långstrump
  Foto: NTB scanpix
 • Kleskjede innfører utleie

  Den svenske såkalte hight street-kjeden Gina Tricot innfører utleie av klær. Med «Rent Your Party Outfit» skal kundene kunne leie antrekk fra kleskjeden i et par dager før de returnerer det, skriver Melk & Honning. Pilotprosjektet skjer først i Gøteborg.