Har spilt over 1000 søndags­konserter – på rad

OSLO (NRK): «Frank Znort Quartet» feirer 20 år. Her får du en spesiell musikkopplevelse:

VIDEO: Se Frank Znort Quartet spille live i NRKs studio 15.

FZQ er ikke som andre band. Ikke er de en kvartett heller. I Studio 15 på Marienlyst er det kaos.

Fullt av musikere, et utall instrumenter, ledninger over alt og noen minutter til direktesending i Spillerom på NRK P2.

Bandet er 12 denne dagen. Noen ganger er de 20-ish.

Annerledesbandet FZQ oppsto i 1998 da en vennegjeng begynte å jamme sammen på en kneipe i Oslo Øst hver søndag. Først på «St. Halvards Bistro», deretter på «Grønlandshagen» og fra 2007 fast på «Blå». Hver eneste søndag, uavbrutt.

Det betyr ca. 1040 søndagskonserter – på rad.

Frank Znort Quartet's concert at Blå on 1. April 2018.

INGEN VANLIG SØNDAG: Frank Znort Quartet-konsert på Blå 1. April 2018.

Foto: Tore Sætre / www.setre.net

Bandet spiller gratis, men lodder alltid ut tre CD-er med forrige ukes konsert. Denne helga feirer de sine første 20 år med stor utekonsert på utestedet «Blå» i Oslo.

To har vært med siden starten,«Kula» Runar Johannessen, trommer og «Sef» aka Svend Foyn, gitar.

– Vi begynte fordi vi ville ha det gøy og for å lære å spille. Så har det bare ballet på seg. Nye medlemmer har kommet rekende på hver sin fjøl, forteller Svend Foyn.

Ubeskrivelig

– Noen har kalt FZQ et jazz/punk-storband, men går det an å beskrive musikken?

– Hva slags musikk vi spiller? Nei, det er umulig å si. Det spriker i alle retninger og avhenger av hvem som er med. Det meste er coverlåter i alle varianter, sier Foyn.

Forplikter

Lista over norske musikere som har spilt med FZQ er lang. Likevel er det ikke slik at man bare kan stikke innom på en konsert og så forsvinne.

Sef aka Svend Foyn

SJEF: Sef (Svend Foyn) har vært med siden starten.

– Greia vår er å spille hver eneste søndag året rundt og det forplikter medlemmene. Gulroten er en større utenlandstur i året, og bare fullverdige medlemmer får være med, sier «Sef», aka Svend.

– Og hvor lenge skal søndagsmiddagene inntas sammen med Frank Znort?

– Så lenge det er gøy, sier han.

 • Hele innslaget i Spillerom hører du i NRK Radio:
LIVE i dag! Frank Znort Quartet har spilt hver søndag i 20 år, og er kanskje et av Oslos kuleste liveband. Tubatalentet August Schieldrop vant publikumsprisen under Virtuos, og viser talentet på nytt i dag.

Stemning fra Blå i påsken:

Kulturstrøm

 • Ari Behns fortellinger i nye opplag

  Kolon forlag har opplevd ny etterspørsel for Ari Behns bøker etter hans død. Hans tre samlinger med fortellinger er nå utsolgt fra forlaget, men trykkes i nye opplag. Debutboka «Trist som faen» (1999) kommer dermed i sitt niende opplag og har solgt over 100 000 eksemplarer, noe som antagelig er norsk rekord for en debutbok og en novellesamling.

  Ari Behns tre samlinger med fortellinger: «Trist som faen», «Talent for lykke» og «Tiger i hagen»
  Foto: Kolon forlag
 • Ny bokserie fra Nasjonalbiblioteket

  Nasjonalbiblioteket har innledet en ny bokserie med noen av de mest populære foredragene som er holdt hos dem. Først ut i serien «NBs populære» er to bøker som bygger på foredrag av henholdsvis Tor Åge Bringsværd og Anne Bitsch. «Min vei til science fiction» (bildet) og «Kjønn, makt og kroppens politikk. Vitenskapspioneren Harriet Holter» kommer begge ut denne uka.

  Omslaget til Tor Åge Bringsværds bok: «Min vei til science fiction»
  Foto: Nasjonalbiblioteket
 • Godt år for norsk dokumentarfilm

  11 norske dokumentarer deltar i konkurransen på den internasjonale dokumentarfilmfestivalen Human. Tre av dem har gått på kino, blant dem «Vær her» om Sigvart Tveit (bildet) og to andre demensrammede. – Årets samling av nominerte filmer vitner om et godt produksjonsår for dokumentarfilm i Norge, sier festivalens programsjef Silje Poulsen Viki. (NTB)

  Sigvald Tveit, den nå avdøde komponisten og musikkforskeren, som laget sanger til «Portveien 2». Fra dokumentarfilmen "Vær her" av Ragnhild Nøst Bergem.
  Foto: Human / NTB