Hopp til innhold

Fram fra radioarkivet

I 1967 preges radioarkivet av ungdom i opprør, ungdom i drift, hippier og folketrygden...

Radioreporter
Foto: Scanpix / SCANPIX

Forsøksgymnaset

Forsøksgymnaset i 1967
Foto: Aaserud / Aktuell / Scanpix

Uroen og opprørstrangen blant ungdom viste seg på mange vis – også her hjemme. Høsten 1967 åpna det et gymnas i Oslo, starta på initiativ av elevene selv. De var lei av den vanlige skolen, og krevde skoledemokrati – et nytt begrep den gangen. Forsøksgymnaset vakte enorm oppsikt, og NRK var på besøk første året. Der traff de blant annet elev Tom Remlov, seinere skuespiller og operadirektør..

Hør: 1967: Forsøksgym

Hippiene kommer

Hippier i San Fransisco i 1967
Foto: Scanpix/AP

I 1967 var det opprør mange steder – i Amsterdam hadde vi provoene, i Kina hadde Mao sluppet løs de unge rødegardistene som gjorde opprør på sin måte og sommeren 1967 skjedde det noe helt spesielt i San Francisco som skulle spre seg verden over…

Hør: 1967 Hippier og rødegardister

Årets aprilspøk

I 1967 var fargefjernsyn et viktig tema. Flere land, blant dem Storbritannia, Frankrike og Vest-Tyskland begynte med sendinger i farger dette året. Norge lå etter, men 1. April kunne NRK fortelle om en metode der alle med svart-hvittfjernsyn kunne få et blikk inn i fargefjernsynets verden..

Hør: 1967 Aprilspøk

Militærnekter i fengsel

I 1967 kom det å nekte militæret spesielt i søkelyset. Tidlig på året ble nemlig den første militærnekter på svært mange år satt i fengsel. Sverre Røed-Larsen var den unge mannen som kjempet mot reglene for siviltjeneste – og som vakte oppsikt både nasjonalt og internasjonalt. Her forteller han i dag hva som skjedde.

Hør: 1967: Militærnekter i fengsel

Høyrekjøring i Sverige

Høyrekjøring ved Svinesund
Foto: Ivar Aaserud / Aktuell / Scanpix

Fram til høsten 1967 måtte man kjøre fra høyre til venstre side av veien når man krysset grensa til Sverige. Svenskene hadde venstrekjøring, og hadde i mange år diskutert å gå over til høyrekjøring. 3. September 1967 var Dagen H, som svenskene kalte den – dagen de tidlig om morgenen gikk over til høyrekjøring. Også NRK rapporterte direkte.

Hør: 1967 Høyrekjøring i Sverige

Ungdom i drift

På 60-tallet ble ungdom og ungdomsproblemer et hett tema. Ungdom flokket seg sammen i byene, særlig Oslo, og andre dro til Göteborg og København. NRK sendte flere reportasjer om disse ungdommene, og spesielt jenter som hadde stukket av hjemmefra, og kanskje var borti alkohol og narkotika…

Hør: 1967: Unge piker i drift

Folketrygden innføres

Oscar Skogly og Halfdan Hegtun studerer den nye folketrygden
Foto: Scanpix / SCANPIX

I 1967 trådte loven om folketrygd i kraft. Loven var vedtatt året før, men 1. januar 1967 ble den altså levende. Dette var et enormt løft økonomisk, og hvem vet hvordan det ville gått med folketrygden om vi ikke hadde blitt en oljenasjon noen år seinere..

Hør: 1967: Folketrygd

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober