Fram fra radioarkivet

Skolen nekta langt hår i klasserommet, en liten rød bok blir utgitt, og Norge starter millionjakten under havet...bli med inn i radioarkivet!

Radioreporter
Foto: Scanpix / SCANPIX

Forening for enslige foreldre

Drabantby
Foto: Billedsentralen Aktuell / SCANPIX

Alenemødre og aleneforeldre var to ord som Språkrådet registerte på nyord-lista si i 1966. Samme år ble også Aleneforeldreforeningen stiftet, en forening som fremdeles eksisterer.

Hør intervju med en alenemor her: 1966: Aleneforeldreforeningen

Demonstrasjoner mot, og for, vietnamkrigen

Debatten om amerikansk krigføring i Vietnam ble hetere og hetere blant folk utover i 1966. I Norge demonstrerte tusenvis mot (- og noen for-) vietnamkrigen.

Hør meninger fra demonstrasjonstoget her: 1966: Vietnamdemonstrasjoner

Siste trikketur i Bergen

I januar 1966 gikk trikken i Bergen sin siste æresrunde, etter 68 år på skinner. (mens i Oslo gikk T-banen for første gang senere dette året).

Hør fra hva bergenserene mener om at trikken forsvinner: 1966: Siste trikk i Bergen

Jakten på det svarte gull i gang

Ocean Traveller
Foto: Scanpix / SCANPIX

En annen ting vi gjorde for første gang i 1966 var å bore etter olje. 19. juli starta millionjakten under havet fra boreplattformen Ocean Traveller.

Bli med på helikpotertur til plattformen: 1966: Millionjakt under havet

Forbudt med langt hår?

Odd Hansen
Foto: Jan Erik Olsen / Aktuell / Scanpix

Kan skolen nekte elever å ha langt hår? De prøvde seg i 1966...Dette året vokste håret seg ned på til da uhørte og urørte steder- Nå kunne det blaftre hårtuser over både skjortekrage og skuldre. Dette kunne en del "skikkelige" voksenpersoner og lærerråd ikke bare la skure! Odd Hansen fra Oslo var 17 år i 1966, håret hans endte til slutt i retten.

Hør historien her: 1966: Langt hår

Verdens nest mest solgte bok

Mao Tse-Tung el. Mao Zedong (1893-1976) Kinas ubestridte leder på svøm i elven Yangtze i juli 1966
Foto: SCANPIX Sverige / Scanpix

I 1966 kom det ut ei lita bok som skulle få stor innflytelse, og som har blitt verdens nest mest solgte bok. Vi snakker om Maos Lille røde, en bok kineserene kunne bli arrestert for hvis de hadde glemt å ta ha den på seg.

Hør historien om boka her: 1966: Maos lille røde

Første dag på Stortinget

I 1966 var det også noen nye stortingsrepresentanter som skulle finne seg til rette. En av disse var Tullik Sæther som møtte som vara på Stortinget for første gang.

Hør hvordan hun opplevde det: 1966: Tullik Sæther møter som vara i Stortinget for 1. gang

Kulturstrøm

  • Coldplay lover comeback

    Etter fire år i dvale melder århundrets mestselgende britiske band at de er på vei tilbake. Et brev til en fan startet en rykteflom, og nå bekrefter bandet på sin hjemmeside at et nytt album kommer 22. november. Coldplays forrige album «A Head Full Of Dreams» solgte to millioner eksemplarer, melder BBC. Den påfølgende turneen spilte inn fem milliarder kroner.