Hopp til innhold

Fram fra radioarkivet

Granatmannen herjer i Oslo, Beatles får imperieordenen og USA bestemmer seg for å bombe Vietnam sønder og sammen.

Politimenn spaner etter granatmannen i 1965
Foto: Storløkken/Aktuell / Scanpix

Granatmannen er løs i Oslo

Granatmannen brukte denne typen granater

Her viser politiet fram en granat med tråd-utløsning, slik granatmannen er kjent for.

Foto: Storløkken/Aktuell / Scanpix

Vinteren og våren 1965 ble Oslo bokstavlig talt rystet av flere eksplosjoner.Eksplosjoner som gjorde at folk ble redde. Granatmannen ble et begrep. Noen, og politiet vet fortsatt ikke hvem, plasserte ut granatfeller flere steder i Oslo. I boligstrøk, ved Colluseum kino faktisk var det lagt ut granatfeller, oftest håndgranater med snubletråder. En gutt ble skadet under den første eksplosjonen 4 februar.

Hør: 1965: Granatmannen

Vietnamkrigen trappes opp

Vietnamkrigen tok en ny vending i 1965. Amerikanerne satte i gang det de kalte Operasjon Rolling Thunder. Rundt amerikanske 200 000 soldater ble satt inn i løpet av dette året. Nord-Vietnam skulle bombes sønder og sammen for at ikke kommunistene skulle få herredømme i Asia.

Hør: 1965: USA trapper opp i Vietnam

Churchill dør

Winston Churchill

Winston Churchill døde 90 år gammel i 1965.

Foto: AP

Englands tidligere statsminister Winston Churchill er en av verdens viktigste ledere i den moderne tid. I januar 1965 døde han 90 år gammel. Han var statsminister i Storbritannia under andre verdenskrig og bidro sterkt til å holde motstanden oppe i det britiske folk.

Hør: 1965: Winston Churchill dør

Nøkkelbytte på Stortinget

Einar Gerhardsen ønsker Per Borten lykke til

Einar Gerhardsen ønsker Per Borten lykke til

Foto: NTB / Scanpix

I 1965 går Einar Gerhardsen av som statsminister. Per Borten fra Senterpartiet overtar. Et politisk jordskjelv har noen sagt om skiftet. Etter valget måtte han overlate stafettpinnen til Per Borten fra Ssenterpartiet. NRK var flue på veggen den 12 oktober 1965 på Statsministerens kontor:

Hør: 1965: Gerhardsen vs Borten

Per Ivar Moe blir verdensmester

Per Ivar Moe i 1965

Verdensmesteren på skøyter, Per Ivar Moe.

Foto: Ivar Aaserud / Aktuell / Scanpix

I 1965 var Per Ivar Moe drøyt tjue og da var det VM allround på Bislett i Oslo.
Per Ivar Moe var den klassiske allround løperen, like god på 1500 som på 10 000 meter. Den 14 februar stilte han til start i 6 par på 1500 meteren. Knut Bjørnsen har mer:

Hør: 1965: WM på skøyter Per Ivar Moe

Beatles får Den Britiske Imperieordenen

The Beatles

The Beatles

Foto: NTB-arkivfoto / Scanpix

Rolling Stones eller Beatles. Det var det store spørsmålet for mange på sekstitallet. Begge grupper var store i 1965, men det var gutta i Beatles som klarte å kapre Den Britiske Imperieordenen.

Hør: 1965: Beatles får Den Britiske Imperieordenen

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober