Fram fra radioarkivet

UFO i Bergen, snemann i radioen og politisk skandale i England...året var 1963, bli med tilbake i radioarkivet.

Radioreporter
Foto: Scanpix / SCANPIX

Ulydig statsmeteorolog

Sigurd Smebye

Sigurd Smebye

Foto: Storløkken, Aage / SCANPIX

Skal meteorologene i radio si sne eller snø? Etter at Sigurd Smeby ble nektet å snakke riksmål i radioen, endte saken i retten. Etter flere runder var dommen klar i 1963: Departementet kunne ikke nekte Smebye å snakke riksmål i radioen. Her er hans reaksjon på dommen:

Hør: 1963: Smebye-saken

UFO i Bergen

Dette året observeres det flere UFOer i Bergensområdet. Et øyenvitne forteller om ukjente lysende gjenstander på nattehimmelen, disse har vært obesrvert i en to-ukers periode. Kan det virkelig være snakk om flyvende tallerkner?

Hør: 1963: UFO i Bergen

Profumo-skandalen

Christine Keeler

Christine Keeler

Foto: Scanpix/AP

Profumo-skandalen i 1963 endte opp med å bli en politisk skandale i England. John Profumo, som var forsvarsminister i Harold Macmillans konservative regering, hadde en kjærlighetsaffære med en ung toppløsdanser, Christine Keeler. Hør mer om skandalen og følgene av den:

Hør: 1963: Profumosaken

Seksuell opplysning- hvorledes og av hvem?

Dr. phil. Ruth Frøyland Nielsen og magister Erik Grønseth

Foto: Programbladet / NRK

Året 1963 vakte et radioprogram fra NRKs opplysningsavdeling voldsomme reaksjoner. Inntil da hadde kringkastingens programprofil tatt hensyn til kristenfolkets moralsyn - radioen skulle ikke vekke anstøt. Men nå skjedde nettopp det i et radioprogram om manglende seksualopplysning i skolen.

Hør: 1963: Seksuell opplysning - hvorledes og av hvem?

Kulturstrøm

  • Operaen i Paris åpnet etter streik

    Lørdag åpnet operaen i Paris igjen dørene. Dansere og musikere har streiket sammen med andre i offentlig sektor i protest mot forslaget om å erstatte over 40 ulike pensjonssystem med ett. Streiken har kostet operaen mange millioner i tapte inntekter.