NRK Meny
Normal

Fra slakt til Oscar til slakt

Alt begynte dårlig for Jessica Lange, så ble alt perfekt, men så gikk det dårlig igjen.

Jessica Lange
Foto: CHITOSE SUZUKI / AP

Denne damen har spilt inn dårlige filmer, gode filmer og nå er hun kinoaktuell med filmen "Bonneville". Som ikke akkurat har fått mange prikker på terningen.

Nyinnspillingens dronning

Jessica Lange blir ofte kalt nyinnspillingens dronning. Det kan stamme fra hennes to første filmer ”King Kong” og ”Postbudet ringer alltid to ganger”.

Hun har spilt i nesten 40 filmer, og huskes fra ”Tootsie”, ”Frances” ”Country”, og ”Rob Roy”. Hun har vunnet Oscar to ganger.

Dårlig start

Hun startet karrien med en flau flop ”King Kong” og trakk seg forskremt og glemt fra lerretet i over tre år.

Så laget Jessica Lange filmhistorie med ”Postmannen ringer alltid to ganger” og ble hyllet som filmkunstens ypperste prestinne.

Ekstatiske kritikere kalte henne tidens villeste, vakreste, dyktigste og mest autoritære skuespiller. Og damebladene utropte henne blant verdens mest sexy kvinner.

En gammeldags kvinne

Jessica Lange
Foto: STUART RAMSON / AP

HØR: Filmportrett om Jessica Lange

Selv kaller hun seg en kvinne av den gammeldagse sorten. Hun steller gjerne i hjemmet, baker kaker, luker i hagen og hater tidens dogmer om kosthold og trimming.

Hun avskyr mote, går alltid enkelt kledd og bruker lite sminke.

Ikke godt mottatt

”Bonneville” er ikke blitt særlig godt mottatt av kritikerne, men Jessica synes det var ren glede å lage filmen.

- Jeg har alltid drømt om å lage en roadmovie og jentefilm. Når jeg velger et manus prøver jeg å se meg selv i scenene. Fungerer DET aksepterer jeg rollen, sier hun.

Polsk og finsk dame

Jessica Lange er oppvokst på landsbygda i Minnesota for nesten 59 år siden, og er av polsk og finsk avstamming.

Hun ble fascinert av hippibølgen og vandret rundt barbent med langt hår, flagrende indiske kjoler og hauger av perlekjeder.

Gift og skilt

Ethan Hawke, Jessica Lange og Steve Buscemi,
Foto: STUART RAMSON / AP

I 1970 giftet Jessica Lange seg med fotografen Paco Grande. Da ekteskapet havarerte hadde hun lange forhold til regissøren Bob Fosse og ballettdanseren Mikahil Barysnikov.

I dag bor hun på en fredelig gård sammen med dramatikeren Sam Shepard og de har to barn sammen.

Stor Bush-motstander

Hun er politisk aktiv og er høylytt motstander av Bush administrasjonen som hun skjeller ut for ”et regime av krigshissende hyklere”.

Hun har en forkjærlighet for europeisk livstil.

- Europeerne drikker, røyker og koser seg. Her er alt slikt blitt så strengt og vegetarisk. Folk tør nesten ikke spise vanlig mat lenger, sukker Jessica Lange.