Hopp til innhold

Frå pøbel til poet

Då Evelyn Rasmussen Osazuwa ikkje ville gjere leksene sine fekk ho lov av læraren til å skrive dikt i staden. No er ho verdsmeister.

Evelyn Rasmussen Osazuwa

SLAMPOET: Evelyn Rasmussen Osazuwa er første gjest ut i diktprogrammet «Ordet fanger» på NRK P2.

Foto: Emilie Pat. Williams

  • Slampoeten Evelyn Rasmussen Osazuwa er først ut i det nye diktprogrammet «Ordet fanger» på P2.
  • Seinare i serien kjem blant anna Trygve Skaug, Pernille Sørensen og Maria Mena. Sjå heile gjestelista i botnen av saka.

28. mai 2017 – verdsmeisterskapet i slampoesi i Paris. Evelyn Rasmussen Osazuwa gjekk heilt til topps og vart den første nordmannen til å vinne VM og attpåtil den første kvinna.

I finalen var ho også den einaste som ikkje framførte på fransk eller engelsk, og publikum måtte dermed lese omsetjinga på skjermen bak for å skjøne kva som vart sagt.

Går vi 20 år tilbake ville nok alle berre rista på hovudet om nokon sa at Evelyn ein gong skulle bli verdsmeister i poesi.

Eller, kanskje ikkje alle …

Pøbel

På 90-talet gjekk Evelyn på Bjølsen skole i Oslo og klassa hennar opplevde mykje gjennomtrekk av ymse lærarvikarar. Dei vart kjent som den trøblete klassa som alle lærarane styrte unna, men i fjerdeklasse fekk pøbelungane ny norsklærar – som gav elevane lov til å skrive dikt i staden for å gjere norskleksene.

– Eg hugsar eg tenkte: Dikt, det er jo lett. Det er jo berre historier på rim. Plutseleg vart det ein trend å skrive dikt og lese dei framfor klassa, mimrar Evelyn tilbake.

Den nye læraren vart naturlegvis ein helt i klassa til Evelyn, men til sjuande og sist viste det seg at læraren framleis var lærar.

– Etter ei stund vart det så populært at berre dei som hadde gjort norskleksene sine fekk lov til å lese opp dikta sine framfor klassa. Så eg vart nok lurt til å gjere norskleksene mine, men følte likevel at eg vann norsktimane, konkluderer ho.

Ordet fanger

Evelyn Rasmussen Osazuwa er første gjest ut saman med forfattaren Fredrik Høyer i det nye poesiprogrammet «Ordet fanger» på NRK P2. Og skal vi tru programleiar Ellen Wisløff (Instagram: renpoesi), så lev lyrikken framleis i beste velgåande.

– Poesien er så til dei grader i blant oss og det er stor openheit for å eksperimentere. Du kan sjå han på sosiale medium og litteraturfestivalar dukkar opp overalt. Det munnlege avtrykket har blitt ein viktigare del av det å skrive dikt, seier Wisløff.

Saman med poeten Endre Ruset skal ho leie oss gjennom åtte episodar der dei skal ta temperaturen på poesien i 2017.

Første episode begynner søndag 19. november kl. 10:03 på NRK P2.

Kulturstrøm

  • Sjette førsteplass på albumlisten for Ariana Grande

    Ariana Grande sikrer seg sin sjette førsteplass på den amerikanske albumlisten med sitt sjuende studioalbum.

    – En uke med evig solskinn, skrev Ariana Grande i helgen på Instagram – og siktet til suksessen som hennes sjette album, kalt nettopp «Eternal Sunshine», har.

    Utgivelsen solgte det som tilsvarer 227.000 albumenheter i sin første uke, noe som er årets beste hittil, ifølge Billboard. Blant annet ble låtene strømmet 195 millioner ganger. Den nye platen, som også topper VG-lista her hjemme, er laget i samarbeid med svenskene Max Martin og Ilya Salmanzadeh.

    Grande har tidligere toppet albumlisten med «Positions» (2020), «Thank U, Next» (2019), «Sweetener» (2018), «My Everything» (2014) og «Yours Truly» (2013). 2016-platen «Dangerous Woman» kom «bare» til en andreplass.

    Ariana Grande
    Foto: AFP
  • Fem land vil ha «Cammo»

    NRK har inngått opsjonsavtale med Tyskland, Frankrike, Spania, Belgia og Nederland om nyinnspillinger av dramakomedien «Cammo».

    Over 700.000 så første sesong av «Cammo». Serien handler om influenseren Cammo, som går konkurs og må ta på seg jobben som støttekontakt for Kamilla med Downs syndrom.

    – Dette er helt surrealistisk! At humoren og historien i «Cammo» kan treffe både spanjoler og tyskere er skikkelig gøy. Jeg gleder meg til å se hvordan de forskjellige landene tolker manus, og er så takknemlig og glad for at historien om Cammo og Kamilla potensielt skal bli fortalt til så mange millioner mennesker, sier Caroline Glomnes, serieskaper og hovedrolleinnhaver.

    Katelyn Garbin og Caroline Glomnes i rollene som Kamilla og Cammo.
    Foto: NRK