Hopp til innhold

Fra Munch til Slettemark

Edvard Munch var en viktigere inspirator enn tidligere antatt, både for kunstnere i sin samtid og for dem som fulgte etter. Dette er hovedtanken bak utstillingen "Fra Munch til Slettemark".

Fra utstillingen "Fra Munch til Slettemark". Stein Erik Hagens samling i Kode2.

Fra utstillingen 'Fra Munch til Slettemark'. Stein Erik Hagens samling i Kode2.

Foto: Nina Skurtveit / NRK

Edvard Munch: Vinter ved Nordstrand 1900-1901 (Munch/BONO/2014).

Edvard Munch: Vinter ved Nordstrand 1900-1901 (Munch/BONO/2014).

Foto: Nina Skurtveit / NRK

Den store inspirator

Med utgangspunkt i bilder fra Stein Erik Hagens private kunstsamling, Canica, skal denne utstillingen vise hvordan Edvard Munchs bilder inspirerte andre kunstnere. Både de ekspressive, eksperimentelle, surrealistiske og ikke minst de tyske ekspresjonistene. Utstillingen er organisert av Munch-museet i samarbeid med Canica Kunstsamling. Den ble først vist på Munch-museet våren 2013 og kan sees i Kode 2 (Stenersenbygningen av Bergen Kunstmuseum) til og med 19. januar i år.

Ulike samlinger

En kunstsamling kan være bygget opp på mange måter. Rasmus Meyer som vi tidligere har snakket om i Kunstreisen, hadde det ambisiøse mål å vise hele utviklingen i norsk kunsthistorie ved å samle de beste verkene av våre viktigste kunstnere. Canica Kunstsamling derimot "er konsentrert rundt modernisme og avantgarde i Norden og Nord-Europa gjennom første halvdel av 1900-tallet", kan vi lese i katalogen.

Supplerer og utfyller

Med profesjonell hjelp fra kunsthistoriker Steinar Gjessing er Canica blitt en interessant samling. Ikke minst fordi den supplerer de hullene våre offentlige kunstsamlinger har, særlig når det gjelder tyske ekspresjonister som ikke sto høyt i kurs hos datidens innkjøpskomité ved Nasjonalgalleriet . Det franske derimot var forbildet. På denne utstillingen blir noen få Munch-bilder satt opp mot eksempler fra ulike "ismer" og stilarter og viser at vår store kunstner var - direkte eller indirekte - inspirator for svært ulike kunstnere helt frem til idag.

T.v. Munch: "Urmennesket (1905), t.h. Schmidt-Rottluff (1914). Begge tresnitt. (BONO/2014).

T.v. Munch: 'Urmennesket (1905), t.h. Schmidt-Rottluff: Pike foran speilet (1914). Begge tresnitt.

Foto: Nina Skurtveit / NRK
Karel Appel: Personnage et oiseau, 1956 (Appel/BONO/2014).

Karel Appel: Personnage et oiseau, 1956 (Appel/BONO/2014).

Foto: Nina Skurtveit / NRK

Kulturstrøm

  • Karin Krog tildelt Norsk jazzforums hederspris

    Karin Krog ble onsdag tildelt Norsk jazzforums hederspris for 2023. Juryen betegner 85-åringen som et ikon og en pioner i norsk jazz.

    Hedersprisen er en utmerkelse som anerkjenner arbeid utført over tid av ekstra stor betydning og inspirasjon for jazzfeltet her i Norge og/eller internasjonalt.

    – Få, om noen, dekker denne beskrivelsen like godt som årets hederspris-mottaker, Karin Krog, sier daglig leder Gry Bråtømyr, som på vegne av styret i Norsk jazzforum overrakte prisen.

    Karin Krog og daglig leder i Norsk Jazzforum, Gry Bråtømyr.
    Foto: Helge Brekke
  • Jon Fosse nominert til amerikansk pris

    Jon Fosse er nominert til den amerikanske kritikerprisen National Book Critics Circle Award for «Eit nytt namn. Septologien VI-VII», melder NTB.

    På engelsk har romanen fått tittelen «A New Name», og den er oversatt av Damion Searls.

    Prisen deles ut natt til fredag norsk tid.

    Samme roman sørget for at Fosse fikk Brageprisen og Kritikerprisen, samt at han ble kortlistet til de internasjonale prisene Bookerprisen og National Book Award.

  • The Gathering tilbake igjen

    Datafestivalen «The Gathering» ararangeres i Vikingskipet i Hamar for første gang på fire år. De siste årene har det vært arrangert online-versjoner av festivalen på grunn av pandemien. «The Gathering» finner sted fra 5. – til 9. april.

    The Gathering
    Foto: Ole Berg-Rusten / NTB