Fra Munch til Slettemark

Edvard Munch var en viktigere inspirator enn tidligere antatt, både for kunstnere i sin samtid og for dem som fulgte etter. Dette er hovedtanken bak utstillingen "Fra Munch til Slettemark".

Fra utstillingen "Fra Munch til Slettemark". Stein Erik Hagens samling i Kode2.

Fra utstillingen 'Fra Munch til Slettemark'. Stein Erik Hagens samling i Kode2.

Foto: Nina Skurtveit / NRK

Edvard Munch: Vinter ved Nordstrand 1900-1901 (Munch/BONO/2014).

Edvard Munch: Vinter ved Nordstrand 1900-1901 (Munch/BONO/2014).

Foto: Nina Skurtveit / NRK

Den store inspirator

Med utgangspunkt i bilder fra Stein Erik Hagens private kunstsamling, Canica, skal denne utstillingen vise hvordan Edvard Munchs bilder inspirerte andre kunstnere. Både de ekspressive, eksperimentelle, surrealistiske og ikke minst de tyske ekspresjonistene. Utstillingen er organisert av Munch-museet i samarbeid med Canica Kunstsamling. Den ble først vist på Munch-museet våren 2013 og kan sees i Kode 2 (Stenersenbygningen av Bergen Kunstmuseum) til og med 19. januar i år.

Ulike samlinger

En kunstsamling kan være bygget opp på mange måter. Rasmus Meyer som vi tidligere har snakket om i Kunstreisen, hadde det ambisiøse mål å vise hele utviklingen i norsk kunsthistorie ved å samle de beste verkene av våre viktigste kunstnere. Canica Kunstsamling derimot "er konsentrert rundt modernisme og avantgarde i Norden og Nord-Europa gjennom første halvdel av 1900-tallet", kan vi lese i katalogen.

Supplerer og utfyller

Med profesjonell hjelp fra kunsthistoriker Steinar Gjessing er Canica blitt en interessant samling. Ikke minst fordi den supplerer de hullene våre offentlige kunstsamlinger har, særlig når det gjelder tyske ekspresjonister som ikke sto høyt i kurs hos datidens innkjøpskomité ved Nasjonalgalleriet . Det franske derimot var forbildet. På denne utstillingen blir noen få Munch-bilder satt opp mot eksempler fra ulike "ismer" og stilarter og viser at vår store kunstner var - direkte eller indirekte - inspirator for svært ulike kunstnere helt frem til idag.

T.v. Munch: "Urmennesket (1905), t.h. Schmidt-Rottluff (1914). Begge tresnitt. (BONO/2014).

T.v. Munch: 'Urmennesket (1905), t.h. Schmidt-Rottluff: Pike foran speilet (1914). Begge tresnitt.

Foto: Nina Skurtveit / NRK
Karel Appel: Personnage et oiseau, 1956 (Appel/BONO/2014).

Karel Appel: Personnage et oiseau, 1956 (Appel/BONO/2014).

Foto: Nina Skurtveit / NRK

Kulturstrøm

 • YouTube-krangel rammer norsk musikk

  Også norsk musikk fjernes fra danske Youtube-skjermer. Grunnen er at Koda, som forvalter musikkrettighetene, og Google ikke er enige om en ny avtale om inntekter fra avspillinger, skriver Tek.no. Dette gjelder kun i Danmark, ifølge Tono her i Norge.

  En You Tube-app
  Foto: Patrick Semansky / AP
 • Langtidseffektane blir alvorlege

  Arrangørar av kultur- og idrettsarrangement har lenge levd i håpet om å kunna ha opp til 500 personar frå og med 1. september. Fleire aktørar har også bedd om å endre tolkinga av 1-metersregelen. Tone Østerdal i Norske Konsertarrangører bekymrar seg for kulturbransjen som allereie ligg nede.

 • Oprah sender bok til ledere

  Oprah Winfrey meldte på CBS Morning at hun kjøper inn 500 eksemplarer av boka «Caste» og sender til alle landets guvernører, ordførere, direktører for de 100 største selskapene og professorer ved de 100 beste universitetene. Talk show-verten mener «Caste» er den viktigste boka hun noensinne har valgt til bokklubben sin.