NRK Meny
Normal

Fra luksus til elendighet

Natural Born Star er filmen om Fred Robsahm, en kjekkas som hadde alt, men som mistet alt.

Stillbilde fra "Natural Born Star".
Foto: Foto/copyright: Fredrik Fiction

Fred Robsahm er den unge blonde kjekkasen som var forførerisk filmhelt i Roma på 60 og 70-tallet. I dag er han 64 år og tydelig merket av et hardt liv og sykdom, på uføretrygdt i Lillesand. Det eneste fellestrekket de har nå er et freidig sjarmørglimt i øyet.

Fred i "Natural Born Star"

Fred i 'Natural Born Star'

Foto: Fredrik Fiction

Amanda

”Natural Born Star” er Even Benestads første film etter dokumetaren ”Alt om min far”, hvor han fortalte om faren, transvestitten Esben Esther Pirelli Benestad.

Den filmen fikk han Amanda for.

Nå forteller Even Benestad igjen en fantastisk historie om en outsider og et merkelig liv ved hjelp av kryssklippete italienske filmer, gamle videoopptak, avisoppslag og intervjuer. Det er blitt en interessant og engasjerende historie.

Medfødt stjerneblikk

Fred Robsahm ble oppdaget ved en tilfeldighet på en ferietur i Italia. Han hadde et medfødt stjerneblikk, en snerrende overleppe og et machoimage som passet perfekt inn i italiensk spagetti-western.

Han var med i Barbarella med Jane Fonda og havnet på den røde løperen i Cannes med størrelser som Monica Vitti og Omar Sharif.

Luksusliv

Fred forelsket seg i Cinecittas deiligste filmstjerne Agostina Belli, giftet seg og flyttet inn i en villa med olivenlund, hester og strandlinje.

Med papparazzier i buskene ble det mange førstesider i tabloidene. Dermed tjent han nok penger til å oppfylle sin store drøm, nemlig en seilbåt og et liv på havet.

Natural Born Star
Foto: Fredrik Fiction

Så sprakk drømmen

På 80-tallet seilte Robham en båt inn til Civitavecchia med 1,5 tonn hasj under dekk. Han ante ikke hva som var i lasten. Han ble banket opp, satt 43 døgn på glattcelle, men ble frikjent etter ett år.

Da hadde Fred mistet alt. Pengene, båten, kona, vennene og helsen, for i fengselet ble han HIV-positiv.

Lunefull

Det skal mye til å trå feil med en slik fantastisk historie. Even Benestad styrer støtt og forteller historien effektivt og fengslende.

Fred i Natural Born Star
Foto: Fredrik Fiction

Dette er ingen elendighets skildring over et forspilt liv. Mer over skjebnens lunefulle spill.

Fred Robsahm er tynn i håret og innsunket i kinnene. Tennene ble slått ut en gang i fortiden og de nye melketennene sitter litt løst. Han har levd med AIDS i 20 år, men synes ikke synd på seg selv og har skapt seg et liv med mening.

I filmen slår han til med gullkorn og selvironi. På en plastplate over bordet står det: Husk å glemme, se fremover, det er der vi skal bo. Det er der vi skal leve resten av tiden, mener Fred Robsham.

Terningkast 4

HØR: Helen de Bellis anmelde "Natural Born Star".

Flere kulturnyheter