NRK Meny
Normal

Fra kvinnekrangel til hjerter knust

Jan Eggums nye album er hans første på fem år. Tittelsporet, duetten med Bjørn Eidsvåg, startet som et vennskapelig munnhuggeri om deres forhold til langt yngre kvinner.

Jan Eggum

NYTT ALBUM: Jan Eggum slipper i disse dager albumet «Hjerteknuser». Den vil også slippes på vinyl.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Se: Jan Eggum på besøk i studio

Musiker Jan Eggum

AKTIV PAUSE: Fem har gått siden hans forrige studioalbum, «President». I mellomtiden har han slettes ikke ligget på latsiden.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

– Når det gikk opp for meg at det var fem år siden sist, ble jeg helt fælen. Jeg begynte så sterkt på 70-tallet, med en plate i året. Det er litt for mye igjen, men nå skal det ikke gå mer enn et par år til neste plate igjen, sier Jan Eggum i et intervju med journalist Jørn Gjersøe, sendt på radioprogrammet Kveldsåpent på P1.

Rikholdig arkiv

Albumet «Hjerteknuser» er Eggums femtende studioalbum, men det har altså gått fem år siden hans forrige utgivelse. I mellomtiden har han gitt ut «Norsk pop- og rockleksikon», hatt gående en forestilling basert på hans låter, samt spilt anslagsvis 4-500 konserter.

De nyutgitte låtene er i hovedsak hentet fra hans arkiv av uutgitt materiale fra de siste 20-30 årene, som han sier inneholder flere tusen skisser og ideer, eller sanger skrevet for og framført av andre artister tidligere.

For eksempel er tittelsporet, «Frøken Hjerteknuser», opprinnelig skrevet for teaterscenen. Nyinnspillingen er gjort i duett med Bjørn Eidsvåg.

– Til alle rockejournalisters skrekk og gru, er det egentlig en musikal-sang, ler han.

Bakgrunnen var en gjensidig spøk mellom de to musikkollegene:

– For det første var litt fleip. «Du synger jo bare duetter med unge damer. Det er jo snart det du er mest kjent for», sa jeg til Bjørn. Og han svarte: «Ja, det kan det jo være noe i. Men du er jo enda verre: Du flytter jo sammen med dem!» Det var jo et slag under beltestedet. Så da gikk jeg rett på, og sa at vi måtte gjøre en duett og at jeg har en sang som passet. Og det takket han ja til, gjenforteller Eggum.

Dybdahl på dyp grunn

Thomas Dybdahl

SKEPTISK: Thomas Dybdahl trengte betenkningstid før han takket ja til tilbudet om å produsere to av låtene på Eggums nye album. Han fikk velge fritt hvilke, og valget falt naturlig nok på de to tristeste, ifølge Eggum.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

På produsentsiden er det også kjente navn å finne i Hans Petter Gundersen og Thomas Dybdahl. Sistnevnte takket ikke umiddelbart ja til Eggums ønske om samarbeid.

– Jeg fikk ikke noe svar på over en måned. Da jeg purret fikk jeg til svar at det var litt i ærefrykt for meg at han nølte. Han hadde heller ikke arbeidet på denne måten tidligere, men takket til slutt ja. Han valgte til gjengjeld de to tristeste låtene. Jeg tror melankolien sitter sterkt i ham også, sier Eggum.

– Jørn Hoel ga nylig ut sin første plate på syv år, og sa at han vurderte å droppe helt med musikk den gang. Har du tenkt noe lignende?

– Det har aldri blitt så alvorlig, men jeg hadde en periode på 80-tallet hvor jeg slet veldig med å få endene til å møtes. Da vurderte jeg hva annet jeg eventuelt kunne gjøre. Resultatet jeg kom til var likevel at det var musikken jeg kunne best. Og så, året etter, fikk jeg invitasjon om å bli med i gitarkameratene. Da ble det jo opptur igjen, da.

Vil turnere mer

Den bergenbaserte artisten lover også at det vil bli mulig å se ham en del live framover.

– Jeg turnerer hele tiden. Nå blir det litt konsentrert rundt oktober-november, deretter en ny økt fra februar og utover. Mye blir som jeg pleier, med solo-/visesanger. Men det blir også en del med mer trøkk, med fullt band og sånn.

– Ditt navn har aldri figurert spesielt mye på plakatene til norske festivaler?

– Det har aldri vært noen prioritering. Men jeg har gode opplevelser når jeg har hatt med band og skal prøve litt neste sommer, sier han, og legger til:

– Det er det som holder meg mest i ånde; det at jeg kan møte publikum direkte. For meg er det viktigere enn innspillinger av plater.

Jan Eggum

DIREKTE KONTAKT: Det er konsertene som holder Jan Eggum i ånde, ifølge ham selv.

Foto: Fjeldstad, Knut / SCANPIX