Normal

Fra hemmelighet til folkefest

Olavsfestdagene har gått fra å være en skjult happening til å bli en folkefest med en kvart million deltakere, skriver Randi Wenche Haugen.

Åpningsprosesjon - Olavsfestdagene

PROSESJONEN: Festivalen er blitt synlig i byen.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Olavsfestdagene - Randi Wenche Haugens blogg

DEKKER FESTEN: Randi Wenche Haugen vil følge Olavsfestdagene gjennom sin egne blogg her på NRK.no.

Foto: Alf Tore Bergsli / NRK

Torsdag åpnet Olavsfestdagene for 45. gang i Trondheim. Jeg har dekket festivalen i 24 år, og det er utrolig å se Norges hemmeligste lille festival bli til landets største festival - i hvert fall målt i publikummere.

På mine første Olavsdager i 1983 var jeg vitne til bl.a.storslagen Ivo Cramer-ballett i Nidarosdomen og islandsk presidentbesøk ved Vigdis Finnbogadottir som på den tiden var en fremtredende kvinnelig leder for sitt land.

Men var det mulig å se i byen at det faktisk foregikk en Olavsfeiring? Nei, det fantes ikke stort annet enn en våt plakat utenfor Nidarosdomen, så de som fant veien inn til funklende kunstopplevelser, måtte lete ivrig eller være godt informert.

Folkelig apell

I 2006 besøkte 240.000 personer Olavsfestdagene, og daglig strømmer bortimot 10.000 mennesker gjennom det historiske markedet utenfor Nidarosdomen.

Et rent klassisk kunstprogram er erstattet med store folkelige konserter som trekker massene til arrangementet. Markedsføring har gjort festivalen synlig i bybildet. Alle som kommer, har nok ikke like sterke bånd til Olavsarven, men folk setter pris på kultur og kunstopplevelser i Stiftstaden.

Pilegrimmene

Olavsfestdagene - Middelaldermarkedet

HELLIG: Pilegrimmene får fremdeles sitt gjennom et døgnkontinuerlig religiøst program.

Foto: Alf Tore Bergsli / NRK

Pilgrimmene derimot har til alle tiden vært sterkt knyttet til Olavsfestdagenes religiøse side. I disse dager ankommer noen som har gått i to måneder fra både Oslo og Sverige. I Nidarosdomen venter et døgnkontinuerlig religiøst program samt kunst og kulturopplevelser innen de fleste genre.

For 24 år siden var det noen få "galninger" som drev med dette, men etter merkingen av pilegrimsledene til Trondheims 1000-års-jubileum, er det blitt merkbart flere.

Kultur- og kirkeminister Trond Giske ønsker å utvikle pilegrimsveien etter mønster av den virkelig store hovedpulsåren i Europas kristne middelalder: Santiago de Compostela. Og uten Europas eldgamle helgendyrking, ville det heller ikke vært noen Olavsfestdager.

Kirkehovedstad

Trond Giske og datteren Una under åpningen av Olavsfestdagene

KIRKE-SENTRUM: Trondheimeren Giske mener byen er Norges kirkelige tyngdepunkt.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Torsdag åpnet Trond Giske festivalen akkompagnert av dansere fra Ramallah og sangere fra Sardinia før kunstnere og hundrevis av publikummere gikk i religiøs prosesjon gjennom byen.

Giske mener Stiklestad, Olavsfestdagene og pilegrimsvandringen gjør Trondheim til landets kirkelige tyngdepunkt, og derfor bør kirkemøtet være fast i byen. Vanskeligere er det ikke, poengterte kirkeministeren.

Og det er helt klart den religiøse arven som er kilden, men uten den utvidelse av Olavsfestdagene som har skjedd de siste 15 årene, tviler jeg på at denne bevisstheten hadde vært så sterk.

Det er først når katedralen også får børsen på sin side, at det blir et virkelig tyngepunkt i vår moderne tid. 

Kulturstrøm

  • – Han har formet musikksmaken

    Programleder for «Jungeltelegrafen», Sigbjørn Nedland, fikk hedersprisen på Prix Radio-utdelingen i Oslo fredag kveld.– Han har vært med på å åpne ørene og forme musikksmaken til en hel generasjon. Han var den første som spilte Sex Pistols på norsk radio. Han har sendt intervjuer med storheter som Bob Marley, George Harrison og Joni Mitchel, heter det i uttalelsen fra juryen. Kulturredaktør i NRK, Marius Hoel, er en av dem som gratulerer radiomannen med prisen:

  • Seks eiendommer fredet

    Riksantikvaren fredet fredag seks eiendommer. To av dem ligger i Trondheim, de andre i Tana, Arendal, Skien og Sørum på Romerike. Blant de seks eiendommene er det gamle sykehusområdet i Kongens gate i Trondheim.