Harry Potter-stjernen Daniel Radcliffe spiller død kropp

LONDON (NRK): Harry Potter-stjernen Daniel Radcliffe spiller død kropp i sin seneste film. Flere anmeldere hyller filmen for sin orginalitet.

Daniel Radcliffe - Swiss Army Man

Daniel Radcliffe i rollen som et...lik i sin siste film 'Swiss Army Man'

Foto: Tour de Force

Veien fra å være elev på Galtvort skole for hekseri og trolldom til å være et prompende lik(!) i sin siste film har vært lang for Daniel Radcliffe. Men omsider føler han at han har fått etablert seg som skuespiller igjen.

Mye promp, lite prakt

I sin nyeste film «Swiss Army Man» spiller Radcliffe kort fortalt en død kropp. Han er selskapet til den skipbrudne Hank (spilt av Paul Dano, kjent fra bl.a. «Krig og fred»).

Noe av det første som oppdages med Radcliffes rollefigur er at den har mye luft i magen. Ekstremt mye luft i magen. Så mye at den gjør det mulig å reise i høy fart over havet, med kroppen som båt..

Daniel Radcliffe - Swiss Army Man

Daniel Radcliffe har brukt mye tid på å fjerne seg fra Harry Potter-rollen, men utelukker ikke at han kan spille rollen igjen.

Foto: NRK

– Hva tenkte du da du leste manus?

– Jeg syntes ikke det var rart. Jeg har sett prompevitser andre steder, og dette virket som en morsom variant. At en mann og en død kropp blir venner, som er essensen i historien, hørtes fantastisk ut, forteller Radcliffe.

Flere anmeldere har hyllet filmen for sin orginalitetet, men på flere visninger forlot også pulikummere salen underveis.

Fjernet seg fra Harry Potter

Daniel Radcliffe ble verdensstjerne over natten da han inntok hovedrollen i Harry Potter-filmene i 2001. I ti år var han bare trollmannseleven med runde briller.

Fra filmen "Harry Potter og de vises sten"

En yngre Daniel Radcliffe i rollen som Harry Potter (til høyre) i den første filmen 'Harry Potter og de vises stein' fra 2001.

Foto: PETER MOUNTAIN / AP

Siden da har han spilt så mange roller at han har mistet tellingen, og mener at han med den siste rollen har reetablert seg som skuespiller.

– Dette er kanskje den rarest rollen jeg har hatt, men samtidig kanskje en av de vakreste filmene jeg har vært i. Og definitivt en av dem jeg er stoltest av.

– Har det vært viktig for deg å reetablere deg etter Harry Potter-filmene?

– Det er dét det handler om. Jeg har hatt denne fantastiske reisen i starten av karrieren som Potter. Da den var over var spørsmålet, hva gjør jeg nå? Jeg vil ikke nødvendigvis være berømt, men vil være skuespiller.

Swiss Army Man

Fra starten av filmen 'Swiss Army Man'. Daniel Radcliffe som den døde Manny (liggende) og Paul Dano som den skipbrudne Hank.

Foto: Tour de Force

Men når NRK spør ham om han kan tenke seg å returnere til rollen som gjorde ham verdenskjent er det vanskelig å avvise det helt.

– Eeeh, jeg mener...ja og nei. Jeg sier aldri nei til noe, ettersom du kan endre mening. Jeg kommer nok ikke til å styrte tilbake å spille Harry Potter med det første. Det er ingen faktiske planer om å lage noen flere filmer, så frem til det blir det hypotetisk, svarer Radcliffe.

Han er uansett fryktelig opptatt. Bare i år er han med i tre forskjellige kinofilmer. «Swiss Army Man» har Norgespremiere på fredag.

Swiss Army Man

Bedre med en død venn enn ingen venn. Manny (Daniel Radcliffe) dras med på Hanks (Paul Dano) reise tilbake til sivilisasjonen.

Foto: Tour de Force

Kulturstrøm

 • Trodde han var ferdig som musiker

  Artist og låtskriver Jonas Alaska var forberedt på å måtte finne seg en annen jobb, da han fikk barn. Han var redd han ikke skulle klare å skrive mer musikk, forteller han til NRK Kulturstripa. Nå har han startet bandet Hollywood sammen med kameraten og samboeren. Fredag slipper de sitt første album.

  Jonas Alaska
  Foto: Per Ole Hagen / NRK
 • Nominert til høythengende pris

  Forfatter Vigdis Hjorth er nominert til den amerikanske litteraturprisen National Book Award for sin mye omtalte roman «Arv og miljø». Romanen ble lansert på det engelskspråklige markedet tidligere denne uken, og boka har fått gode omtaler i blant annet publikasjoner som Financial Times og Publishers Weekly. «Arv og miljø» er oversatt til 21 språk (NTB).

  Vigdis Hjorth
  Foto: Terje Bendiksby