Fra gavetre til dekorasjonstre

I følge tradisjonen skal glitteret henge loddrett på treet. Vet du hvorfor?

Julepynt
Foto: Birte Njøsen Horne / NRK

De aller første juletrærne var såkalte gavetrær med mat og godterier på, som barna høstet etter juletrefesten.

– Godteriene ble plassert i kremmerhus og kurver, men det betyr ikke at dette er den første julepynten, forklarer Beate Lindseth.

Stjernestråler

Den aller første julepynten var nemlig glitteret og ifølge tradisjonen skal det henge fra toppen og den. Altså lodrett.

– Man tenkte seg at glitteret var stjernestråler, og når stjernen sitter i toppen så må selvfølgelig glitteret henge nedover, forklarer Lindseth.

En annen tradisjon på mange juletrær var å ha en såkalt Jacobs stige. Det var en utklippet stige i papir som også hang fra toppen av juletreet og ned til gulvet.

 – Før i tiden så tenkte man at julehøytiden var en periode hvor jord og himmel var nærmere hverandre, og ved hjelp av Jacobs stige på juletreet kunne englene gå opp og ned til himmelen, sier Lindseth.

Julepynt
Foto: Birte Njøsen Horne / NRK

– I Disney-filmene henger da alltid glitteret i buer?

– Ja, det er en amerikansk tradisjon å henge glitteret i buer, men vi har tradisjon for buer på norske trær også. For eksempel var det vanlig å henge flagg og bibelvers i buer, i tillegg til girlandere og lenker av nøtter og glanspapir, sier Lindseth.

Hør om glittertradisjonene her

Kulturstrøm

 • Hjertevarm idrettsdokumentar

  Dokumentaren «Sisters on Track» handler om tre søstre fra Brooklyn, New York, som alle er talentfulle løpere. Det er norske krefter på produksjon og regi. – Engasjerer både på og utenfor idrettsbanen, skriver Sigurd Vik i Filmpolitiet. Terningkast 4.

  Fra Netflix-dokumentaren "Sisters on track"
  Foto: Derek Howard/Netflix
 • Britney Spears: – Jeg var flau

  I et innlegg på Instagram torsdag skriver den amerikanske artisten Britney Spears at hun er lei seg for at hun gitt inntrykk av at hun har hatt det ok de to siste årene.

  –Jeg var flau over å dele det som skjedde med meg, skriver hun.

  Britney Spears vitnet i et rettsmøte dagen før der hun ba dommeren om å oppheve vergemålet hennes far over henne.

 • Skuespiller Med Reventberg er død

  Den svenske skuespilleren og teatersjefen Med Reventberg er død, 73 år gammel, melder SVT. Hun var med på å starte Nationalteatern i Sverige på 1970-tallet. Med Reventberg har spilt flere roller, blant annet Ortrud i tv-serien om Kurt Olsson, og i filmen Ronja Røverdatter.