Fra gavetre til dekorasjonstre

I følge tradisjonen skal glitteret henge loddrett på treet. Vet du hvorfor?

Julepynt
Foto: Birte Njøsen Horne / NRK

De aller første juletrærne var såkalte gavetrær med mat og godterier på, som barna høstet etter juletrefesten.

– Godteriene ble plassert i kremmerhus og kurver, men det betyr ikke at dette er den første julepynten, forklarer Beate Lindseth.

Stjernestråler

Den aller første julepynten var nemlig glitteret og ifølge tradisjonen skal det henge fra toppen og den. Altså lodrett.

– Man tenkte seg at glitteret var stjernestråler, og når stjernen sitter i toppen så må selvfølgelig glitteret henge nedover, forklarer Lindseth.

En annen tradisjon på mange juletrær var å ha en såkalt Jacobs stige. Det var en utklippet stige i papir som også hang fra toppen av juletreet og ned til gulvet.

 – Før i tiden så tenkte man at julehøytiden var en periode hvor jord og himmel var nærmere hverandre, og ved hjelp av Jacobs stige på juletreet kunne englene gå opp og ned til himmelen, sier Lindseth.

Julepynt
Foto: Birte Njøsen Horne / NRK

– I Disney-filmene henger da alltid glitteret i buer?

– Ja, det er en amerikansk tradisjon å henge glitteret i buer, men vi har tradisjon for buer på norske trær også. For eksempel var det vanlig å henge flagg og bibelvers i buer, i tillegg til girlandere og lenker av nøtter og glanspapir, sier Lindseth.

Hør om glittertradisjonene her

Kulturstrøm

  • Diop fikk pris

    Regissør Mati Diops "Atlantics" fikk Juryens Store Pris under Cannes Film Festival lørdag kveld. Diop var første svarte kvinne til å bli nominert. Det er den nest-mest prestisjefylte prisen i Cannes etter Gullpalmen.

  • Palme d'Or til Bong Joon-ho

    Bong Joon-ho vant, som første sørkoreaner, hovedprisen, Gullpalmen, under filmfestivalen i Cannes for den kritikerroste svarte komedien 'Parasite', som handler om klasseskille i landet.

    X02520
    Foto: STEPHANE MAHE / Reuters