NRK Meny
Normal

Fra gavetre til dekorasjonstre

I følge tradisjonen skal glitteret henge loddrett på treet. Vet du hvorfor?

Julepynt
Foto: Birte Njøsen Horne / NRK

De aller første juletrærne var såkalte gavetrær med mat og godterier på, som barna høstet etter juletrefesten.

– Godteriene ble plassert i kremmerhus og kurver, men det betyr ikke at dette er den første julepynten, forklarer Beate Lindseth.

Stjernestråler

Den aller første julepynten var nemlig glitteret og ifølge tradisjonen skal det henge fra toppen og den. Altså lodrett.

– Man tenkte seg at glitteret var stjernestråler, og når stjernen sitter i toppen så må selvfølgelig glitteret henge nedover, forklarer Lindseth.

En annen tradisjon på mange juletrær var å ha en såkalt Jacobs stige. Det var en utklippet stige i papir som også hang fra toppen av juletreet og ned til gulvet.

 – Før i tiden så tenkte man at julehøytiden var en periode hvor jord og himmel var nærmere hverandre, og ved hjelp av Jacobs stige på juletreet kunne englene gå opp og ned til himmelen, sier Lindseth.

Julepynt
Foto: Birte Njøsen Horne / NRK

– I Disney-filmene henger da alltid glitteret i buer?

– Ja, det er en amerikansk tradisjon å henge glitteret i buer, men vi har tradisjon for buer på norske trær også. For eksempel var det vanlig å henge flagg og bibelvers i buer, i tillegg til girlandere og lenker av nøtter og glanspapir, sier Lindseth.

Hør om glittertradisjonene her

Kulturstrøm

 • Video viser arrestert TV2-reporter

  TV 2 har fått tilgang til en video som viser arrestasjonen av reporter Kadafi Zaman i Pakistan, melder NTB. Nyhetsredaktør i TV2, Karianne Solbrække, sier at Zaman ble brutalt slått av politiet som gikk løs på bilen han satt i. Politiet mener Zaman deltok i en politisk demonstrasjon, mens TV 2 sier han dekket hendelsen som journalist. Zaman sitter fortsatt i varetekt på en politistasjon i Gurjat. TV 2 har tett kontakt med Zamans familie og norske myndigheter.

  Ifølge Aftenposten ble Zaman arrestert sammen med 38 andre personer. Han skal være anmeldt for drapsforsøk, for å ha tatt mobilen fra fire politimenn og for ordensforstyrrelse. Saken skal opp for retten mandag (NTB).

  Kadafi Zaman
  Foto: Olav Døvik / NRK
 • Fant ukjent Stanley Kubrick-manus

  Et Stanley Kubrick-manus de fleste trodde ikke fantes er funnet. «Burning Secret» er en filmatisering av en novelle av Stefan Zweig, skriver The Guardian. Manuset er skrevet i 1956 sammen med forfatteren Calder Willingham, og ble funnet av en filmprofessor ved Bangoor-universitetet, Nathan Abrams. – Alle trodde dette var tapt, jeg kunne ikke tro det da jeg fant det. Kubrick-fans har visst at han ville skrive dette manuset men ingen visste at han gjorde det ferdig, sier Abrams til avisen. Les mer om Kubrick hos NRK Filmpolitiet.

  Stanley Kubrick
  Foto: AP/Scanpix