Hopp til innhold

Fra ektepar til søskenpar

Hina Zaidi og Abubakar Hussain spilte ektepar i tv-serien «Taxi» - nå skal de være bror og søster i et helt nytt stykke på Riksteateret.

Hina Zaidi og Abubakar Hussain

Hina Zaidi og Abubakar Hussain debuterer på teateret neste år.

Foto: Else Karine Archer / NRK

Manus ble ferdig for to uker siden og skuespillerne i hovedrollene er ferskinger på scenen. Men om to måneder skal de være på veien med Riksteateret og det nyskrevne stykket "Søstra mi".

– Det kribler i magen. Vi har jo ikke gjort dette før, sier Hina Zaidi.

Zaidi er 27 år gammel og jobber vanligvis som barnevernspedagog. Men mannen bak "Taxi", Ulrik Imtiaz Rolfsen, mente hun burde gå på audition på Riksteateret. Og dermed havnet hun på scenen.

Les også : Lover krutt i mandagens «Taxi»

Les også: – Viktig med lesbisk tema i «Taxi»

"Søstra mi" er skrevet av sosiolog Hannah Helseth bakteppet er hundreårsmarkeringen av kvinners stemmerett i Norge. Men det handler om hvordan det er å være ung akkurat nå.

Hører på replikker i søvne

Akkurat som Hina Zaidi er Abubakar Hussain helt ny på teaterscenen. Det var Riksteateret som oppsøkte ham og fikk ham med på et møte. Han trengte ikke så veldig lang betenkningstid for å si ja.

– Det er ikke mange som får en sånn sjanse, sier Hussain. Jeg liker at vi ikke er plukket ut for å spille taxisjåfører eller kebabsjappe-eiere. Vi er en del av samfunnet, så linje med de andre i stykket.

Til daglig selger han Apple-produkter i en Humac-butikk.

For et år siden spilte han og Zaidi et ungt ektepar i den mye omtalte tv-serien "Taxi" som gikk på NRK. Nå har begge altså fått en ny sjanse, denne gangen på teateret. Det er mye som skal læres.

– Jeg har aldri pugget så mye som nå. Jeg må jo kunne replikkene utenat, sier Hussain. Han har lært noen teknikker av medskuespillerne.

– Jeg har tatt opp replikkene og setter det på når jeg skal sove.

"Søstra mi" har turnépremiere i Namsos 24. januar neste år. Hina Zaidi og Abubakar Hussain gleder seg til å se Norge. Fra bussen.

Hør Radio Migrapolis søndag kl 13 på P2 eller torsdag kl 23.30 på samme kanal.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober