NRK Meny
Normal

Fox-sjef snur ryggen til Trump

Konsernsjef i 21st Century Fox og sønn til Trump-alliert Rupert Murdoch, James Murdoch, fordømmer den amerikanske presidentens reaksjon på volden i Charlottesville.

SKY-RESULTS/ File photo of News Corp Chief Executive Rupert Murdoch talking to his son James Murdoch at Cheltenham Festival in Gloucestershire

Mediemogul og Trump-rådgiver Rupert Murdoch med sønnen James Murdoch, som nå tar avstand fra Trump. Foto: REUTERS/Eddie Keogh

Foto: EDDIE KEOGH / Reuters

Det var i et notat til sine ansatte at administrerende direktør i mediekonsernet 21st Century Fox, James Murdoch, uttrykte stor bekymring og tok avstand fra Trumps reaksjon på volden forrige helg.

Dermed bryter han med sin far og blir en av de mest prominente amerikanske lederne som langer ut mot Trump, skriver The Guardian.

– To sider av samme sak

En 32 år gammel kvinne ble drept og om lag 20 ble såret da en mann med nazi-sympatier kjørte inn i en gruppe motdemonstranter i Charlottesville forrige helg. Motdemonstrantene marsjerte i gatene i protest mot at høyreekstreme holdt en stor demonstrasjon i byen.

Video Donald Trump

Den amerikanske presidenten Donald Trump har fått mye kritikk etter hans reaksjon på den nynazistiske volden i Charlottesville.

Foto: Nyhetsspiller

Den amerikanske presidenten ventet i flere dager med å ta avstand fra nynazister og hvit-maktgrupper. Etter å ha gjort det, sa Trump at det er to sider av en sak, og at begge sider i Charlottesville har skyld. Han sa at motdemonstrantene også var veldig voldelige.

Trump om volden i Charlottesville: Jeg mener begge sider har skyld

– Det finnes ingen gode nazister

James Murdoch skriver i notatet:

«Det vi så i forrige uke i Charlottesville og reaksjonen til den amerikanske presidentens reaksjon, bekymrer oss alle som amerikanere og frie mennesker.»

Han fortsetter med å si at disse hendelsene er en påminnelse om at det er en evig forpliktelse å være årvåken mot hat og intoleranse, og at der er nødvendig for å ta vare på våre idealer og livsform.

«Jeg kan ikke tro at jeg er nødt til å skrive dette: det er viktig, det finnes ingen gode nazister. Eller menn i Ku Klux Klan, eller terrorister. Demokrater, republikanere og andre må alle være enige om dette.»

Viktig Trump-rådgiver

Donald Trump og Rupert Murdoch har kjent hverandre i mange tiår. Rupert Murdoch er for tiden styreformann og administrerende direktør for Fox News. Han er ranket øverst på en liste over Trumps rådgivere utenfor Det hvite hus av avisa The New Your Times.

USA-ELECTION/TRUMP

Rupert Murdoch på golfbanen sammen med Donald Trump og Murdochs kone, Jerry Hall i Aberdeen i Skottland, 2016. (Foto: Scanpix)

Foto: CARLO ALLEGRI / Reuters

Selv etter skandale etter skandale rundt Trump, har Fox News forblitt lojale mot presidenten, selv om noen ankere har reagert etter terroren i Charlottesville.

LES OGSÅ:

Kulturstrøm

  • Lauryn Hill til Oslo

    Artisten Lauryn Hill har lagt til 12 datoer i Europa på sin verdensturné. Nå er det klart at hun også gjør et stopp i Norge 11. desember i Oslo Spektrum. Turneen feirer 20 års jubileet til solodebuten hennes, «The Miseducation of Lauryn Hill». En del av billettsalget går til MLH Fund, som bidrar med støtte til prosjekter innenfor blant annet utdanning og helse ulike steder i verden (NTB). Youtuberen Nerdwriter lagde nylig denne hyllesten av platen.

    Lauryn Hill på Molde jazzfestival
    Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
  • Malte Skei Grande på Listhaug-vegg

    Natt til onsdag kom et nytt gatekunstverk opp på stedet i Bergen der bildet av Sylvi Listhaug hang. Denne gang av kulturminister Trine Skei Grande (V). Det er ikke den samme gatekunstneren som står bak, skriver Bergens Tidende.