Fossil under badegjester

Darwinekspedisjonen begynte å grave på ei strand i Argentina. De fant noe som lignet en forsteinet agurk. Det skulle vise seg å være noe helt annet.

Glyptodont

Denne Glyptodonten vandret en gang på Argentinas strender

Foto: Pavel Riha, Wikipedia Commons

For litt siden fant Darwinekspedisjonen noen svære fossile fotspor etter et kjempedovendyr på en strand i Argentina. Vi var storfornøyde! Men det skulle vise seg å være flere spennende ting som skjulte seg i jorda blant alle badegjestene…


Litt bortenfor der hvor vi fant megafotsporene til kjempedovendyret, lette vi videre i håp om å finne flere fossiler.

Men det er ikke alltid like lett. Fossiler er jo rester etter døde dyr som har blitt forsteinet. Så det er ikke enkelt å se forskjell på ekte fossiler og vanlig stein.

Steinklump

Men etter bare noen minutters leting, roper en av paleontologene på oss. Hun tror hun har funnet noe! Vi er ikke seine med å løpe bort til henne for å se hva det kan være.

Steinklump

Et fossil er jammen ikke lett å få øye på.

Foto: Tore Oldeide Elgvin

Hun er virkelig glad og peker på noe som for oss kun ser ut som en bitteliten steinklump.

Kan det være et fossil? tenker vi. Da var det jammen flaks at vi hadde med oss eksperter, for den hadde vi aldri funnet på egenhånd!


Med hakke, slegge, kost og sag

Kjetil og Tore graver opp fossil

Kjetil og Tore sager ut fossilet med en spesiell steinsag. Tungt arbeid!

Foto: Tore Oldeide Elgvin

Vi setter i gang med hakke og en liten kost for å få vekk steinen som ligger rundt den lille klumpen. Vi må selvsagt være veldig forsiktige hele tiden. Hakker vi feil eller for hardt, kan vi ødelegge hele fossilet.

Hakk etter hakk begynner mer og mer av fossilet å komme til syne. Egentlig ser det mest ut som en brun agurk med prikker på. Og da blir ekspertene også sikre på hva det er for noe: Det er halen til en glyptodont!

Vi blir veldig ivrige og tar i bruk både slegge og en spesiell steinsag for å få løs hele fossilet. Og vips, etter noen timer så får vi det ut og kjører det til et museum. Der skal paleontologene studere det nærmere. Du kan tro vi var glade. Og slitne!

Gammelt pansret pattedyr


Glyptodonter var noen merkelige pattedyr fra Amerika som kunne bli så store som en liten bil.

Det rare med disse dyrene var at de hadde et stort beskyttelsesskjold, som dekket nesten hele kroppen. Skjoldet besto av mange, små beinplater, og slike beinplater dekket også glyptodontens lange hale.Og det var nettopp slik en glyptodonthale vi hadde funnet!

Fossilet tar form

Fossilet tar form. Det er halen til en Glyptodont

Foto: Tore Oldeide Elgvin

Palentologene mener at halen vi fant tilhørte en glyptodont som levde for fire-fem millioner år siden.


Viktige fossiler


Det som er ekstra kult med fossilfunnet vårt er at Charles Darwin fant et glyptodont-fossil han også.

For Darwin var fossilfunn veldig viktig. Fossilene fortalte ham at det hadde levd arter før som så annerledes ut enn de som lever nå.

Sånne ting grublet Darwin mye på, og var viktig når han tenkte ut evolusjonsteorien.

Beltedyr som nærmeste slektning


Akkurat som kjempedovendyret, døde glyptodontene dessverre ut på slutten av siste istid for ca. 10 000 år siden.

Men har du lyst til å se et dyr som ligner veldig, har du fortsatt sjansen. Av jordas nålevende arter regner man nemlig beltedyr som glyptodontens nærmeste slektning.

Les om beltedyret på Wikipedia

Kulturstrøm

 • Homofile scener sensurert i Kina

  Da «Bohemian Rapsody» hadde premiere i Kina i helga var seks scener sensurert bort. Siden kinesisk sensur forbød homofilt innhold i film og tv-serier i 2016 har LHBT-miljøet sett på denne kinopremieren som en seier. Men over to minutter med homofilt innhold og scener som forteller om AIDS er klippet bort. Blant to menn som kysser, og dialoger hvor ordet gay blir brukt, skriver CNN.

  Bohemian Rhapsody
  Foto: Twentieth Century Fox Norway
 • H&M satser på luksus og på nett

  Fire butikk-kjeder eid av H&M-gruppen åpner butikker på nett i Norge. Arket, Weekday og Monki kom i forrige uke. High street-kjeden Cos er like rundt hjørnet, også med butikk i det nye Valkyrien-prosjektet i Oslo (bildet), skriver Melk&Honning.

  Valkyrien rehabilitert på Majorstua
  Foto: NCC
 • Ny strømmetjeneste fra Apple

  TV+ heter den nye kanalen til Apple som ble annonsert av sjefen Tim Cook (bildet) i dag. Innholdet blir originale tv-programmer. Blant annet er «The Morning Show», et morgen tv-drama med Jennifer Aniston and Reese Witherspoon under utvikling. Det er også en ny versjon av Stephen Spielbergs «Amazing Stories» og filmatiseringen av Isaac Asimovs bokserie «Foundation». TV+ blir en reklamefri betal-tjeneste i den nye versjonen av Apple TV-appen som kommer i mai, skriver TechCrunch etter pressekonferansen.

  Apple CEO Tim Cook presenterer Apple TV+
  Foto: Tony Avelar / AP