Hopp til innhold

Nordisk råds litteraturpris til Jon Fosse

Den norske forfatteren og dramatikeren Jon Fosse fikk Nordisk råds prestisjetunge litteraturpris i Reykjavik tirsdag kveld.

Jon Fosse fikk tirsdag kveld Nordisk råds litteraturpris.

GOD TIMING: Prisen kom på et veldig riktig tidspunkt, mente prisvinner Jon Fosse. Tirsdag kveld kunne han innkassere Nordisk råds litteraturpris.

– Denne prisen kom til meg på et veldig riktig tidspunkt, sa Fosse da han inntok podiet i Kulturhuset Harpa i Reykjavik i kveld for å motta prisen.

Fosse, som også er lyriker og dramatiker, sa i takketalen at han kommer til å jobbe mer med prosa i tiden som kommer.

Fosse forhåndsfavoritt

Nordisk råd delte i kveld ut priser i til sammen fem kategorier: film, musikk, natur og miljø, barne- og ungdomslitteratur og litteratur.

På forhånd knyttet den største spenningen seg til litteraturprisen, som er den eldste og mest prestisjefylte av prisene Nordisk råd deler ut. Prisen ble første gang delt ut i 1962, og er for tiden på 350.000 danske kroner.

Fosse får prisen for romantrilogien «Andvake», «Olavs draumar» og «Kveldsvævd».

Fosse var også nominert i 2001. Den gangen gikk prisen til norske Jan Kjærstad.

Gratulanter i kø

Kulturminister Torhild Widvey

GRATULERER I: Kulturminister Thorhild Widvey.

Foto: Kari Nygard Tvilde / NRK
Ottar Grepstad

GRATULERER II: Direktør Ottar Grepstad ved Nynorsk kultursentrum.

Foto: Sissel Brunstad / NRK

Kulturminister Thorhild Widvey var blant de første gratulantene som meldte seg etter at vinneren ble kjent.

– Det er fantastisk flott med Nordisk råds litteraturpris til Jon Fosse. Han har virkelig bidratt til å vise at norsk litteratur er i verdensklasse. Gratulerer!, skriver Widvey i en melding fra Kulturdepartementet i kveld.

Også statsminister Erna Solberg var raskt ute med å gratulere Fosse, for anledningen på nynorsk.

Laster Twitter-innhold

Direktør Ottar Grepstad ved Nynorsk kultursentrum stemmer i:

– Kjære Jon Fosse, du er alt en klassiker. Nyt prisen!

Grepstad mener i likhet med prisvinneren at utmerkelsen kom på riktig tidspunkt.

– Han har varslet i flere år at han ville gå tilbake til prosadiktningen. For han blir dette nok en stadfestning av at det var et riktig valg av ham på dette tidspunktet i forfatterskapet, sier Grepstad, som også er glad på nynorskens vegne.

– Det er nok veldig mange nynorskbrukere som er ekstra stolte i kveld, fordi Fosse er en så profilert og tydelig nynorskbruker i alt han gjør.

Filmpris til Island

«Fúsi»

VANT: Islandske «Fúsi» vant Nordisk råds filmpris for 2015.

Foto: Rasmus Videbæk

Filmprisen var den første av kveldens priser som ble delt ut, og gikk til den islandske regissøren Dagur Kári og hans produsenter for «Fúsi» («The Virgin Mountain»). Det er andre år på rad prisen på 350.000 danske kroner går til en islandsk film. Ole Giævers «Mot naturen» var Norges nominerte.

I barne- og ungdomskategorien gikk prisen til svenske Jacob Wegelius for romanen «Mördarens apa», mens musikkprisen i år gikk til den svenske komponisten og bassisten Svante Henryson.

Norgesgruppen A/S var eneste nominerte fra Norge i kategorien Natur og miljø. Konsernet var nominert for sin ambisiøse miljø- og klimastrategi, men måtte se seg slått av det færøyske kraftselskapet SEV.

Kulturstrøm

 • TV 2-leiinga beklagar oppførselen til Fredrik Græsvik

  Privatpersonen Eirik Furuseth fekk meldingar frå TV 2-journalist Fredrik Græsvik etter at Furuseth hadde skrive ein Facebook-melding om TV 2 si handtering av skyteepisoden i Oslo.

  Furuseth opplevde meldingane frå Græsvik som truande. TV 2 beklagar oppførselen frå journalisten.

  – Vi beklagar at førespurnaden blei sendt frå journalisten overhovudet. Det var ikkje dekning for slike påstandar, og det er dermed brot på våre eigne rutinar, skriv utanrikssjef i TV 2, Aslaug Henriksen i ein e-post til Nettavisen, som først skreiv om saka.

 • Oslo Pride ventar med arrangement til etter sommarferien

  I går vart trugselnivået i Noreg sett ned frå høgste nivå, nivå fem, til nest høgste nivå, nivå fire. Politiet i Oslo har sagt at dei vil vurdere kvart enkelt offentleg arrangement no.

  Oslo Pride presiserer likevel at dei ikkje vil arrangere noko i Oslo akkurat no. Dei skal diskutere vegen vidare med det skeive miljøet etter sommarferien.

  Likevel meiner leiar i Oslo Pride, Inger Kristin Haugsevje, at det er viktig at resten av landet gjennomfører planlagde arrangement.

  – No er det viktigare enn nokosinne å delta på pride i bygda og i byen du bur, seier ho.

  Ho oppmodar alle til å slå ring om sine skeive, og at dei støttar opp om lokale markeringar.