Fosse med favorittstempel før Nordisk råds litteraturpris

Tirsdag kveld deles den prestisjetunge litteraturprisen ut i Reykjavik. 56-åringen Jon Fosse er ifølge flere medier storfavoritt til å stikke av med prisen for beste skjønnlitteratur.

Jon Fosse

FAVORITT: Jon Fosse, her fotografert i 2010, er en av favorittene når Nordisk råds litteraturpris deles ut på Island tirsdag kveld.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

Fosse er nominert for sin trilogi «Andvake» (2007), «Olavs draumar» (2012) og «Kveldsvævd» (2014), som ble gitt ut som ett bind i fjor. Juryen kaller romantrilogien «et høydepunkt i nyere norsk romanlitteratur».

Fosse er Norges mest kjente nålevende dramatiker. Stykkene hans settes jevnlig opp på teaterscener verden over.

NRKs litteraturanmelder Marta Norheim mener det ikke vil være overraskende om Fosse vinner, men at det heller ikke vil være overraskende om han ikke vinner.

– Det er sterke kvaliteter i den trilogien han er nominert for, men samtidig er det flere andre gode kandidater, sier hun til NTB.

Fire favoritter

Norheim trekker særlig fram islandske Jón Kalman Stefánssons roman «Fiskene har ingen føtter» og finske Hannu Raittilas «Terminaali».

– De er begge store romaner som går over flere generasjoner og som skildrer en historisk utvikling. Den ene på Island, med NATO-basen i Keflavik og det harde livet langs kysten. Den andre er en svært ambisiøs roman som tar for seg både 11. september-angrepene, terrorfrykt, den teknologiske utviklingen og unge jenter som lever store eventyr, sier Norheim.

Verdenskjent

Fosse var også nominert i 2001 for «Morgon og kveld», men prisen gikk den gangen til Jan Kjærstad. Fosse har tidligere uttalt at han kommer til å bli litt skuffet om han ikke får prisen i år.

Kristine Næss er den andre norske kandidaten til prisen med boken «Bare et menneske». Norheim tror ikke Næss vil nå helt opp i årets tildeling.

Næss blir imidlertid fremhevet som en av fem favoritter av Aftenpostens hovedanmelder Ingunn Økland, som kaller boken «et mektig flettverk av generasjoner og stilarter».

Ti nordmenn

Norheim mener Nordisk råds litteraturpris er særdeles viktig for nordiske forfattere.

– Du hører noen ganger at noen fra de største nordiske landene mener deres nasjonale pris er viktigere, men der tror jeg de tar feil. I en internasjonal sammenheng tror jeg den nordiske prisen legges mer merke til, sier hun.

Prisen er på 350.000 danske kroner og prisvinnerne offentliggjøres i Reykjavik tirsdag kveld klokka 20.30 norsk tid. Nordisk Råds filmpris, ungdomslitteraturpris, musikkpris og natur- og miljøpris deles ut samtidig.

To forfattere fra hvert av de nordiske land er nominert til den nordiske prisen, i tillegg til en forfatter fra henholdsvis Færøyene, Grønland, Åland og det samiske språkområdet.

I fjor gikk prisen til den finske forfatteren Kjell Westö. Totalt ti norske forfattere har fått prisen siden opprettelsen i 1962, inkludert Merethe Lindstrøm (2012), Per Petterson (2009), Lars Saabye Christensen (2002), Dag Solstad (1989), Herbjørg Wassmo (1987) og Tarjei Vesaas (1964).

Kulturstrøm

 • Berglund dirigent i Kristiansand

  Den talentfulle norske dirigenten Tabita Berglund (31) blir Kristiansand Symfoniorkesters nye første gjestedirigent, med start i august 2021. Hun har raskt etablert seg som en av Europas mest spennende og talentfulle unge dirigenter. Det er første gang hun blir utnevnt til første gjestedirigent i et orkester, og hun supplerer et allerede eksisterende stjernelag i KSO, bestående av sjefdirigent Nathalie Stutzmann og gjestedirigent Julian Rachlin.

 • Sinnataggen på bedringens vei

  Kulturetaten i Oslo kommune skriver på Twitter at Sinnataggen forhåpentligvis er tilbake i Vigelandsparken i løpet av måneden. I forrige uke forsøkte noen å sage ankelen av den lille hissigproppen.

  Laster Twitter-innhold
 • Spellemann for barnemusikk delt ut

  Artisten Sarah Camille ble lurt trill rundt av gjengen i NRK Supernytt da hun midt i sendingen ble overrakt prisen for barnemusikk. Hun vant prisen for plata «Spor av dråper og røde nebb». Dermed er fire priser delt ut før Spellemann-showet fredag.

  Sarah Camille ble tatt på senga da hun ble overrakt Spellemann-prisen av NRK Super-gjengen