– Førti teaterstykker på tjue år er nok

Jon Fosse sier ringen er sluttet når han under Festspillene i Bergen i mai har sin siste urpremiere. Nå vil han skrive prosa.

Jon Fosse sier ringen er sluttet når han under Festspillene i Bergen i mai har sin siste urpremiere.

Se video:

Stykket «Hav» settes opp under Festspillene i Bergen i mai. Det vil bli Jon Fosses aller siste teaterbidrag.

54-åringen fra Hardanger har siden 1994 skrevet dramatikk som har blitt satt opp på scener over hele verden.

– Tjue år er gått, jeg har skrevet omtrent førti teaterstykker. På en måte synes jeg det er nok, sier Fosse da NRK møter ham under prøvene til stykket på Bondeungdomslagets scene Teatersalen i Oslo.

– Vil skrive langsom prosa

Omslag Jon Fosse Hav

– «Hav» har ligget i en del år av forskjellige grunner. Endelig kommer det på scenen, sier Jon Fosse. Her omslaget til bokutgaven av teaterstykket.

Foto: Samlaget

«Hav» er et stykke Fosse skrev for lang tid siden, men som først nå blir vist på en scene.

– Det er mange år siden jeg har lest stykket selv, og fint å bli påminnet om det, sier Fosse.

Hans scenedebut som dramatiker var under Festspillene i Bergen i 1994 med stykket «Og aldri skal vi skiljast».

Tjue år etter er han altså tilbake ved samme festival med en ny urpremiere. Regissøren er den samme som for debutforestillingen.

– Jeg ser fram til at «Hav» endelig blir framført. Stykket har ligget i en del år av forskjellige grunner. Endelig kommer det på scenen. Det har jeg strevet for, og jeg er glad og stolt over det. Det er fint at det skjer under Festspillene og at ringen nå er sluttet, sier Fosse, og legger til:

– Jeg har lyst til å skrive prosa ei tid framover. Jeg begynte som prosaist og lyriker. Kanskje har jeg lyst til å endre mitt forfatterliv til hovedsakelig å skrive prosa.

– Er du lei av å skrive dramatikk?

– Nei, ikke direkte lei. Men jeg skreiv ganske intenst i 15-20 år for teater. Jeg kjenner at jeg på en måte er ferdig med det universet. Da vil jeg følge min lyst, eller tvang eller nødvendighet, og skrive det som kjennes rett for meg å skrive. Nå er dét for meg det jeg kaller langsom prosa.

– Kommer du tilbake som dramatiker?

– Det kan skje, men mest sannsynlig ikke. Jeg ser ikke på det som et nederlag om jeg plutselig får det for meg at jeg vil skrive et skuespill igjen, heller som en slags seier. Men jeg har mine tvil om at det vil skje, sier Fosse.

– Det tok for mye tid

Jon Fosse blir ansett som vår største dramatiker etter Henrik Ibsen. Siden debuten har han blitt oversatt til over 40 språk, og det er satt opp rundt tusen produksjoner av hans dramatikk.

Jon Fosse med den franske ordenen Ordre national du mérite i 2003

Jon Fosse er verdenskjent for sin dramatikk. Her da han mottok den franske ordenen Ordre national du mérite i 2003.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

– Teateret tok all min tid, så å si. Jeg fikk blant annet nok av reisingen. Det ble nok premierer i livet mitt, sier han.

«Hav» har urpremiere 22. mai i storsalen i Gimle, kulturhuset til Bergen Ungdomslag Ervingen.

Oppsettingen er særlig tilpasset norske ungdomshus. Den skal spilles i Oslo til høsten.

– En urpremiere er noe eget, så jeg er spent, men ikke redd for kritikk og denslags. Jeg har alt i alt hatt omtrent tusen premierer. Til å begynne med fulgte jeg i tankene med på hver eneste av disse. Det sluttet jeg med for mange, mange år siden. Jeg har fått så mye god og dårlig kritikk at det preller helt av. Jeg leser dem ikke lenger, sier Fosse.

– Hva er det som er viktigst for deg?

– Det som er viktig, er at det blir en kunsterisk god produksjon. Og det er vanskelig nok. Om kritikerne liker eller ikke liker det, er mindre viktig.

– Det viktigste er at skuespillerne som møter publikum ansikt til ansikt er trygge på at det vi viser fram er bra. Det eneste jeg kan ta ansvar for er teksten. Det ansvaret tar jeg, avslutter den førtidspensjonerte dramatikeren.

LES OGSÅ:

Under Festspillene i 2009 ble Fosses debut «Og aldri skal vi skiljast» vist på ny i anledning stykkets femtenårsjubileum og dramatikerens femtiårsdag:

I 2009 ble Fosses debut «Og aldri skal vi skiljast» vist under Festspillene i Bergen i anledning stykkets femtenårsjubileum og Fosses femtiårsdag. Se NRKs reportasje fra den gang.
Reporter: Ingrid Langeland Olderbakk
Foto/redigering: Anette Berentsen

Se intervju med dramatiker Jon Fosse og skuespiller Frode Bjorøy fra Festspillene i 2009. Reporter: Ingrid Langeland Olderbakk. Foto/redigering: Anette Berentsen

Kulturstrøm

 • Ballettdansere vant talentpris

  Nasjonalballettens danser Lucas Lima og norske Gina Storm-Jensen er tildelt et av Norges største kulturstipender, Tom Wilhelmsens stiftelses opera- og ballettpris. I år er stipendet på kr. 800.000,- som deles mellom de to ballettdanserne. Juryen består av Ellen Kjellberg, Anne Gjevang og Ellen Horn, og prisen er den eneste opera-og ballettprisen i Norge, skriver Den Norske Opera og Ballett.

 • Symfonisk A-ha i Bodø

  Når a-ha i høst skal spille inn nytt album og musikkfilm, blir det med Arktisk Filharmoni som «band», melder orkesteret på sine nettsider. Prosjektet, med tittelen TRUE NORTH, er et samarbeid mellom a-ha, Bodø2024, Arktisk Filharmoni og Svømmehallen Scene og beskrives som en «melankolsk hyllest til havet og nordnorsk natur». I tillegg til albumet vil det også bli laget en musikkfilm med band og Arktisk Filharmoni på scenen, og a-ha gjennomfører produksjonen i Bodø.

 • St. Olavs Orden til Halvdan

  Hans Majestet Kongen har utnevnt visesanger og låtskriver Halvdan Sivertsen (71) til Kommandør av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden, melder kongehuset i en pressemelding.

  – Halvdan Johannes Falck Sivertsen mottar utmerkelsen for hans fremragende innsats som visekunstner, heter det i meldingen.

  Den Kongelige Norske St. Olavs Orden tildeles som «belønning for utmerkede fortjenester for Norge og menneskeheten».

  Halvdan Sivertsen i skrivestua.
  Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK