Full forvirring om Casey Kasems lik

– Jeg har aldri vært borti noe lignende før, sier gravferdsdirektøren i Oslo kommune om konflikten rundt Casey Kasems norske begravelse.

PEOPLE-CASEYKASEM/ Casey Kasem poses with his Radio Icon Award at the 2003 Radio Music

Casey Kasem var en kjent radiostemme for amerikanere i nærmere førti år. Han døde i sommer, 82 år gammel, og siden da har det vært krangling om hvor han skal begraves.

Foto: STEVE MARCUS / Reuters

Ansiktet til Jean Kasem

Ifølge VG ønsker enken Jean Thompson Kasem (60) at ektemannen skal begraves i Norge fordi at ektemannen mente at 'Norge symboliserer fred og ser ut som himmelen', og hun ønsker å begrave ham her for å oppfylle hans ønske.

Foto: Ted S. Warren / Ap

På et fryselager i Oslo ligger kroppen til Casey Kasem, den amerikanske radioprofilen og skuespilleren som døde 82 år gammel 15. juni i år.

Liket ble sendt til Norge gjennom Canada av hans enke, Jean Thompson Kasem (60), som ønsker at sin ektemann gjennom over 30 år skal stedes til hvile på en gravlund i Oslo.

Men Kasem ble fraktet til Norge mot familiens vilje. Radioprofilen, som også var mannen bak stemmen til Shaggy i «Scoobie Doo», har nemlig tre barn fra sitt første ekteskap.

Disse tre barna har den siste tiden gjort alt de kan for å hindre en norsk begravelse, og for å få farens legeme til California.

– Jeg har aldri vært borti en lignende sak før. Og jeg har jobbet med dette i 30 år, sier Stein Olav Hohle, sier konstituert direktør i gravferdsetaten i Oslo kommune.

Også i amerikanske medier har det vært interesse for den absurde historien.

– Tirsdags kveld fikk jeg en tekstmelding fra NBC News om denne saken, sier gravferdsdirektøren.

Prøver å stoppe begravelsen

Bak det som kunne virke som en vanlig begravelse, ligger det altså en bitter familiefeide.

I august sendte de tre voksne barna til Kasem – Kerri, Julie og Mike – et brev til gravferdsetaten og Oslo kommune (gjengitt av VG her) og begravelsen er nå satt på vent.

I brevet, som er signert 20 venner av Kasems nærmeste familie og venner, ber de kommunen om å stoppe begravelsen.

Ifølge VG har også Kerri, Julie og Mike Kasem ansatt en privatetterforsker for å stoppe den norske begravelsen. Barna ønsker å begrave faren i California, og de ønsker å få utført en obduksjon.

Vil flytte til Norge

Stein Olav Hohle i gravferdsetaten forteller til NRK.no at enken kom en med en forespørsel om en norsk begravelse. Jean Thompson Kasem (60) fortalte at hun og parets felles datter hadde planer om å flytte til Norge.

– At avdøde eller den som sørger for gravferden har norsk adresse, er noe som spiller inn når vi sier ja eller nei til slike henvendelser. Siden hun ville flytte til Oslo, fikk hun ja på forespørselen, forteller Hohle.

24.000 vil ha amerikansk begravelse

Tidligere denne uken skrev Kerri Kasem, en av døtrene som kjemper for å få farens kropp tilbake til USA, at det norske begravelsesbyrået nekter å begrave liket til den amerikanske radiolegenden.

«Gode nyheter!!! Underskriftskampanjen virket!!! Begravelsesbyrået (sic) nektet å begrave faren min», skrev datteren Kerri Kasem på Twitter, som har fått over 24.000 underskrifter til å skrive under på et opprop om å få farens kropp tilbake til California.

Laster Twitter-innhold

Amerikanske medier som Fox News og etonline har også omtalt saken.

Det ansvarlige begravelsesbyrået i Norge, Jølstad, avkrefter det Kerri Kasem og de amerikanske nettsidene skriver.

– Det er ikke vi som har nektet å begrave faren. Vi forholder oss til gravferdsmyndigheten og oppdragsgiver, sier Jan Willy Løken, administrerende direktør i Jølstad begravelsesbyrå til NRK.no.

Ifølge ham er det fremdeles ikke avklart hvor Casey Kasem skal stedes til hvile.

– Vi har ikke fått klarsignal fra gravferdsmyndighetene, og derfor har gravlegging ennå ikke funnet sted. Så vidt meg bekjent er det fremdeles ikke tatt noen beslutning i denne saken, forteller Løken til NRK.no.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Casey Kasem i svart dress

Casey Kasem led av Parkinson og hadde dårlig helse i tiden før sin død. Liket til skuespilleren og radioprofilen befinner seg allerede i Norge, men det er ikke bestemt om han skal begraves her eller ei.

Foto: Eric Jamison / Ap

Venter på amerikanske myndigheter

Hos gravferdsmyndighetene er det heller ingenting som er avgjort, og han avviser at gravferdsetaten skal ha nektet for å begrave den tidligere radiokjendisen.

– Det er ikke bestemt om han skal begraves her eller ikke. Det er ting som må undersøkes før vi kan ta en beslutning.

Hvilke ting er det som må undersøkes?

– Det kan jeg ikke si så mye om. Men det er ikke vi som skal gjøre disse undersøkelsene, det er amerikanske myndigheter, sier Hohle.

I mellomtiden vil kroppen til Casey Kasem befinne seg i Oslo.

– Et lik kan ligge lenge på frys. Men nå er vi opptatt av å få avsluttet denne saken, enten Kasem blir gravlagt i Norge eller i USA.

Langvarig familiefeide

Kerri Kasem i blå kjole på rød løper

Kerri Kasem, datteren til Casey Kasem, har engasjert seg for å hindre at faren blir begravd i Norge, og vil ha liket tilbake til USA.

Foto: Alberto E. Rodriguez / Afp

Forholdet mellom Jean Thompson Kasem, som var gift med Casey Kasem i 34 år, og hans tre barn var dårlig allerede før radioprofilen døde.

Da den 82 år gamle Casey Kasem forsvant i mai, beskyldte barna stemoren for å ha bortført faren fra pleiehjemmet sitt. På dette tidspunktet hadde datteren Kerri Kasem nettopp blitt gjort til rettslig verge for faren sin, mot stemorens ønske.

Mens barna anklaget stemoren Jean Thompson Kasem for å isolere og gjemme faren, har Thompson Kasem uttalt at besøkene stresset den avdøde 82-åringen.
Etter at Casey Kasem døde 15. juni i år, har barna fra hans første ekteskap – Kerri, Julie og Mike- ønsket en obduksjon av faren sin.

Sendte liket til Norge

Uten at barna fra det første ekteskapet visste om det, sendte Jean Thompson Kasem liket fra Washington og videre til Canada. Deretter dukket Kasems døde kropp opp i Oslo.

NRK.no har prøvd å komme i kontakt med Jean Thompson Kasem, uten å lykkes.

Kulturstrøm

  • Malte over kritisert gatekunst

    Lørdag kveld forsvant veggmaleriet av den jødisk-ortodokse mannen fra lekeplassen i Bergen. – Bør tenke seg nøye om før man tar ned et kunstverk, sier advokat og ytringsfrihetsekspert.

  • Bergen tok storeslem i korps-NM

    Bergen vant både innen brass og janitsjar i årets NM for skolekorps. Mesterkapet var digitalt. 66 skolekorps leverte inn bidrag.

    I 1. divisjon janitsjar tok Bergenskorpsene alle de tre første plassene og tapetserte pallen. Midtun Skoles Musikkorps vant, foran nabokorpset Skjold Skoles Musikkorps. Ulriken Janitsjar tok siste plassen på podiet.

    I 2. divisjon brass gikk Skodvin Skulemusikk til topps, med nyskrevet stykke av Kjetil Djønne.