Normal

Giskes siste kulturbudsjett?

I dag legger Trond Giske fram det som kan bli hans siste kulturbudsjett.

Portrett: Trond Giske
Foto: Henrik Kreilisheim

- Kulturpublikum har mest grunn til å være fornøyd med budsjettet , sier Trond Giske til NRK.

Giske pleier å legge pressekonferansen til symbolske steder. I dag presenterer han budsjettet på Cafeteatret, på sammen sted som han presenterte kulturløftet to.

Hør intervju med Trond Giske her: Trond Giske og kulturbudsjettet

- Vi fortsetter den store opptrappingen på kultur med flere konserter, mer filmer, mer musikk og teater. Det kommer først og fremst publikkum til gode, de har grunn til å være fornøyd, fortsetter Giske.

Også i år plusser Giske godt på kulturbudsjettet. Over 750 millioner kroner mer skal brukes på kultur neste år. Men om han kommer nærmere Kulturløftets mål om at kulturbudsjettet skal utgjør en prosent av statsbudsjettet, kommer an på hvor mye selve statsbudsjettet øker.

Les også: Her er budsjettlekkasjene

Kulturløftet gir også forventinger om satsing på kunstnernes levekår og momsfritak for de frivillige organisasjonene.

Mer til operaen, lite til NRK

Operaen i Bjørvika
Foto: Erlend Blaalid Oldeide / NRK

Det som allerede er lekket ut fra budsjettet, er at Operaen får en økning på 54 millioner kroner - litt mer enn hva direktør Tom Remlov har bedt om for å dekke inn økte utgifter til blant annet pensjoner og vedlikehold. Landets orkestre kan også glede seg over en påplusning på sine budsjetter.

Budsjettet gir ingen grunn til hallingkast for NRK. De får ingen hjelp fra Giske over lisensen til å finansiere Eurosivion Song Contest-finalen neste år. Lisensen vil likevel øke med 99 kroner som kompensasjon for lønns- og prisvekst. Dette er penger NRK ba om før Norge vant Eurovision song contest.

Mer til museene

Det har også sivet ut fra departementet at bibliotekene kan glede seg over 58 millioner kroner mer enn i fjor. De skal brukes på et leseår 2010 og til innkjøp av bøker, blant annet.

Tidligere i år la Giske frem en museumsmelding full av visjoner.

– Hvordan skal disse visjonene følges opp i budsjettet?

– Flere ting er viktig med museene: Samlingene, altså forvaltningen av alt det museene passer på. Det betyr gode lokaler og gode magasinlagrer. Det er forskning, altså faglighet og formidling, det å nå ut til publikum. Det handler om å ha nok folk og nok penger til å invistere i digitalisering og formidling på nett, sier Giske.

Giskes siste budsjett?

– Blir dette ditt siste kulturbudsjett?

– Det må du spørre statsministeren om. Jeg håper ikke det, jeg vil gjerne fortsette å jobbe med kultur, sier Giske til NRK.

I tillegg er det kjent at regjeringa skal bruke 40 millioner kroner på et samarbeid mellom kulturskolene og Skolefritidsordninga.

Klokka 10 i dag legges det fullstendige statsbudsjettet fram.

Kulturstrøm

 • Dato klar for Downton Abbey-filmen

  Deadline.com og en rekke andre amerikanske medier melder at datoen for når Downton Abbey-filmen kommer er klar: 20. September, 2019. Downton Abbey-TV-serien er et historisk drama som er sendt i over 100 land og har vunnet en rekke priser.

  Downton Abbey
  Foto: Carnival Film & Television Ltd
 • – Det var virkelig på tide

  «Stille lys» er den første retrospektive utstillingen av bildene til Morten Krogvold. – Han er en bauta i norsk fotografi, sier NRKs kunstanmelder, som er spesielt fascinert av portrettene. Haugar Vestfold Kunstmuseum stiller også ut skildringer av kvinner i Afrika og Sør-Amerika og mange av landskapsfotografiene hans. Her kan du høre anmeldelsen til Mona Pahle Bjerke. Og her kan du høre et dypdykk i utstillingen i Kulturreportasjen på P2.

  Frosset kristus i regn av Morten Krogvold
  Foto: Morten Krogvold
 • Saksøkt for kjønnsdiskriminering

  Ein tidlegare tilsett hevdar at kvinner blir betalt mindre og at Spotify driv med systematisk kjønnsdiskriminering. Ho hevdar også at salssjefen i USA arrangerte fuktige gutteturar til Sundance Film-Festival, og ekskluderte kvinner som var betre kvalifisert, melder Variety. Spotify seier dei ikkje kjenner seg igjen i skuldingane.

  SPOTIFY-IPO/
  Foto: DADO RUVIC / Reuters