Forvandlingskunstneren

Gary Oldman er mester på aksenter, og skifter lett og lekende dialekter fra film til film.

Gary Oldman
Foto: Matt Sayles / AP

Han er blant verdens beste filmskurker og er ekspert på sadister og psykopatiske grensetilfeller.

Egentlig snill

Men egentlig er Gary Oldman er lei av å spille nifse skurker og begynner å bevege seg over til mer sympatiske typer som Sirius Black i Harry Potter og Jim Gordon i Batman.

(Saken fortsetter under bildet)

Gary Oldman i The Dark Knight.

Gary Oldman i 'The Dark Knight'.

Foto: Foto/Copyright: Warner Bros./Sandrew Metronome

–Jeg ser på meg selv som en søt fyr – en snill og sjenert mann. Når folk kaller meg intens blir jeg sjokkert. De mistolker min lidenskap og energi for raseri, sier Oldman.

Hør filmportrett om Gary Oldman her

For tiden kan skuespilleren oppleves på kino som heltemodig rabbi blant gjenferd og spøkerier i grøsseren ”The Unborn”. Gary Oldman har fått knusende dårlige kritikker for filmen – noe som er svært uvanlig for den dyktige skuespilleren. Han er kjent for aldri å levere fra seg en dårlig prestasjon og for å "smelte" inn i rollene .

– Det handler om teknikk. Hvis en skuespiller påstår at han går i ett med rollen sin er det bare sprøyt, med mindre han har diagnosen schizofreni, sier han.

Dametekke

Gary Oldman vokste opp i London i en arbeiderklassefamilie. Faren var alkoholiker og Gary debuterte tidlig blant gutta på puben.

- Den perfekte definisjonen på en alkoholiker er en egosentriker med lavt selvbilde. Det passer bra på meg, sier han.

Gary har vært tørrlagt i over 15 år, men traff kone nr. 3 på et møte for Anonyme Alkoholikere. Mannen er forøvrig som en honningkrukke på vakre kvinner. Han har hatt et forhold til Isabella Rossellini og har vært gift med Uma Thurman. I fjor giftet han seg for 4. gang med en 19 år yngre jazzsangerinne. I dag fyller han 51 år . Vi gratulerer Gary Oldman - en av lerretes store karismatiske karakterskuespillere.

Kulturstrøm

 • Svenska Dagbladet med klimasatsing

  Halvering av artikler om fjerne reisemål og en dobling av stoff om nordiske destinasjoner er en del av den svenske avisens klimasatsing. De vil også redusere eget karbonavtrykk ved at medarbeidere skal velge tog framfor bil og fly om tidsforbruket er sammenlignbart.

  X 2000 på vårtur
  Foto: Stefan Nilsson / SJ
 • Dinosaurer inn i kunsten

  Det har blitt trendy å eie dinosaurskjeletter, skriver Artnet. De blir sett på og handlet med som designobjekter, sier kunstforhandler Luca Cableri til nettstedet. Skjelettene dukker opp bitvis på kunstmesser og selges på auksjoner til svært øye priser. Den høye verdien gjør det utfordrende for museer å beholde dem i sitt eie og tilgjengelig for publikum og forskere.

  Protoceratops andrewsi
  Foto: Eikimedia Commons
 • Norges første «Vinterpride»

  I kveld åpnet Norges første «Vinterpride» i Lillehammer. Det er også OL-byens første Pride-arrangementet noensinne. Flere stilte opp under åpningen av opplegget som strekker seg ut over de fire neste dagene.

  Vinterpride Lillehammer
  Foto: Terje Gording Hong / NRK