NRK Meny
Normal

Forvandling fryder (4)

”Forvandling fryder” høres kanskje ut som et interiør-program på TV, men er også en film med den mye bedre originaltittelen ”Miss Pettigrew lives for a day”.

Amy Adams og Frances McDormand i "Forvandling fryder".
Foto: Foto/Copyright: SF Norge AS / Photo Credit: Kerry Brown

Frances McDormand gjør en storartet rolle i en fin liten film som gjør ære på Hollywoods kjærlighetskomedier fra 1930- og 40-åra. Du må se filmen om du liker art deco, swing og happy endings!

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kastes inn i sosieteten

Historien foregår i London like før 2. verdenskrig bryter ut. Miss Pettigrew (Frances McDormand) har fått sparken som hushjelp flere ganger på rad, og lyver til seg et nytt oppdrag i desperasjon.

Hun tropper opp hos den aspirerende musikalstjerna Delysia (Amy Adams), som trenger umiddelbar assistanse med sin sjonglering mellom tre menn. Miss Pettigrew forvandles til Deslysias personlige sekretær, og hun blir med ett kastet inn i Londons sosietetsverden. Men hvor lenge kan det gå før hennes løgn blir avslørt?

Stil, klasse og kløkt

Dette er en slags skillingsvisehistorie, men den har et ekte hjerte. Figurene kan virke grunne på overflaten, men etter hvert som handlingen føres videre, avdekkes dypere grunner. Og jeg endte opp med et håp for figurene, og en frykt for at de skulle foreta feil valg.

Filmen er basert på en roman av Winifred Watson, og filmatiseringen er gjort med stil, klasse og kløkt. En ekstra klapp på skulderen må gå til set designeren og kostymemakerne!

Spiller med verdighet

Frances McDormand ser passe tarvelig ut som Miss Pettigrew, og heldigvis overdrives ikke forvandlingen til den penere utgaven av henne. Det er fremdeles fattige Miss Pettigrew som står i konstant fare for å avsløres. McDormand spiller rollen sin med stor verdighet.

Rundt henne er en samling pene mennesker. Amy Adams er overbevisende som 30-tallsstjerne-wannabe. Lee Pace ser ut som en heldig blanding av Clive Owen og Jake Gyllenhaal, mens Mark Strong ligner en yngre utgave av Robert DeNiro rundt ”Gudfaren II”.

Frydet meg

Det er ikke til å fatte at regissør Bharat Nalluris forrige store filmjobb var som andreregissør på ”Alien vs Predator”, for dette er så langt unna monsterskrekk som man kan komme!

”Forvandling fryder” frydet meg med en søt historie, flott filming og gode skuespillere og den har en varme for figurene som gjør filmopplevelsen hyggelig!

Kulturstrøm

 • Populær 50 år etter sin død

  Charlotte Wankel er gjenstand for mye interesse, 50 år etter sin død. Hvem var hun, en av våre mest fremtredende moderne kunstnere? Radiomagasinet Studio 2 er på saken.

  Visste du at Norge akkurat nå er dypt inne i en snøkrabbe-krig? EU og norske myndigheter er rykende uenige om hvem som skal få fiske snøkrabber på Svalbard og ikke minst hvor mye de skal fiske. Nå skjerper EU kravene etter instruks fra sin egen fiskerikomité. ** I sommer har Aftenposten avslørt en rekke tilfeller der eksamenssensorer i høyere utdanning har satt karakterer som fremstår som helt tilfeldige. Nå mener Extrastiftelsen at tildelingen av forskningsmidler også foregår på svært tilfeldige måter. ** Lenge har vi trodd at det kun var menn som reiste til Paris for å lære malerkunst av Henri Matisse. Nå viser det seg at også den kvinnelige kunstneren Charlotte Wankel var elev hos den franske mesteren. 50 år etter sin død er hun endelig i ferd med å få sin anerkjennelse. ** Turkmenistans president Gurbanguly Berdymukhamedov – bedre kjent som Arkadag har blant annet forbudt sorte biler, badetøy, neglelakk og hårfarge. Men hvem er han? ** Vi fortsetter vår serie om musikken som kanskje litt ufrivillig har blitt sommerhits. I dag handler det om ABBA-låta "Our Last Summer". ** Netflix-serien "Orange is the new black" handler om rikmannsdattera Piper Chapman som plutselig havner i fengsel og alle de rare menneskene hun møter innenfor murene. Nå er sjette sesong her og vi anmelder.
 • Fotball-VM ble radiosuksess

  Lytterne har strømmet til den digitale radiokanalen NRK Sport under fotball-VM.

  – Oppsiktsvekkende gode tall. Vi har vært helt oppe i 28 prosent markedsandel på den mest hørte kampen (kvartfinalen Russland–Kroatia), sier fungerende mediedirektør i NRK, Arne Helsingen (NTB).

 • Mange feil i «World of Warcraft»

  Den nye versjonen av «World of Warcraft» som blei lansert denne veka var langt frå feilfri, melder VG. Fleire programfeil fører til at spelarar slit med å kome seg forbi fiendane; dei er rett og slett for gode til å slåst. Selskapet bak, Blizzard, forsikrar om at dei fiksar fleire hundre programvarefeil per dag.

  Gutt spiller World of Warcraft
  Foto: NIGEL TREBLIN / AFP