Hopp til innhold

Forvandler sand til glass

Ved 1250 graders varme blir sand til de vakreste pyntegjenstander i Leksvika.

Anna Bergman
Foto: NRK

I drøyt fire år har svenske Anna Bergman forvandlet sand til vakre kunstglass ved sin glasshytte i Leksvika. 

I Newton søndag lærer hun bort noen av sine triks til programleder Per Olav. Og han får virkelig merke at det ikke er bare enkelt å gjøre sand om til en vakker boble av glass.

Per Olav Alvestad

Per Olav prøver seg som glassblåser

Foto: NRK

Per Olav blir veldig facinert over at sand som er helt tett og ikke slipper gjennom noe lys, kan bli til gjennomsiktig glass, for når de små molekylene inni sanda smelter, endrer de også form. Og da kan lyste slippe gjennom.

 

SE: Per Olav prøver seg på glassblåsing

 

LES: Fakta om glass

 

LES OGSÅ: Tøft å være glass

 

Glass fra Anna Bergman

Glass som Anna Borgly har laget

Foto: Anna Bergman

 

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober