Forsvunnet Vigeland-skulptur kommer hjem

Vigeland-skatten var forsvunnet i nesten hundre år, eller helt borte var den ikke – den sto på hylla i ei norsk stue.

Skulpturen "Kvinneportrett" modell var Marie Nordby

KVINNEPORTRETT: Vigelands skulptur ble fotografert før den ble solgt til svenske kunstsamlere.

Foto: Vigeland-museet

Den 19. november gikk Vigeland-museet ut med en etterlysning etter Gustav Vigelsands skulptur «Kvinneportrett».

Museet vet at Vigeland i 1908 modellerte denne skulpturen, som deretter ble hugget i to eksemplarer i marmor. De vet at skulpturene tok veien til Sverige, til kunstsamlerne Thorsten Laurin og Klas Fåhraeus, og at de ble solgt videre en gang i mellomkrigstida. Så forsvinner skulpturene fra museets radar.

Nå har den ene dukka opp.

Kort tid etter at museet gikk ut med etterlysningen får museumsdirektør Jarle Strømodden en telefon:

– Den skulpturen har jeg!

Stemmen i telefonen beskriver skulpturen, og Strømodden og konservatorkollega Guri Skuggen blir opprømte. De «hører for seg» Vigelands «Kvinneportrett». En avtale om å få se skulpturen er snart i boks.

Konservator Guri Skuggen

PÅ JAKT: En del av Konservator Guri Skuggens forberedelser til den kommende jubileumsutstillingen har gått med til å lete etter kunstverket «Kvinneportrett».

Foto: Unni Irmelin Kvam / Vigeland-museet

Guri er spent. Det kan jo hende at innringeren tar feil. Men snart vet de sikkert.

Skulpturen befinner seg i et privat hjem. Museumsdirektøren og konservatoren tar av seg på bena og trår inn i stua. Fra hylla i stueskumringen skinner den hvite marmoren mot henne, forteller Guri.

– Jeg tenkte åh, den er fantastisk vakker!

Modellen for skulpturen var Marie Nordby, en av Vigelands mange flammer.

De ser med en gang at det er skulpturen de har vært på jakt etter. Eieren hadde alltid visst at skulpturen var laget av Vigeland. Den informasjonen fulgte skulpturen da den kom inn i eierens hjem som arv. At Vigeland-museet ønska å vite hvor den var, var eieren derimot ikke klar over.

"Kvinneportrett" Gustav Vigeland

PÅ HYLLA: Slik stod skulpturen da museumsdirektør Jarle Strømodden og konservator Guri Skuggen så den for første gang, på hylla i ei privat stue.

Foto: Jarle Strømodden / Vigeland-museet

Den forsvunne skulptur stilles ut

I 2019 er det 150 år siden Gustav Vigeland ble født. Norges største billedhogger og far til Vigelandsparken skal feires med et stort nasjonalt jubileum. Museet planlegger en utstilling, med tittelen «Skulpturelle Paralleller: Gustav Vigeland og hans samtidige».

Blant annet 17 arbeider av den franske skulptøren Auguste Rodin skal vises sammen med Vigelands kunst. Vigeland møtte Rodin da han besøkte Paris i ungdomsåra. Møtet med mannen og kunsten må ha gjort inntrykk. Guri Skuggen forteller at den gjenfunne skulpturen «Kvinneportrett» viser tydelig at Vigeland har henta inspirasjon fra Rodin.

«Kvinneportrett» blir å se som en del av jubileumsutstillingen fra 11. april til midten av september 2019. Skulpturen forblir i privat eie.

Anbefalt videre lesning:

Kulturstrøm

 • Nye mangfolds-emojier

  Apple og Google offentliggjorde rundt 70 nye emojier hver på verdens emojidag. Begge teknologigigantene utvider antallet symboler som viser mangfold. I Apple sine nye varianter av emojier som viser kjærestepar, kan folk selv velge hudtoner og kjønn.

  Nye emojier lansert av Apple
  Foto: Apple / AP
 • Ny Charles Manson-dokumentar

  I «Manson’s Bloodline» gjør barnebarnet til kultlederen og seriemorderen, Jason Freeman, et forsøk på å forstå sin egen historie. Dokumentaren kommer Viaplay i august, skriver Medier24. På samme tid kommer sesong to av David Finchers «Mindhunters»-serie på Netflix, som vil handle om Charles Manson, skriver IndieWire.

  Charles Manson eskorteres til rettsalen i 1969
  Foto: Anonymous / AP
 • Klesmerker blir 100% bærekraftige

  Klær fra Zara vil bli laget helt og fullt av bærekraftige materialer fra 2025, melder eieren Inditex. Det gjelder også de andre merkene til selskapet: Zara Home, Massimo Dutti and Pull&Bear, skriver The Guardian.