Forsvunnet Vigeland-skulptur kommer hjem

Vigeland-skatten var forsvunnet i nesten hundre år, eller helt borte var den ikke – den sto på hylla i ei norsk stue.

Skulpturen "Kvinneportrett" modell var Marie Nordby

KVINNEPORTRETT: Vigelands skulptur ble fotografert før den ble solgt til svenske kunstsamlere.

Foto: Vigeland-museet

Den 19. november gikk Vigeland-museet ut med en etterlysning etter Gustav Vigelsands skulptur «Kvinneportrett».

Museet vet at Vigeland i 1908 modellerte denne skulpturen, som deretter ble hugget i to eksemplarer i marmor. De vet at skulpturene tok veien til Sverige, til kunstsamlerne Thorsten Laurin og Klas Fåhraeus, og at de ble solgt videre en gang i mellomkrigstida. Så forsvinner skulpturene fra museets radar.

Nå har den ene dukka opp.

Kort tid etter at museet gikk ut med etterlysningen får museumsdirektør Jarle Strømodden en telefon:

– Den skulpturen har jeg!

Stemmen i telefonen beskriver skulpturen, og Strømodden og konservatorkollega Guri Skuggen blir opprømte. De «hører for seg» Vigelands «Kvinneportrett». En avtale om å få se skulpturen er snart i boks.

Konservator Guri Skuggen

PÅ JAKT: En del av Konservator Guri Skuggens forberedelser til den kommende jubileumsutstillingen har gått med til å lete etter kunstverket «Kvinneportrett».

Foto: Unni Irmelin Kvam / Vigeland-museet

Guri er spent. Det kan jo hende at innringeren tar feil. Men snart vet de sikkert.

Skulpturen befinner seg i et privat hjem. Museumsdirektøren og konservatoren tar av seg på bena og trår inn i stua. Fra hylla i stueskumringen skinner den hvite marmoren mot henne, forteller Guri.

– Jeg tenkte åh, den er fantastisk vakker!

Modellen for skulpturen var Marie Nordby, en av Vigelands mange flammer.

De ser med en gang at det er skulpturen de har vært på jakt etter. Eieren hadde alltid visst at skulpturen var laget av Vigeland. Den informasjonen fulgte skulpturen da den kom inn i eierens hjem som arv. At Vigeland-museet ønska å vite hvor den var, var eieren derimot ikke klar over.

"Kvinneportrett" Gustav Vigeland

PÅ HYLLA: Slik stod skulpturen da museumsdirektør Jarle Strømodden og konservator Guri Skuggen så den for første gang, på hylla i ei privat stue.

Foto: Jarle Strømodden / Vigeland-museet

Den forsvunne skulptur stilles ut

I 2019 er det 150 år siden Gustav Vigeland ble født. Norges største billedhogger og far til Vigelandsparken skal feires med et stort nasjonalt jubileum. Museet planlegger en utstilling, med tittelen «Skulpturelle Paralleller: Gustav Vigeland og hans samtidige».

Blant annet 17 arbeider av den franske skulptøren Auguste Rodin skal vises sammen med Vigelands kunst. Vigeland møtte Rodin da han besøkte Paris i ungdomsåra. Møtet med mannen og kunsten må ha gjort inntrykk. Guri Skuggen forteller at den gjenfunne skulpturen «Kvinneportrett» viser tydelig at Vigeland har henta inspirasjon fra Rodin.

«Kvinneportrett» blir å se som en del av jubileumsutstillingen fra 11. april til midten av september 2019. Skulpturen forblir i privat eie.

Anbefalt videre lesning:

Kulturstrøm

 • Telefoner etter dokumentar

  Landsdekkende telefon for incest- og seksuelt misbrukte fikk over dobbelt så mange henvendelser etter at NRK sendte den omstridte dokumentaren «Leaving Neverland» forrige søndag. Daglig leder Mary-Ann Oshaug mener i følge P4 at dokumentaren kan ha hatt mye å si for utsatte menn spesielt. Hjelpelinjens nummer er: 800 57 000

 • - Om 30 år er verdensveven død

  Sist uke feiret internett 30 år. I den anledning ba NRKs Ukeslutt Gisle Hannemyr fra Institutt på Informatikk spå 30 år frem i tid. Forskeren mener world wide web da vil være steindødt, sammen med sosiale media som Facebook og Instagram.

 • Nominert til Årets museum

  Norsk fjellmuseum i Lom er ett av tre museer som er nominert til Årets museum 2019 i Norge. Det to andre museene som er nominert er Oslo museum og Østfoldmuseene.

  Ustillingen Ut av isen
  Foto: Mimisbrunnr klimapark 2469