Normal

Forsvaret rekrutterer med komedie

- Vi kommer til å delta på premieren, og vi kommer til å ha en del rekrutteringsstands i forbindelse med visningene.

Lange Flate Ballær 2

Menn med hår på brøstet i 'Lange flate ballær 2'.

Foto: Zwart Arbeid

Det sier Birgitte Frisch, kommunikasjonssjef for Forsvarsstaben.

Nett-tv: Forsvaret med vervekampanje

- Det er viktig for forsvaret at vi viser oss i mange forskjellige sammenhenger. Vi er en del av samfunnet vi også.

Trenger folk

Det er slutt på den tiden da forsvaret kunne velge ansatte på øverste hylle. Nå må de konkurrere med andre bedrifter om å få de beste medarbeiderne.

-Vi håper jo at noen av de som ser filmen synes det ser morsomt ut å være i forsvaret, sier Frisch.

Dyr morro

Filmteamet til "Lange flate ballær 2" tilbrakte måneder i nærheten av der forsvaret avholdt øvelser. De var med på skyteøvelser, helikopterkjøring og tanksutrykninger. Selv om dette var øvelser som ville blitt holdt også uten Harald Zwart og resten av "Lange flate ballær"-gjengen, sier Birgitte Frisch det har kostet.

-Det har vært morsomt å være med på filmprosjektet, men det har vært ressurskrevende for oss. Forsvaret er jo i en situasjon i dag der vi ikke har overskudd på hverken penger eller personell. Dersom det kommer en ny henvendelse fra noen så er vi nok nødt å tenke oss om.

En ubåt dukker opp i "Lange flate ballær II".

En ubåt dukker opp i 'Lange flate ballær II'.

Foto: Foto/Copyright: SF Norge AS

Prioriteringsspørsmål

-Det vil alltid være litt vanskelig å si om dette er en riktig prioritering, men vi hadde lyst å være med på dette ikke minst for å vise at vi er litt åpne mot samfunnet. Vi hadde lyst til å vise oss fra en annen vinkel enn det kanskje mange oppfatter oss, sier Frisch.

Filmen Top Gun fra 1986 er filmen om piloten Maverick i Tom Cruises skikkelse. Den står som det fremste symbolet på samarbeid mellom militærvesenet og underholdningsbransjen. Amerikanske Pentagon var sterkt inne, og brukte filmsuksessen aktivt i rekrutteringen av nye piloter. Pentagon er blitt styrket med en egen avdeling for underholdning, men slike tilstander er vi ifølge Frisch temmelig langt unna i Norge

-Det er vel helt andre ting vi satser på når det gjelder forsvaret og bruk av personell og avdelinger, men vi har jo sett amerikansk filmindustri og hvordan de rekrutterer.

Største filmsamarbeid til nå

Det samme sier Harald Rist Aamoth i Heimevernet som var koordinator for samarbeidet med "Lange flate ballær 2".

-Dette er helt klart det største samarbeidsprosjektet vi har hatt med et filmproduksjonsselskap.

Aamoth sier forsvaret har gitt filmprodusentene full kunstnerisk frihet. Dersom de får forespørsel om å hjelpe med materiell til en film som vil være negativ for forsvaret vil de vurdere det også.

-Hvis vi hadde ansett at det var viktig i en samfunnsmessig kontekst å vise frem forsvaret i en slik film, så ville vi vært med på det uavhengig om det var kritisk lys eller ikke. Det er samfunnsnytten vi ser på. I den forstand at vi skaper knytning mellom forsvaret og de som betaler for oss, så mener jeg vi kan se på det som samfunnsnytte.

"Lange flate ballær 2" har premiere fredag 14. mars.

Kulturstrøm

 • Beskylder motehus for plagiat

  Den norske designeren Edda Gimnes beskylder det italienske luksusmerket Moschino for å ha kopiert klesdesignet fra hennes vår- og sommerkolleksjoner fra 2016 og 2017 (til venstre), skriver MinMote. Da Moschino lanserte sin nye kolleksjon under moteuken i Milano, reagerte Gimnes på at mønsteret på klærne lignet. Gimnes skal ha vist skisser av klærne til motehuset under et besøk på New York-kontoret deres sist høst. Moschino-kolleksjonen hylles av motemagasinet Vogue.

  Edda Gimnes design (til venstre) og Moscihno-design (til høyre)
  Foto: Edde Gimnes/AFP
 • Ny TV-seier for Lindmo

  Anne Lindmo har fått en knallåpning på TV-høsten. Fredag hadde hun 736.000 seere, nesten dobbelt så mange som TV 2-rivalen Fredrik Skavlan, skriver Kampanje. 736.000 seere er en økning fra forrige uke da 620.000 fikk med seg TV-programmet.

  Anne Lindmo nytt
  Foto: Julia Naglestad