NRK Meny
Normal

Forsvaret rekrutterer med komedie

- Vi kommer til å delta på premieren, og vi kommer til å ha en del rekrutteringsstands i forbindelse med visningene.

Lange Flate Ballær 2

Menn med hår på brøstet i 'Lange flate ballær 2'.

Foto: Zwart Arbeid

Det sier Birgitte Frisch, kommunikasjonssjef for Forsvarsstaben.

Nett-tv: Forsvaret med vervekampanje

- Det er viktig for forsvaret at vi viser oss i mange forskjellige sammenhenger. Vi er en del av samfunnet vi også.

Trenger folk

Det er slutt på den tiden da forsvaret kunne velge ansatte på øverste hylle. Nå må de konkurrere med andre bedrifter om å få de beste medarbeiderne.

-Vi håper jo at noen av de som ser filmen synes det ser morsomt ut å være i forsvaret, sier Frisch.

Dyr morro

Filmteamet til "Lange flate ballær 2" tilbrakte måneder i nærheten av der forsvaret avholdt øvelser. De var med på skyteøvelser, helikopterkjøring og tanksutrykninger. Selv om dette var øvelser som ville blitt holdt også uten Harald Zwart og resten av "Lange flate ballær"-gjengen, sier Birgitte Frisch det har kostet.

-Det har vært morsomt å være med på filmprosjektet, men det har vært ressurskrevende for oss. Forsvaret er jo i en situasjon i dag der vi ikke har overskudd på hverken penger eller personell. Dersom det kommer en ny henvendelse fra noen så er vi nok nødt å tenke oss om.

En ubåt dukker opp i "Lange flate ballær II".

En ubåt dukker opp i 'Lange flate ballær II'.

Foto: Foto/Copyright: SF Norge AS

Prioriteringsspørsmål

-Det vil alltid være litt vanskelig å si om dette er en riktig prioritering, men vi hadde lyst å være med på dette ikke minst for å vise at vi er litt åpne mot samfunnet. Vi hadde lyst til å vise oss fra en annen vinkel enn det kanskje mange oppfatter oss, sier Frisch.

Filmen Top Gun fra 1986 er filmen om piloten Maverick i Tom Cruises skikkelse. Den står som det fremste symbolet på samarbeid mellom militærvesenet og underholdningsbransjen. Amerikanske Pentagon var sterkt inne, og brukte filmsuksessen aktivt i rekrutteringen av nye piloter. Pentagon er blitt styrket med en egen avdeling for underholdning, men slike tilstander er vi ifølge Frisch temmelig langt unna i Norge

-Det er vel helt andre ting vi satser på når det gjelder forsvaret og bruk av personell og avdelinger, men vi har jo sett amerikansk filmindustri og hvordan de rekrutterer.

Største filmsamarbeid til nå

Det samme sier Harald Rist Aamoth i Heimevernet som var koordinator for samarbeidet med "Lange flate ballær 2".

-Dette er helt klart det største samarbeidsprosjektet vi har hatt med et filmproduksjonsselskap.

Aamoth sier forsvaret har gitt filmprodusentene full kunstnerisk frihet. Dersom de får forespørsel om å hjelpe med materiell til en film som vil være negativ for forsvaret vil de vurdere det også.

-Hvis vi hadde ansett at det var viktig i en samfunnsmessig kontekst å vise frem forsvaret i en slik film, så ville vi vært med på det uavhengig om det var kritisk lys eller ikke. Det er samfunnsnytten vi ser på. I den forstand at vi skaper knytning mellom forsvaret og de som betaler for oss, så mener jeg vi kan se på det som samfunnsnytte.

"Lange flate ballær 2" har premiere fredag 14. mars.

Kulturstrøm

  • Nytt nasjonalt 22. juli-minnesmerke

    Søndag avdukes det midlertidige nasjonale minnesmerket for 22. juli-angrepene. Det blir plassert ved Høyblokka i Oslo, og består av en vegg med alle ofrenes navn og alder, i tillegg til et «gulv» av tromlet glass. Glassbitene symboliserer alt det knuste glasset i områdene rundt regjeringskvartalet etter at bomben gikk av. Forslag til minnesmerker etter terrorangrepene i 2011 har tidligere vakt mye debatt. Støttegruppa for 22. juli sier at dette minnesmerket er etterlengtet (NTB).

  • Terningkast fire til «Mamma Mia»

    Fansen vil kose seg, mener P3s filmanmelder om «Mamma Mia»-oppfølgeren, som er klar for norske kinoer. Hun fremhever Chers inntreden i filmen, og at Pierce Brosnan er spesielt god denne gangen. Heldigvis har sistnevnte fått færre sangnumre å bryne seg på. «Jeg liker at manusforfatterne siden sist har lært at Brosnans stemme ikke gjør seg så godt i full utfoldelse,» skriver anmelderen.

    Mamma Mia, Here We Go Again!
    Foto: Jonathan Prime