Vinn sekk med kodeknekk

 

Newtonsekk
Foto: NRK

R T L L T T J T D L T Å K L K F S T J A O L L Æ Q D K Å T A O U M Å D T Å Å T

Hva står det her? Denne bokstavrekka kan virke uforståelig men den er egentlig en hemmelig kode, og nå vil vi i Newton at dere skal prøve dere som kodeknekkere. Den første som klarer å finne den hemmelige beskjeden som står i koden og sender den inn til  Newton , vinner en tøff Newton-sekk!

Hint, hint

Men dere skal få et lite hint:  For å løse koden må du se på hvilke bokstaver som gjentas oftest i teksten, og prøve å bytte de ut med bokstaver som er ofte brukt i det norske språket. Og her skal dere få et lite tips: e er den aller mest brukte bokstaven i det norske språket, og så kan dere prøve å sette dere ned og telle og bytte ut bokstaven det er flest av i koden. Hvis du er flink og gjør dette riktig, er du på god vei til å finne løsningen. Den sender du inn til oss og da kan du bli den heldige vinner av en sekk. Du kan også følge med her på nettsidene så vil vi publisere navnet så fort koden er løst. Lykke til!

Hemmelig beskjed

I forrige uke la vi også ut en hemmelig kode her på nettsida. Dere som knekket koden, vet at dette egentlig var en hemmelig beskjed fra Per Olav. Beskjeden var "eg skal skygga Solveig i Barne-TV". Dette kom du fram til hvis du delte bokstavremsen i tre like store deler:

EKSGSVGAE GAKGOEIRT SLYALIBNV

Hvis du nå tar første bokstav i første del (E), så første bokstav i andre del (G), første bokstav i tredje del (S) - så andre bokstav i første del (K), andre bokstav i andre del (A) osv, så kan du lese bekjeden.

LES:  Forrige ukes oppgave

 

Per Olav prøver seg som spion

Grunnen til at det er så mye koder og hemmelighetskremmeri her på Newtons nettside er at sendinga neste søndag skal handle om spioner. Per Olav har fått i oppdrag å spionere på Solveig fra Barne-TV, og skal finne ut hvor huset hennes er. Per Olav har tenkt å følge etter Solveig når hun går hjem fra jobb. For å gjøre det litt vanskeligere for han, så har Solveig har fått beskjed om at Per Olav kommer til å følge etter henne en eller annen gang i løpet av denne måneden, men hun vet ikke hvilken dag. Kommer Per Olav til å lykkes med oppdraget? Svaret får du i eksperimentet i sendingen neste søndag!

 

Kulturstrøm

 • Varslar opptrapping i streiken

  Dersom den tvungne meklinga 30. september ikkje fører fram, trappar LO Stat opp kulturstreiken.

  Då har streiken vart i fire veker, og ytterlegare 249 tilsette kan bli tekne ut i streik.

  Streiken har blant anna ført til at fleire framsyningar og konsertar er avlyste.

  Dei streikande krev blant anna lik pensjon for menn og kvinner.

  Dersom streiken blir trappa opp, vil 805 kulturtilsette vere ute i streik.

 • Spilte sin nye låt på Lindmo

  Rockeveteranene i Madrugada er gjenforent og aktuell med ny, storslagen musikk.

  I kveldens Lindmo er de for første gang intervjuet sammen og forteller om bandets opp- og nedturer.

  Her kan du se en eksklusiv fremførelse av den nye låten «Dreams At Midnight».

  Sivert Høyem og Madrugada spiller helt ny musikk i Lindmo 24. september 2021.