Vinn sekk med kodeknekk

 

Newtonsekk
Foto: NRK

R T L L T T J T D L T Å K L K F S T J A O L L Æ Q D K Å T A O U M Å D T Å Å T

Hva står det her? Denne bokstavrekka kan virke uforståelig men den er egentlig en hemmelig kode, og nå vil vi i Newton at dere skal prøve dere som kodeknekkere. Den første som klarer å finne den hemmelige beskjeden som står i koden og sender den inn til  Newton , vinner en tøff Newton-sekk!

Hint, hint

Men dere skal få et lite hint:  For å løse koden må du se på hvilke bokstaver som gjentas oftest i teksten, og prøve å bytte de ut med bokstaver som er ofte brukt i det norske språket. Og her skal dere få et lite tips: e er den aller mest brukte bokstaven i det norske språket, og så kan dere prøve å sette dere ned og telle og bytte ut bokstaven det er flest av i koden. Hvis du er flink og gjør dette riktig, er du på god vei til å finne løsningen. Den sender du inn til oss og da kan du bli den heldige vinner av en sekk. Du kan også følge med her på nettsidene så vil vi publisere navnet så fort koden er løst. Lykke til!

Hemmelig beskjed

I forrige uke la vi også ut en hemmelig kode her på nettsida. Dere som knekket koden, vet at dette egentlig var en hemmelig beskjed fra Per Olav. Beskjeden var "eg skal skygga Solveig i Barne-TV". Dette kom du fram til hvis du delte bokstavremsen i tre like store deler:

EKSGSVGAE GAKGOEIRT SLYALIBNV

Hvis du nå tar første bokstav i første del (E), så første bokstav i andre del (G), første bokstav i tredje del (S) - så andre bokstav i første del (K), andre bokstav i andre del (A) osv, så kan du lese bekjeden.

LES:  Forrige ukes oppgave

 

Per Olav prøver seg som spion

Grunnen til at det er så mye koder og hemmelighetskremmeri her på Newtons nettside er at sendinga neste søndag skal handle om spioner. Per Olav har fått i oppdrag å spionere på Solveig fra Barne-TV, og skal finne ut hvor huset hennes er. Per Olav har tenkt å følge etter Solveig når hun går hjem fra jobb. For å gjøre det litt vanskeligere for han, så har Solveig har fått beskjed om at Per Olav kommer til å følge etter henne en eller annen gang i løpet av denne måneden, men hun vet ikke hvilken dag. Kommer Per Olav til å lykkes med oppdraget? Svaret får du i eksperimentet i sendingen neste søndag!

 

Kulturstrøm

 • Tror ikke Listhaug-bok påvirker

  KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad får hard medfart i Frp-nestleder Sylvi Listhaugs bok, men tror ikke boka vil påvirke debatten før veivalget 2. november. – Jeg tror ikke det er dette folk reagerer mest på. Man vil heller se på de gjennomslagene vi har fått i samarbeid med Fremskrittspartiet, sier Ropstad til NTB. I Listhaugs bok «Der andre tier» anklager hun KrF for ikke å slå ring om den norske og kristne kulturarven.

  Kjell Ingolf Ropstad på vei inn til sentralstyremøte i Krf
  Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
 • Spiller mot Patrick Dempsey

  Kristine Frøseth spiller mot «Grey's Anatomy»-stjernen Patrick Dempsey i TV-serien «The truth about the Harry Quebert Affair». Serien har premiere 1. november på C More og TV 2 Sumo. Dempsey spiller tittelrollen som den berømte forfatteren Harry Quebert, mens Kristine Frøseth har rollen som Nola Kellergan. (NTB)

  Cannes International Series Festival 2018 - Photocall
  Foto: Eric Gaillard / Reuters
 • Drake slår Beatles-rekord

  Hiphop-stjernen har hatt flere hiter på topp 10 på den amerikanske Billboard-listen i et og samme år enn den britiske popgruppen kan skilte med. Samarbeidet med artisten Bad Bunnys låt «MIA» regnes nemlig som Drakes tolvte topp 10-låt i 2018. Beatles hadde totalt elleve låter inne på toppen i løpet av året 1964. Verdt å merke seg er det likevel at Beatles skrev alle hitene sine selv, mens flere av Drakes listetopper er samarbeid og gjestespill, melder The Wrap. (NTB)

  Drake
  Foto: Jonathan Short / Ap Drake / NTB Tema

Flere kulturnyheter