Hopp til innhold

Vinn sekk med kodeknekk

 

Newtonsekk
Foto: NRK

R T L L T T J T D L T Å K L K F S T J A O L L Æ Q D K Å T A O U M Å D T Å Å T

Hva står det her? Denne bokstavrekka kan virke uforståelig men den er egentlig en hemmelig kode, og nå vil vi i Newton at dere skal prøve dere som kodeknekkere. Den første som klarer å finne den hemmelige beskjeden som står i koden og sender den inn til  Newton , vinner en tøff Newton-sekk!

Hint, hint

Men dere skal få et lite hint:  For å løse koden må du se på hvilke bokstaver som gjentas oftest i teksten, og prøve å bytte de ut med bokstaver som er ofte brukt i det norske språket. Og her skal dere få et lite tips: e er den aller mest brukte bokstaven i det norske språket, og så kan dere prøve å sette dere ned og telle og bytte ut bokstaven det er flest av i koden. Hvis du er flink og gjør dette riktig, er du på god vei til å finne løsningen. Den sender du inn til oss og da kan du bli den heldige vinner av en sekk. Du kan også følge med her på nettsidene så vil vi publisere navnet så fort koden er løst. Lykke til!

Hemmelig beskjed

I forrige uke la vi også ut en hemmelig kode her på nettsida. Dere som knekket koden, vet at dette egentlig var en hemmelig beskjed fra Per Olav. Beskjeden var "eg skal skygga Solveig i Barne-TV". Dette kom du fram til hvis du delte bokstavremsen i tre like store deler:

EKSGSVGAE GAKGOEIRT SLYALIBNV

Hvis du nå tar første bokstav i første del (E), så første bokstav i andre del (G), første bokstav i tredje del (S) - så andre bokstav i første del (K), andre bokstav i andre del (A) osv, så kan du lese bekjeden.

LES:  Forrige ukes oppgave

 

Per Olav prøver seg som spion

Grunnen til at det er så mye koder og hemmelighetskremmeri her på Newtons nettside er at sendinga neste søndag skal handle om spioner. Per Olav har fått i oppdrag å spionere på Solveig fra Barne-TV, og skal finne ut hvor huset hennes er. Per Olav har tenkt å følge etter Solveig når hun går hjem fra jobb. For å gjøre det litt vanskeligere for han, så har Solveig har fått beskjed om at Per Olav kommer til å følge etter henne en eller annen gang i løpet av denne måneden, men hun vet ikke hvilken dag. Kommer Per Olav til å lykkes med oppdraget? Svaret får du i eksperimentet i sendingen neste søndag!

 

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)