Hopp til innhold

Første vinner av Eurovision Song Contest er død

Lys Assia, verdens første vinner av Eurovision Song Contest, gikk nylig bort 94 år gammel.

Lys Assia

GP-STJERNE: Eurovision-dronningen Lys Assia fortsatte å stå på scenen til hun var over 90 år.

Foto: Ennio Leanza / AP

I 1956 tok den da 32 år gamle Lys Assia den første seieren under Eurovision Song Contest noensinne, med sangen «Refrain».

Nå har 94 år gamle Assia sovnet inn på sykehus, skriver den britiske avisen Express.

– Vi er utrolig lei oss over beskjeden om at Lys Assia, den store kvinnen av Eurovision, har gått bort. Vår første vinner fra 1956 og en stor støttespiller for konkurransen siden. Hele Eurovision-familien sender våre kondolanser, skriver Eurovision på Twitter.

Laster Twitter-innhold

Syntes hun var best

Assia var født som Rosa Mina Scharer i Sveits i 1924, den yngste av 12 barn.

Hun var opprinnelig danser, men ble altså den første vinneren av Eurovision, hvor hun blant annet ble spesielt langt merke til etter å ikke være overrasket over seieren.

– Jeg var best, og jeg så også bra ut. Sangen min var den beste – den vakreste av dem alle, sa Assia til pressen etter seieren.

historiskebilder

YNGRE DAGER: Lys Assia sang på norsk-svensk underholdningsradio i 1959.

Foto: Aage Storløkken / NTB scanpix

Hun representerte Sveits på nytt to år etter den første gangen hun vant, og hun hadde flere gjestopptredner ved senere anledninger.

Da Alexander Rybak vant konkurransen i 2009, var det Lys Assia og vinneren fra året før Dima Bilan, som overrakte ham trofeet.

I 2010 ble også Assia hyllet på Telenor Arena, hvor blant annet Erik Solbakken overrakte henne en rose.

Prøvde flere ganger

Assia prøvde på nytt i 2012 å representere hjemlandet sitt, med sangen «C’etait Ma Vie».

Hun klarte da ikke å komme til finalen, og prøvde på nytt året etter med sangen «All In Your Head», men også denne gangen feilet hun.

Lys Assia

2009: Assia sang under finalen i 2009 da Alexander Rybak gikk av med seieren for Norge.

Foto: Sergey Ponomarev / AP

Men mye tydet på at den tidligere danseren virkelig elsker å opptre under sangkonkurransen.

I Stockholm i 2016, 92 år gammel, opptrådte hun til fleres overraskelse. Her poserte hun med fansen, og møtte alle som ønsket å snakke med henne.

Gjennom livet har hun vært gift med Johann Heinrrick Kunz og til slutt Oscar Pedersen, som hun var gift med til han døde i 1995.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober