Første sniktitt på «Kampen om tungtvannet»

Dramaserien om sabotasjeaksjonen på Rjukan under krigen har premiere i januar. Se de første bildene.

Den første traileren til «Kampen om tungtvannet». Serien har premiere på NRK1 søndag 4. januar.

SE TRAILER: De første bildene fra «Kampen om tungtvannet». (Scroll down for English subtitles)

Søndag 4. januar sendes første episode av «Kampen om tungtvannet», som handler om sprengningen av tungtvannsanlegget på Rjukan i 1943.

Med et budsjett på 75 millioner kroner er dramaserien, som er spilt inn i Norge og Tsjekkia, blant NRKs mest kostbare serier noensinne.

Den er sju millioner dyrere enn «Halvbroren», NRKs forrige storsatsing.

Tone Rønning

– BRUKT PENGER EFFEKTIVT: Dramaserien «Kampen om tungtvannet» har kostet 75 millioner kroner. – Vi har jobber raskt og effektivt, sier NRKs prosjektansvarlig Tone C. Rønning.

– Vi har aldri hatt noen ambisjon om å lage den dyreste produksjonen, men med en gang du beveger deg over i sjangeren historisk drama må du gjenskape en del ting. Da koster det, sier NRKs prosjektansvarlig Tone C. Rønning.

– Respekt for lisenskronene

Serien starter i Stockholm i 1929, hvor den tyske fysikeren Werner Heisenberg får Nobelprisen i fysikk.

Historien følger så sabotasjeaksjonen og skildrer over seks episoder bakgrunnen for hva som skjedde på Rjukan i krigsårene.

– I forhold til hva denne produksjonen ville kostet i et annet land, er den ikke dyr på noen måte. Vi har ikke jobbet i spesielt store team, og har hatt en dugnadsånd som gjorde at vi jobbet raskt og effektivt, sier Rønning.

– Prisen per seer for slike serier er heller ikke så høy. «Halvbroren» kostet under 40 kroner per lisensbetaler som så hele serien. Det utgjorde fem kroner per episode. Vi bruker hver krone så godt vi kan, og har stor respekt for lisenspengene, legger hun til.

Saken fortsetter under billedgalleriet.

Tronstad er hovedperson

Selskapet Filmkameratene har produsert serien. Ringreven John M. Jacobsen, kjent blant annet fra «Max Manus», er en av tre produsenter.

– TV-serien er mer enn en nyinnspilling av den norske filmen fra 1949. Da vi startet manusarbeidet så vi raskt at professor Leif Tronstad, som ledet aksjonen fra London, ikke hadde fått den plass han fortjente i denne historien. I vår versjon er han den naturlige hovedpersonen, sier Jacobsen.

Kampen om tungtvannet

SERIENS HOVEDPERSON: Leif Tronstad, spilt av Espen Klouman Høiner.

Foto: Filmkameratene AS/Jiri Hanzl / Filmkameratene AS/Jiri Hanzl
Regissør Per Olav Sørensen

FRA «HALVBROREN» TIL NY STORSERIE: Regissør Per Olav Sørensen.

Foto: Sturla Bakken

– Vi har også ønsket å fokusere på det arbeidet som foregikk i Tyskland for å utvikle nazistenes atombombe. Hvis de hadde lykkes hadde Hitler utvilsomt vunnet andre verdenskrig med de konsekvensene det hadde hatt for oss alle, fortsetter han.

Vektlagt moralske valg

Per Olav Sørensen, som sist regisserte nettopp «Halvbroren», har hatt regiansvaret for den nye storsatsingen.

Han sier han har prøvd å vektlegge de moralske utfordringene rollefigurene sto overfor, enten det var i Norge, Tyskland eller England.

– Werner Heisenberg gjemte seg bak argumentet at han drev vitenskap, ikke politikk. Norsk Hydro hevdet at de bare drev business, ikke politikk, og de allierte hadde en slags holdning om at man ikke kan lage omelett uten å knuse noen egg, sier Sørensen.

– Vår historie skifter frem og tilbake mellom Norge, Tyskland og England og viser hvordan problemstillingene spisser spenningen i historien, legger han til.

– God historieundervisning

«Kampen om tungtvannet» går over seks episoder à 45 minutter. NRK håper på milliontall.

– Jeg er ikke fornøyd hvis serien ikke totalt når en million seere per episode. Når vi bruker så mange penger, håper vi også å nå mange, sier Tone C. Rønning.

Første episode sendes altså søndag 4. januar.

– Søndag kl 20.55 etter vannskillet er en god sendetid. Dette er tross alt et søndagsmåltid, ikke hverdagskost. Målgruppa er fra tolv år og oppover, og serien er veldig god historieundervisning. Jeg er stolt! avslutter NRKs prosjektredaktør.

Se bilder av rollefigurene:

Klipp fra NRKs nye serie «Kampen om tungtvannet», som kommer i 2015.

ENGLISH VERSION: This clip contains English subtitles.

Kulturstrøm

 • Demi Lovato inn på topp

  Demi Lovatos nye album «Dance With The Devil … The Art Of Starting Over» går inn på førsteplassen på amerikanske Billboards albumliste. Også tilbake i 2009 toppet hun listen, da med albumet «Here We Go Again». Det nye albumet handler om 28-årige Lovatos vei tilbake etter at hun i 2018 var nær ved å dø av en overdose (NTB).

  Demi Lovato på scenen i mars 2021
  Foto: Rich Fury / AFP/NTB
 • Anker navnestrid til Høyesterett

  Olav Thon (97) anker striden om navnet på Hamar-restauranten Stortorvet Gjestegiveri til Høyesterett.
  Det skriver E24. Thon mener fortsatt at han har enerett på navnet og logoen fra den over 100 år gamle restauranten med samme navn i Oslo.