Første salgsliste for vinylplater i Storbritannia

Stor økning i salget og interessen for vinylplater gjør at britiske The Charts Company lanserer en hitliste for LP-plater.

LP-plater selger bedre enn på lenge i Storbritannia

VINYL: Økende salg av LP-plater gjør at Storbritannia nå får sin første hitliste for vinyl.

Foto: Simon Bonaventure / Creative Commons

Jack White med en ny type plate

BIDRAR: Også i år skal Third Man Records bidra til World Record Day

Foto: Thirdman Records

Salget av vinyl var høyere i Storbritannia enn det har vært på 18 år i fjor, med 1,29 millioner solgte plater. Og tallene viser at salget kan stige med ytterligere 70 prosent i 2015. Lista som ble lansert denne uka, blir lansert i forkant av Record Store Day, som arrangeres verden over 18. april, melder BBC.

Record Store Day skal fremme de uavhengige platebutikkene og deres rolle i lokalsamfunnet og kulturen. De ønsker å sikre at musikk også i fremtiden kan kjøpes i fysiske butikker, ikke bare på internett og hos «kapitalistiske kjemper», som det står på nettsidene.

Jack White sitt plateselskap Third Man Records er en av mange som planlegger arrangementer i forbindelse med World Record Day. Nashville-selskapet skal i år stille ut Elvis Presleys aller første opptak i et skuddsikkert monter. Opptaket ble kjøpt på auksjon for 300 000 dollar i januar, skriver plateselskapet på sine nettsider.

Mannen bak den nye hitlista, Martin Talbot i selskapet The Charts Company, sier til BBC at vinylmarkedet fremdeles er marginalt, men med en økning fra 0,1% av det britiske markedet i 2007 til 1,5% i fjor, er det tydelig at interessen for en liste er der.

– Vinylsalget er fremdeles en liten del av markedet, men her har vi noe som var populært på 60- og 70-tallet og så minket i popularitet på 80- og 90-tallet. Populariteten forsvant helt for deretter å klatre oppover igjen, sier Martin Talbot.

The Charts Company-sjefen tror den økende populariteten skyldes en blanding av nostalgi, lydkvalitet og økt tilgjengelighet.

­­­­­­­­­­­­Vi har lenge sett at vinylsalget øker og ikke lenger kun finnes i spesialiserte platebutikker, men også i klesbutikker og hos postordretjenester.

Lista som ble lansert denne uka, skal oppdateres ukentlig. Og førsteplassen den første uka, har bandet All Time Low fått med sin sjette plate Future Hearts.

Kulturstrøm

  • Premiere på nett og kino samtidig

    Pandemien gjør at Hollywood dropper kinoer og satser på strømming. Vanligvis vises store spillefilmer først på kino, før de blir tilgjengelig for leie eller kjøp på internett og blu-ray. Hollywood-storfilmer utgjør over halvparten av det norske kinomarkedet, så det påvirker kinoer i Norge også, skriver NRK Beta.