Første på 44 år

Taiwansk-amerikanske Constance Wu (36) er den første asiatiske kvinnen som er nominert til en Golden Globe i kategorien «beste kvinnelige skuespiller» på 44 år. Den siste var hawaianske Yvonne Elliman som ble nominert for sin rolle i som Maria Magdalena i filmen «Jesus Christ Superstar» i 1974. Koreansk-kanadiske Sandra Oh, som skal lede prisutdelingen sammen med komiker Andy Samberg, er nominert i kategorien «beste kvinnelige skuespiller i en dramaserie» for sin rolle i «Killing Eve».

Constance Wu på Hollywood Film Awards i 2018
Foto: Danny Moloshok / Reuters

Kulturstrøm

 • Kulturminner på museum forfaller

  900 bygninger eid av norske museer har den dårligste tilstandsgraden bygninger kan ha. Det kommer fram i kulturrådets ferske museumsundersøkelse. Mange museer rapporterer at de trenger mer penger til å drive systematisk bygningsvern. Hva det vil koste å sette bygningene i stand er ikke presentert i rapporten.

  loft på Norsk Folkdemuseum
 • Møt heile Noregs fotballnerd

  Endre Synnes Hagerup som speler den fotballgale Nils i «Heimebane» sov over premierekvelden. Da han vakna var mobilen hans full av meldingar fra folk som hadde sett han på TV. Høyr intervjuet med han, og les saka om han her.

  Endre Synnes Hagerup
 • Fekting med lyssabel blir sport

  Det internasjonale fekteforbundet (FIE) har nå godkjent fekting med lyssabel som en offisiell konkurrerende sport. Lyssverdene kjent fra Star Wars-filmene, blir derfor en offisiell del av fektesporten, på lik linje med florett, sabel og kårde – de tre offisielle grenene innenfor fekting.

  This is a toy recreation of the Luke Skywalker and Darth Vader lightsaber duel as depicted on the or
  Foto: JD Hancock