NRK Meny
Normal

Første norske TV-team i Medina

I kveld tar «Spekter» deg med på innsiden av Det Islamske Universitetet i Medina, hvor flere norske muslimer er elever.

Universitetet i Medina

«Spekter» og NRK-journalist Atta Ansari fikk et unikt blikk på innsiden av Universitetet i Medina

Foto: Atta Ansari / NRK

Det islamske universitet i Medina har fått mye medieoppmerksomhet etter at det ble kjent at norsk-irakiske Mohyeldeen Mohammad er elev ved den strengt religiøse skolen

Se programmet: «Spekter», Universitetet i Medina i Nett-TV

Nå har NRKs Spekter-redaksjon besøkt universitetet som første TV-team i Norge. Prosjektleder for Spekter, Eva Midttun Leira, forteller at formålet med besøket ved det saudi-arabiske universitetet var todelt:

– Vi ønsket å finne de norske studentene som går ved universitetet og få dem i tale. I tillegg ville vi overvære en konferanse om islam og terrorisme som skolen arrangerte mens vi var der borte, forklarer Midttun Leira til NRK.no

Vil modernisere skolen

Universitetet ble grunnlagt i 1961 og er tuftet på wahabisme, en særlig konservativ, saudiarabisk gren innen islam.

Mange muslimer anser wahabismen for å være intolerant ovenfor den andre retningene innad i islam, men rektor ved universitetet Dr. Muhammad Bin Al Uqla har den siste tiden tatt flere skritt i retning av dialog og modernisering.

Dr. Al Uqla ønsket tidlig det norske TV-teamet velkommen, men det tok allikevel lang tid før avreisen var i boks, forteller reporter i «Spekter» Atta Ansari.

– Det er jo et kjempesvært område, og universitetet huser nesten 12 000 studenter. I tillegg finnes det en videregående skole og en ungdomsskole inne på området, forklarer Ansari.


Hardt presset kongefamilie

Siden universitetet ble grunnlagt for nesten 50 år siden, har det uteksaminert titusener av imamer, koranlærere og islamistmisjonærer.

– Rektoren på skolen er veldig opptatt av å motarbeide ekstremiststempelet de har fått, sier Ansari.

Skolen er offentlig og skal i prinsippet rette seg etter føringene fra Saudi-Arabias enerådende myndighet, Kong Abdullah bin Abdul Aziz al-Saud. Kombinasjonen av politikk og religion er ikke alltid like enkelt å håndtere for landets styre.

På innsiden i Medina

På innsiden av den hellige moskeen i Medina der profeten Mohammed ligger begravd.

Foto: Atta Ansari / NRK

USA-forholdet byr på problemer

USA er en nær alliert av Saudi-Arabia og dette har ført til mye misnøye i de religiøse delene av befolkningen.

– Den saudiarabiske kongefamilien innførte nylig forbud mot å ta opp temaet jihad i fredagsbønnen. Landet er under sterkt press om dagen, og har selv opplevd terrorisme, forteller Ansari.

– Kongefamilien kritiseres blant annet for å være for lite anti-israelsk, forklarer han.

Se «Spekters» reportasje fra Universitet i Medina kl. 20.45 på NRK2, onsdag.

Kulturstrøm

 • Norsk jazz på verdens største messe

  Norge blir synlig på nok en kulturarena i 2019: Som partnerland under verdens største jazzmesse, tyske Jazzahead i Bremen. Norge er også hovedland under verdens støste bokmesse i Frankfurt i 2019. Norsk jazz vil få en sentral plass både i konsert- og messeprogrammet, melder Norsk Jazzforum.

 • Egyptisk fotograf får pris

  Den egyptiske pressefotografen Mahmoud Abu Zeid, kjent som Shawkan, er tildelt Verdens pressefrihetspris, opplyser UNESCO. Shawkan ble pågrepet i august 2013 mens han dekket de blodige sammenstøtene mellom egyptiske sikkerhetsstyrker og tilhengere av den avsatte presidenten Mohamed Mursi fra Det muslimske brorskapet (NTB).

 • Cameron om Avatar-oppfølgere

  Regissør James Cameron står ved planen om å lage ytterligere fire «Avatar»-filmer. Han er for tiden hundre filmdager inn i den første oppfølgeren og har skrevet ferdig manus til den andre og tredje filmen. Den første «Avatar»-filmen hadde premiere i 2009 og er den mest innbringende filmen i Hollywoods historie etter «Star Wars: The Force Awakens» (NTB).

  Video Filmanmeldelse: Avatar
  Foto: Nyhetsspiller