Hopp til innhold

Første kanal med UHD-sendinger lanseres til høsten

Til høsten lanseres den første nordiske kanalen i Ultra High Defintion (UHD), også kjent som 4K. – Et viktig steg å ta for kringkasterne, som må konkurrere med andre medier om denne type innhold, mener bransjeekspert.

US-NEWEST-INNOVATIONS-IN-CONSUMER-TECHNOLOGY-ON-DISPLAY-AT-2015-

4K UHD TV-er er elektronikkbransjens nye storsatsing. Her studerer en mann en av de nye skjermene under Consumer Electronics Show i Las Vegas i januar 2016.

Foto: David Becker / Afp

I anledning den nye kanalen Viasat Ultra HD, som skal fokusere på sportsinnhold, legger selskapet nå ut for salg en ny Ultra HD-boks. Den trenger man for å få sett de nye sendingene. I tillegg til en ny TV, selvsagt.

Fra før av er det bare Netflix og det nye fysiske videoformatet, 4K Ultra HD Blu-ray, som kan vise UHD.

– UHD eller 4K har vært på markedet i flere år, men det har manglet innhold. Nå er det noen serier og filmer på Netflix og det er lansert et nytt UHD-videoformat, men direktesendte TV-opptak har vært savnet, sier journalist Audun Hage hos Lyd & Bilde.

Viasats Ultra HD-boks

Viasats Ultra HD-boks lanseres sommeren 2016.

Foto: VIASAT

– Topp for forbrukerne

Audun Hage er en av landets mest erfarne TV-testere. Han hevder Netflix har vært teknologiledende, men tror kringkasterne kan få et konkurransefortrinn med direktesendinger.

– Dette er veldig spennende og helt topp for forbrukerne. Det er veldig mange i Norge som har kjøpt seg nye UHD-TV-er. De har vært på markedet i flere år.

Audun Hage

Journalist Audun Hage hos Lyd & Bilde.

Foto: Lyd & Bilde

Hage hevder UHD på sitt beste gir en uovertruffen seeropplevelse, med skarphet ned til det minste gresstrå, tydelig tekstur i idrettsutøverenes drakter og hårgelen til Ronaldo.

Kollega Ole Henrik Johansen hos tek.no er enig. Men han påstår det kun er på store TV-er, fra 65 tommer og oppover, at 4K utgjør en vesensforskjell.

Blindtestet «Bølgen» og få så forskjell

Sist vinter blindtestet nettsiden vanlig HD mot 4K UHD overfor 20 personer, med klipp fra den norske storfilmen «Bølgen».

– Testerne slet veldig med å se forskjell på 4K. Det var først når du kom nærmere TV-en at folk så den store forskjellen. Etter den tid har det kommet bedre standarder. HDR, som betyr høyere dynamisk rekkevidde, er introdusert. Vi planlegger derfor en ny blindtest. Med HDR endrer du på ting som er lettere å se. Farger og lys er greiere å se endringer i enn oppløsning, sier Johansen til NRK.

Bølgen

«Bølgen» ble filmet i 4K UHD.

Foto: Fantefilm Fiksjon

Et paradigmeskifte

Teknologirådgiver Eirik Solheim hos NRK sammenligner det nye paradigmeskiftet med da overgangen fra rør-TV-er til flatskjermer fant sted. Det igjen sammenfalt med introduksjonen av High Definiton (HD).

– For andre gang i løpet av kort tid sitter publikum nå med utstyr som kan vise en kvalitet som er høyere enn det vi kringkastere kan levere. De begynte også å få HD-.skjermer før vi leverte det, og nå har mange 4K før vi leverer det, sier Solheim.

Han mener elektronikkbransjen har hatt en gullalder uten sidestykke grunnet flatskjerm og HD-overgangen.

– Nå ser produsentene at salget av TV-apparater går ned. Folk flest er fornøyd med flatskjermen, men bransjen vil at vi skal kjøpe nye TV-er. 3D-TV ble ingen suksess. Så nå er de nye «buzzordene» UHD, 4K og HDR.

Litt drama i UHD

NRK på sin side har gjort noen dramaproduksjoner i UHD, men noen sendinger i det nye formatet er ikke planlagt.

– UHD er kapasitetskrevende. For bakkenettet er det nok urealistisk. Det eneste kan være via fiber, sier Bjarne Andre Myklebust, distribusjonssjef hos NRK.

Teknologiekspertene vi har snakket med påpeker at det er mer enn antall piksler og linjer som betyr noe. Høyere bildefrekvens og større dynamisk fargeområde er enda viktigere, og kan også benyttes på dagens HD-sendinger.

Ole Henrik Johansen

Journalist Ole Henrik Johansen hos tek.no.

Foto: TEK.no

Smør på flesk

– Det er produsentene som presser på og ikke kringkasterne. Jeg vil tro de har sitt svare strev med å følge utviklingen. Å lage innholdet er jo den dyreste delen av produksjonen, sier Ole Henrik Johansen hos tek.no.

– Det må nok selges mange slike TV-er før kringkasterne ser nytteverdien av å sende 4K.

– Og alle begrepene gjør vel ikke det hele noe enklere: 4K, UHD, HDR og så videre?

– Nei, det blir mye å holde styr på. Jeg pleier å kalle det 4K UHD, inntil videre. Det er vel litt smør på flesk, men det virker som 4K er vel så utbredt som UHD-begrepet.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober