NRK Meny
Normal

Saudi-Arabia får sin første kvinnelige redaktør

Det blir kalt et gjennombrudd for saudiarabiske kvinner at landet nå får sin første kvinnelige redaktør.

Mideast Saudi Women Driving

Kvinner flest i Saudi-Arabia går i heldekkende niqab og har få rettigheter. Nå håper mange at landets første kvinnelige redaktør kan påvirke kvinners rettigheter i landet.

Foto: Hassan Ammar / Ap

Restriksjonene for kvinner i Saudi-Arabia er mange. Kvinner får hverken kjøre bil eller bevege seg fritt. Det er derfor en milepæl, som får oppmerksomhet verden over, at den engelskspråklige avisen «Saudi Gazette» har ansatt en kvinnelig redaktør.

Somayya Jabarti blir den første kvinnen til å styre den redaksjonelle linjen i Saudi-Arabisk avis.

– Vi har laget en sprekk i glasstaket. Og jeg håper den vil bli gjort om til en dør, sa Somayya Jabarti til Al Arabiya News etter at nyheten ble sluppet i helgen.

Erfaring, ikke kjønn var avgjørende

Somayya Jabarti tar over som redaktør etter sin mangeårige mentor, Khaled Al Maeena.

– Jeg har hatt et mål om å se en saudiarabisk kvinne gå inn i den mannsdominerte bastionen av sjefredaktører. Det var ikke et spørsmål om kjønn, men om kvalifikasjoner som ga henne denne muligheten, skriver den avtroppende redaktør i en artikkel på avisens nettside.

Jabarti begynte sin journalistiske karriere i 2003 som reporter og oversetter for The Arab News, som da ble ledet av Khaled Al Maeena. Hun jobbet seg opp til å bli hans nestleder før hun fulgte Al Maeena da han ble sjefredaktør i Saudi Gazette.

Laster Twitter-innhold

Mannsdominert verden

Valget av Jabarti som ny redaktør blir hyllet i sosiale medier og kalt et gjennombrudd for saudiarabiske kvinner. Men det er fortsatt uvisst hvordan nyheten vil bli mottatt av folk flest i det konservative landet.

– Dette er et helt nytt skritt for Saudi-Arabia. Hun er svært kvalifisert, og det er på tide. Men hvordan vil folk reagere, må vi vente og se, sier den saudiarabiske journalisten Essam Al Ghalib til CNN.

– Den største utfordringen hun står overfor er å bli godkjent av den mannsdominerte sirkelen av journalister, mener Ghalib.

Jabarti mener hun er klar for oppgaven.

– Det er et mannsdominert felt, i likhet med media verden over. Det kommer til å bli utfordringer, men vi må pløye ny mark. Dette er bare begynnelsen, sier Jabarti til CNN.

Ingen pressefrihet

Utfordringene for Jabarti vil være mange når hun tar over redaktørrollen for avisen med et opplag på ca. 47.000.

Reporters Without Borders gir Saudi -Arabia en bunnrangering på sitt pressefrihet barometer.

Journalister som skriver om sensitive spørsmål i Saudi-Arabia, som blant annet religion og forbudet mot kvinner kjører, risikerer straff og fengsling.

Somayya Jabarti sier hun vil jobbe for å fremme kvinners stilling i det konservative landet.

– Dette blir bare en suksess om jeg ser flere jevnaldrende saudiarabiske kvinner i media, og at de tar flere roller som beslutningstakere, sier hun til Al Arabiya News.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Flere kulturnyheter