Første homofile Disney-karakter i Skjønnheten og udyret

Disneys nyinnspilling av Skjønnheten og udyret har premiere på norske skjermer 17. mars i år. Filmen viser Disneys første homofile karakter.

FILM-BEAUTYANDTHEBEAST/

Skuespiller Josh Gad spiller LeFou i Skjønnheten og udyret.

Foto: NEIL HALL / Reuters

Det er karakteren LeFou som i filmen jobber med å erkjenne følelsene sine for Gaston. Deres kjærlighetshistorie spilles ifølge BBC som en parallell historie, ved siden av hovedhandlingen om Belle og udyret.

LeFou spilles av skuespiller Josh Gad, mens Luke Evans blir å se som Gaston.

Les også: Iransk nyhetsbyrå tegnet klær på Oscar-stjerne

Et ansvar

Leder i foreningen FRI, Ingvild Endestad, sier til NRK at det er veldig fint at Disney viser et mangfold ved å ha en homofil karakter i en storfilm.

– Disneykarakterene blir ofte rollemodeller for barn og unge. Derfor er det fint at det er en homofil karakter. Ofte er det lite mangfold i filmer for barn og unge.

Ingvild Endestad

Leder i foreningen FRI, Ingvild Endestad.

Foto: Foreningen Fri


Endestad sier videre at det er flere prinser og prinsesser hun mener kunne hatt et annet uttrykk i Disneys produksjoner. Hun sier karakterene ofte er med på å forsterke at jenter og gutter er veldig ulike.

– Disney har et ansvar for å tilby andre rollemodeller.

Banebrytende

Regissør Bill Condon sier ifølge BBC at han tror filmen er banebrytende for lesbiske, homofile, bifile og transpersoners (LHBT) synlighet i film.

FILM-BEAUTYANDTHEBEAST/

Regissør Bill Condon under et arrangement for filmen i februar.

Foto: NEIL HALL / Reuters

– Det er en karakter som akkurat har innsett at han har slike følelser. Josh skaper noe veldig diskre og fint ut av det, sier Condon.

Ifølge BBC kaller Disney scenene for sine første eksklusive, homofile øyeblikk i film.

Folkekjær historie

Disney lanserte i 1991 den kjente animasjonsfilmen om Skjønnheten og udyret. Filmen ble nominert til seks priser under den 64. Oscar utdelingen og fikk stor oppmerksomhet.

Les også: Mister kontrakten med Disney

Den nye spillefilmen om eventyret har mange stjerner på rollelisten. Det er den kjente skuespilleren Emma Watson som spiller Belle – en skjønnhet, som blir forelsket i et udyr. Udyret spilles av britiske Dan Stevens.

FILM-BEAUTYANDTHEBEAST/

Skuespillerne Dan Stevens og Emma Watson har hovedrollene i Skjønnheten og udyret.

Foto: NEIL HALL / Reuters

Kulturstrøm