Hopp til innhold

Forskning som u-hjelp

I Nordens største bokprosjekt noensinne kartlegger svenskene alle arter i svensk natur.

Tømmer
Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Mer enn hundre bøker skal gis ut, og føreløpig har det kommet seks verk. I de første bøkene har det blitt fokusert på artenes utbredelse i hele Norden, men hvis ikke svenskene får økonomisk støtte må de nøye seg med å bare fokusere på arter i Sverige.

Hør radioreportasjen her: Artsmangfoldforsking om u-hjelp

- For norsk medvirkning kommer man langt med 50 millioner kroner i året. Foreløpig har svenskene drevet nærmest u-hjelp overfor Norge med prosjektet, mener Rune Aanderaa, som er leder for Samarbeidsrådet for biologisk mangfold (SABIMA).

Må vente

Både Kunnskapsdepartementet og Miljøverndepartementet har blitt invitert til samarbeid av den svenske artsdatabanken. Til tross for at departementene føler at prosjektet er svært interessant og aktuelt, har de ikke anledning til samarbeid i 2008 på grunn av budsjettmessige grunner. Derfor må de vente til etter at statsbudsjettet for 2009 er behandlet i Stortinget før de kan diskutere et samarbeid til neste år.

- Det er mye bedre å gjøre dette i samarbeid, og dele på arbeidsoppgavene, enn å måtte tusle rundt på egen hånd etterpå og prøve å finne ut hvordan man skal gjøre det, sier lederen for SABIMA.

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP