Hopp til innhold

Fornøyde romfartscampere

Newtons astrokandidater Ellen Marie Høye og Kim Østenfor Spildrejorde tok med videokamera på romfartscamp for å gi Newtons seere en sniktitt inn i rommet.

Per Olav Alvestad og Newtons astrokandidater
Foto: NRK

Husker du Newtons to astrokandidater som i vår kjempet om en plass på romfartscamp i USA? I sommer var Ellen Marie Høye og Kim Østenfor Spildrejorde på romfartscamp i USA og her kan dere se romfartscampernes egen video fra turen: Newtons astrokandidater på Space Camp .

I vår utlyste Newton og Norsk Romsenter en egen astrokonkurranse. Rominteresserte Newton-seere fikk muligheten til å søke om opptak til Space Camp.

Etter en tøff utvelgelsesrunde sto vi til slutt igjen med to kandidater som måtte gjennom grundige tester for å avgjøre hvem som var best egnet til å bli astronaut.

SE: Kim og Ellen Marie tar astronauttesten

De to fikk også møte Skandinavias eneste ekte astronaut, Christer Fuglesang.

SE: Newton treffer Christer Fuglesang på USAs ambassade og Newton møter Christer Fuglesang

I en spennende finale ble det til slutt avgjort at Ellen Marie fikk plassen og her kan du se Ellen Marie jubler for plass på romfartscampen .

Nå er altså årets astronautkonkurranse definnitivt over, men Norsk Romsenter lover at det blir Space Camp også i 2008. Nå som sist er det ungdom mellom 15 og 18 år som vil få mulighet til å søke. Det er fortsatt en stund til søknadsfristen går ut, men hvis du allerede nå vet at Space Camp er noe for deg, kan du sende en e-post til Norsk Romsenter , så får du tilsendt søknadsskjema når de er klare.

Informasjon om Space Camp på Norsk Romsenters hjemmeside

Norsk senter for romrelatert opplæring

Det finnes også en internasjonal romfartscamp i Norge. Den arrangeres av ESA og ligger på Andøya.

Informasjon om romfartscamp på Andøya

Det finnes en hel rekke andre leir-tilbud for ungdom sommerstid. her er en liste over noen av dem

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)