NRK Meny
Normal

Fornøyde romfartscampere

Newtons astrokandidater Ellen Marie Høye og Kim Østenfor Spildrejorde tok med videokamera på romfartscamp for å gi Newtons seere en sniktitt inn i rommet.

Per Olav Alvestad og Newtons astrokandidater
Foto: NRK

Husker du Newtons to astrokandidater som i vår kjempet om en plass på romfartscamp i USA? I sommer var Ellen Marie Høye og Kim Østenfor Spildrejorde på romfartscamp i USA og her kan dere se romfartscampernes egen video fra turen: Newtons astrokandidater på Space Camp .

I vår utlyste Newton og Norsk Romsenter en egen astrokonkurranse. Rominteresserte Newton-seere fikk muligheten til å søke om opptak til Space Camp.

Etter en tøff utvelgelsesrunde sto vi til slutt igjen med to kandidater som måtte gjennom grundige tester for å avgjøre hvem som var best egnet til å bli astronaut.

SE: Kim og Ellen Marie tar astronauttesten

De to fikk også møte Skandinavias eneste ekte astronaut, Christer Fuglesang.

SE: Newton treffer Christer Fuglesang på USAs ambassade og Newton møter Christer Fuglesang

I en spennende finale ble det til slutt avgjort at Ellen Marie fikk plassen og her kan du se Ellen Marie jubler for plass på romfartscampen .

Nå er altså årets astronautkonkurranse definnitivt over, men Norsk Romsenter lover at det blir Space Camp også i 2008. Nå som sist er det ungdom mellom 15 og 18 år som vil få mulighet til å søke. Det er fortsatt en stund til søknadsfristen går ut, men hvis du allerede nå vet at Space Camp er noe for deg, kan du sende en e-post til Norsk Romsenter , så får du tilsendt søknadsskjema når de er klare.

Informasjon om Space Camp på Norsk Romsenters hjemmeside

Norsk senter for romrelatert opplæring

Det finnes også en internasjonal romfartscamp i Norge. Den arrangeres av ESA og ligger på Andøya.

Informasjon om romfartscamp på Andøya

Det finnes en hel rekke andre leir-tilbud for ungdom sommerstid. her er en liste over noen av dem

Kulturstrøm

 • Skal gjenoppbygge historisk moské

  En avtale om gjenoppbyggingen av Mosuls historiske al-Nuri-moské ble undertegnet i nationalmuseet i Baghdad mandag. Avtalen mellom De forente arabiske emirater og Irak innebærer en støtte til gjenoppbyggingen på over 50 millioner dollar. Den over 800 år gamle moskeen og dens berømte minaret ble sprengt i forbindelse med kampene om Mosul sommeren 2017. Les også «Urix forklarer»: Fem ting du må vire om sprengingen av den berømte moskeen

  Pressekonferanse i forbindelse med avtale om gjenoppbygging av moskeen i Mosul
  Foto: AHMAD AL-RUBAYE / AFP/Scanpix
 • Aviciis foreldre takker for støtten

  Foreldrene til Avicii (Tim Bergling) publiserte mandag kveld et åpent brev via pressekontakten Ebba Lindqvist: «Vi vil takke for støtten vi har fått, alle kjærlighetsfulle ord om vår sønn og bror. Takk for hedringen av Tim», ifølge Aftonbladet.

 • «The Crown»: Vi burde ha lik lønn

  Matt Smith støtter kravet om at Claire Foy og han selv burde hatt lik lønn for arbeidet i serien. – Jeg er glad for at dette har løst seg, og i fremtiden må vi jobbe for at ting som dette blir bedre og mer rettferdig, ikke bare i vår bransje, men i alle, sier han til Hollywood Reporter. Serieskaperne har beklaget lønnsforskjellen etter at det ble kjent at Smith tjener mer på Netflix-serien enn hovedrolleinnehaveren Foy.

  Claire Foy og Matt Smith fra permieren på sesong to av The Crown
  Foto: Grant Pollard / AP