Hopp til innhold

Fornøyde elever forstår ikke kritikken mot stuntskolen

Det første kullet ved Norges eneste stuntutdanning er fornøyd. Men skolen blir fortsatt ikke godtatt av deler av norsk stuntbransje. – Urimelig, svarer fagansvarlig.

Tre elever gjennomfører et brannstunt ved stuntskolen i Tvedestrand.

BLIR TENT PÅ: Tre elever gjennomfører et brannstunt ved stuntskolen i Tvedestrand.

I fjor høst startet Norges første offentlig godkjente stuntutdanning. Ved skolen i Tvedestrand skulle elevene lære å gjøre halsbrekkende stunts, i tillegg til ulike virkemidler innen film.

Men før skolen i det hele hadde begynt fikk den kraftig kritikk.

Deler av norsk stuntbransje, med Norsk Filmforbund i ryggen, mente skolen ikke burde blitt godkjent av NOKUT, organet som godkjenner utdanninger i Norge.

Grunnen var at de mente fagansvarlig ved skolen, John Smith Kabashi, ikke hadde den kompetansen og erfaringen de mener en lærer ved en stuntutdanning bør ha.

De var bekymret for sikkerheten til elevene og for vranglære, innen et risikofylt fagfelt.

For få uker siden var det første kullet med elever ferdig ved stuntfagskolen.

Første kullet: – Trygt og lærerikt

NRK har snakket med flere av de ti studentene som nå er ferdig med skoleåret. De er svært fornøyd med undervisningsopplegget og sikkerheten.

Silje Landrø Botten

STUNTKVINNE: Silje Landrø Botten er svært fornøyd med året på stuntskolen.

Foto: Privat

Flere av studentene understreker at de ikke forstår kritikken skolen fikk på forhånd.

– Skolen har tatt sikkerhet på alvor. Og jeg har lært masse, sier Silje Landrø Botten, som er den eneste jenta i klassen.

– Jeg håper nå å få jobb videre i stuntbransjen, sier hun.

Medelev Stian Buland Lie er enig og viser til at skolen har hatt besøk av flere erfarne gjesteforelesere.

– Jeg leste om kritikken skolen fikk før jeg begynte, men jeg tok sjansen og syntes ikke kritikken stemmer i det hele tatt, sier han.

SLÅSSKAMP: Elev Stian Buland Lie og andre elever gjennomfører stunts ved stuntskolen.

NOKUT: – Ingen grunn til å revurdere godkjennelsen

NRK har vært i kontakt med NOKUT, som godkjente utdannelsen, slik at elever som skal begynne ved skolen kan få støtte fra Lånekassen.

De forteller at også neste kull med studenter kan få støtte og studiepoeng.

– NOKUT har ikke mottatt noen bekymringsmeldinger eller signaler på at noe er galt ved den aktuelle skolen. Det er derfor ingen grunn til å revurdere godkjennelsen av utdannelsen ved stuntskolen i Tvedestrand, sier Håvard Tvinnereim, seksjonssjef i NOKUT.

Fortsatt kritisk til utdannelsen

Kristoffer Jørgensen er en erfaren mann i norsk stuntbransje. Han er også medlem av Norsk filmforbund sitt faglige utvalg for stunt og er styremedlem i Stunt Norge, som er interesseorganisasjonen for norske stuntfolk.

kristoffer jørgensen, stuntmann

STUNTMANN: Kristoffer Jørgensen har over 20 års erfaring som stuntmann.

Foto: Privat

Han sier han representerer både utvalget og interesseorganisasjonen når han igjen kritiserer stuntskolen i Tvedestrand:

– Vår mening om skolen er uforandra, sier Jørgensen.

– Det er ingenting som tilsier at det første skoleåret ikke har foregått slik det skulle. Elevene sier de er fornøyd og forteller at de har lært masse innenfor trygge rammer. Hvordan kan dere da fortsatt kritisere skolen?

– Stunt er et komplekst fag, som må være erfaringsbasert. Hvis man skal undervise i et slikt fag, som også innebærer en del risiko, må man ha mye erfaring i bunn. Slik vi ser det har ikke fagansvarlig den erfaringen som trengs, sier han.

Han viser blant annet til listen over fagansvarlig sin arbeidserfaring på filmnettstedet IMDB.

– Vi kan ikke se at fagansvarlig har vært involvert i en eneste spillefilm, sier Jørgensen.

– Kritiserer dere fordi dere føler faget deres er truet av andre?

– Nei, dette er ikke reelle konkurrenter. Jeg tror det blir vanskelig for disse elevene å finne seg til rette i det faglige miljøet kun basert på det de har lært på denne skolen.

– Hvis det viser seg at elevene får jobber i stuntbransjen og er med på å styrke dette faget i Norge, vil dere da endre mening?

– Det ville vært hyggelig om dette skjedde, men vi har ikke tiltro til denne skolen. Det var vår mening i fjor og er vår mening fortsatt.

Fagansvarlig: – Uprofesjonelt og urimelig

Fagansvarlig ved stuntutdanningen, John Smith Kabashi, er frustrert over kritikken fra Jørgensen og hans medsammensvorne.

– Det er uprofesjonelt og urimelig å komme med slik kritikk, som ikke stemmer. Men vi har vist at vi har gjort kritikken til skamme.

– Hva tenker du om at de fortsatt står for kritikken de kom med i fjor?

– Hvis det gir Jørgensen og co glede å snakke ned andre i bransjen må de bare fortsette med det. Men vi ønsker ikke å være en del av det miljøet. Stuntbransjen i Norge trenger positiv energi og et miljø som løfter bransjen og hverandre opp og frem, og ikke motsatt.

John Smith Kabashi

FAGANSVARLIG: John Smith Kabashi er fagansvarlig ved International Stunt Academy i Tvedestrand.

Foto: Privat

Kabashi forteller at flere av studentene allerede har fått mindre jobber og oppdrag, basert på det de har lært på skolen.

Han forteller også at skolen satser ennå tyngre fremover. Blant annet ved at de fra høsten av tar inn studenter fra flere land.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.