NRK Meny
Normal

«I'm pleased», sa Petter Olsen

– Hva føler du etter å ha satt salgsrekord på 689 millioner kroner? spurte en journalist. – Jeg er fornøyd, sa den norske milliardæren tørt.

Video 778e0166-64a8-4385-b1d4-7a1c894ac15c.jpg

Petter Olsen er fornøyd med salget av «Skrik»

Det er foreløpig ukjent hvem som har kjøpt Edvard Munchs «Skrik», men det er på det rene at det satte verdensrekord og ble det dyreste bildet som er solgt på auksjon noensinne.

Budene haglet etter at runden startet på 230 millioner kroner. Vinnerbudet var på 689 millioner kroner.

Da budrundene startet klokka ett i natt norsk tid, fulgte en hel verden av kunstinteresserte med. «Skrik» var nummer 20 på listen over gjenstander som ble auksjonert bort.

Se video:

Video 57e83078-3bbf-4f38-8483-b3037c0f1625.jpg

«Skrik» solgt som verdens dyreste bilde på auksjon

– Liv og kjærlighet

– Fortsatt kommer Munch til å spille en betydelig rolle i mitt liv. Mitt eget Munch-galleri på Ramme Gård vil fokusere på livet og kjærligheten, sa Petter Olsen.

Han har vokst opp med «Skrik på veggen».

Jeg har levd med dette bildet hele livet. Energien og styrken i mesterverket har bare økt med tiden.

Petter Olsen

Han kunne innkassere 615 millioner kroner etter nattens salg.

– Stor fallhøyde

Bjarne Riiser Gundersen

Bjarne Riiser Gundersen

– Nattens rekord er enda en bekreftelse på «Skrik»s unike posisjon i verdens bevissthet. Fallhøyden var jo også stor siden det hadde fått det aller høyeste prisanslaget noensinne, sier journalist og forfatter Bjarne Riiser Gundersen.

Han holder på å skrive boken «Skrik - historien om et mesterverk» sammen med Poul Erik Tøjner. Den er planlagt utgitt i begynnelsen av oktober.

Munch-museets direktør Stein Olav Henrichsen er strålende fornøyd med auksjonen.

– Fantastisk kveld

– Dette var en fantastisk kveld, sier han til NRK. – Nå kommer gjestene til Oslo. Munch er blitt enda bedre kjent i verden, og neste år er det jubileum. Denne interessen vil vi utnytte, sier Henrichsen.

Se video:

Video Store forventninger til nattens salg av «Skrik»

Forventningene til nattens salg av «Skrik» var store.

Munch-arving Elisabeth Munch-Ellingsen er stolt etter nattens auksjon.

– Jeg synes det er helt strålende at «Skrik»satte verdensrekord, sier hun.

– All suksess i utlandet

Agnes Moxnes

Agnes Moxnes

NRKs kulturkommentator Agnes Moxnes påpeker at alle Munchs triumfer det siste året har funnet sted i utlandet.

– Forventningene før jubileumsåret neste år er skyhøye. Dermed blir fallhøyden stor og det er på tide å stile spørsmålet: Hva er det vi gjør galt her i landet? sier Moxnes.

For besøkstallene på Munch-museet går ned og Nasjonlagalleriet har heller ikke merket noen økt Munch-interesse her hjemme.

Kulturstrøm

 • Birgitta Oftestad til finalen

  Da juryen plukket ut de seks finalistene som skulle gå videre til finalen i Eurovision Young Musicians, la de stor vekt på de unge musikernes evne til å kommunisere musikken. Norske Birgitta Oftestad var en av de seks som traff juyren sterkest med sitt musikalske budskap, og er videre til finalen som finner sted torsdag 23.08 i Edinburgh.

  Birgitta Elisa Oftestad til finalen i Eurovision Young Musician
  Foto: Karen Brodshaug Sveen / NRK
 • Uvær skaper problem for festival

  Sterk vind gjør at en av scenene til Parkenfestivalen i Bodø kan falle sammen. Politiet har sperret av et område og evakuert to hus. Beboerne er innlosjert på hotell. Festivalen startet fredag, og søndag ble scenen rigget ned.

 • Kjemper om finaleplass

  Cellist Birgitta Elisa Oftestad (16) representerer Norge i solistkonkurransen Eurovision Young Musicians, som i år finner sted i Edinburgh. I kveld kjemper hun om en av seks finaleplasser i den prestisjefylte konkurransen. Se semifinalen her, på NRK2 torsdag 23.08. kl. 20.00, eller hør den på NRK Klassisk.

  Birgitta Elise Oftestad i Eurovision Young Musician 2018
  Foto: Karen Brodshaug Sveen / NRK