Hopp til innhold

Forlik etter Netcoms Bruaset-parodi

Netcom punger ut til komponisten etter å ha blitt anklaget for å ha plagiert musikken fra «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu» i en reklamefilm.

I NetCom sin nye reklamefilm er musikken mistenkelig lik kjenningsmelodien i «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu», og stemmen kan fort forveksles med Oddgeir Bruasets.

REKLAME SOM SKAPTE STRID: Netcoms reklamefilm «Der alle skulle tru at nokon kunne bu» møtte reaksjoner fra komponist av musikken og pensjonert NRK-programleder Oddgeir Bruaset da den kom tidligere i november. Se klipp fra reklamefilmen og Bruasets reaksjon da den kom, samt et klipp fra den originale NRK-serien.

– Jeg kan bekrefte at det nå er inngått en minnelig avtale mellom partene og at den er signert. Vi har ikke bedt om at reklamen stoppes, sier advokat Lars Christian Fjeldstad til NRK.

Han representerer Musikernes fellesorganisasjon og komponist Webjørn Sæther, som har laget originalmusikken til «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu».

Tidligere i november ble Netcoms reklamefilm «Der alle skulle tru at nokon kunne bu» publisert.

Reaksjonene kom da raskt fra komponist Sæther, som mente at musikken i reklamen var mistenkelig lik lydsporet fra NRK-serien.

Vil ikke si pengesummen

Nå har det altså blitt inngått forlik mellom komponisten og Netcom. Saken gikk ikke til domstolene.

– Det utenomrettslige forliket innebærer at Netcom kan fortsette å bruke musikken, og at det blir gitt en økonomisk kompensasjon for opphavsrettskrenkelsen som vi mener har funnet sted, sier advokat Lars Christian Fjeldstad.

Ellen C. Scheen

SIER REKLAMEN IKKE ENDRES: Kommunikasjonsrådgiver Ellen C. Scheen i Netcom.

Foto: NetCom

Advokaten ønsker ikke å kommentere hvor mange penger det er snakk om.

Komponist Webjørn Sæther ønsker ikke å uttale seg om saken, og henviser til advokaten sin.

Netcom: – Reklamen går ut uka

Netcom sier at reklamen vil fortsette å gå i sin nåværende form ut denne uka.

– Det stemmer at vi har inngått et forlik med Musikernes Fellesorganisasjon, og det er positivt. Reklamen vil gå som planlagt ut denne uken, uten endringer, sier kommunikasjonsrådgiver Ellen C. Scheen til NRK.

Hun ønsker heller ikke å gi detaljer om innholdet i forliket.

– Kampanjen har fungert fint, men vi har ingen planer på det nåværende tidspunkt om å bruke filmene igjen, sier Scheen.

LES OGSÅ:

«Der ingen skulle tru at nokon kunne bu» er i høst inne i sin siste sesong med Oddgeir Bruaset som programleder. Se episode tre og fire:

Fra Der ingen skulle tru at nokon kunne bu
Norsk dokumentarserie. For 30 år sidan kom Gaby frå Færøyane og Rupert frå Tyskland til Tinn med hest og prærievogn. Sidan har dei drive det brattlendte småbruket Skifterud utan mekaniserte hjelpemiddel, og målet er å vere sjølvforsynt. Dessutan reiser trubaduren Derben på turné - med hest og vogn. (4:6)

Kulturstrøm

  • Frankrike: bøter og fengsel for skjult reklame hos influensere

    Frankrike har vedtatt en ny lov som innebærer at influensere risikerer både kraftige bøter og fengselsstraff hvis de driver med skjult reklame og svindel.

    Loven innebærer at det blir forbudt å promotere blant annet kosmetisk kirurgi, tobakk og enkelte finansprodukter.

    Influensere risikerer opptil to års fengsel og bøter på over 3 millioner kroner hvis de driver med slik ulovlig markedsføring.

    – Festen er over for dem som tror de kan drive med svindel på internett, sa økonomiminister Bruno Le Maire nylig.