Hopp til innhold

Forlik etter Netcoms Bruaset-parodi

Netcom punger ut til komponisten etter å ha blitt anklaget for å ha plagiert musikken fra «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu» i en reklamefilm.

I NetCom sin nye reklamefilm er musikken mistenkelig lik kjenningsmelodien i «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu», og stemmen kan fort forveksles med Oddgeir Bruasets.

REKLAME SOM SKAPTE STRID: Netcoms reklamefilm «Der alle skulle tru at nokon kunne bu» møtte reaksjoner fra komponist av musikken og pensjonert NRK-programleder Oddgeir Bruaset da den kom tidligere i november. Se klipp fra reklamefilmen og Bruasets reaksjon da den kom, samt et klipp fra den originale NRK-serien.

– Jeg kan bekrefte at det nå er inngått en minnelig avtale mellom partene og at den er signert. Vi har ikke bedt om at reklamen stoppes, sier advokat Lars Christian Fjeldstad til NRK.

Han representerer Musikernes fellesorganisasjon og komponist Webjørn Sæther, som har laget originalmusikken til «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu».

Tidligere i november ble Netcoms reklamefilm «Der alle skulle tru at nokon kunne bu» publisert.

Reaksjonene kom da raskt fra komponist Sæther, som mente at musikken i reklamen var mistenkelig lik lydsporet fra NRK-serien.

Vil ikke si pengesummen

Nå har det altså blitt inngått forlik mellom komponisten og Netcom. Saken gikk ikke til domstolene.

– Det utenomrettslige forliket innebærer at Netcom kan fortsette å bruke musikken, og at det blir gitt en økonomisk kompensasjon for opphavsrettskrenkelsen som vi mener har funnet sted, sier advokat Lars Christian Fjeldstad.

Ellen C. Scheen

SIER REKLAMEN IKKE ENDRES: Kommunikasjonsrådgiver Ellen C. Scheen i Netcom.

Foto: NetCom

Advokaten ønsker ikke å kommentere hvor mange penger det er snakk om.

Komponist Webjørn Sæther ønsker ikke å uttale seg om saken, og henviser til advokaten sin.

Netcom: – Reklamen går ut uka

Netcom sier at reklamen vil fortsette å gå i sin nåværende form ut denne uka.

– Det stemmer at vi har inngått et forlik med Musikernes Fellesorganisasjon, og det er positivt. Reklamen vil gå som planlagt ut denne uken, uten endringer, sier kommunikasjonsrådgiver Ellen C. Scheen til NRK.

Hun ønsker heller ikke å gi detaljer om innholdet i forliket.

– Kampanjen har fungert fint, men vi har ingen planer på det nåværende tidspunkt om å bruke filmene igjen, sier Scheen.

LES OGSÅ:

«Der ingen skulle tru at nokon kunne bu» er i høst inne i sin siste sesong med Oddgeir Bruaset som programleder. Se episode tre og fire:

Fra Der ingen skulle tru at nokon kunne bu
Norsk dokumentarserie. For 30 år sidan kom Gaby frå Færøyane og Rupert frå Tyskland til Tinn med hest og prærievogn. Sidan har dei drive det brattlendte småbruket Skifterud utan mekaniserte hjelpemiddel, og målet er å vere sjølvforsynt. Dessutan reiser trubaduren Derben på turné - med hest og vogn. (4:6)

Kulturstrøm

  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh
  • Fleire artistar droppar Eurovision-arrangement

    Artistane Dotter og Titiyo skulle opptredd i Eurovision Village, men har no trekt seg. Det melder NTB.

    Eurovision Village er det offisielle festivalområdet knytt til Eurovision i Sverige. Der skal det vere fleire konsertar og arrangement frå 4. til 11. mai. Fleire av dei som skal opptre har trekt seg frå arrangementa.

    Bookingansvarleg for Titiyo skriv at «logistiske årsaker» er årsaka til at artisten ikkje speler. Dotter har fått fleire oppfordringar til å boikotte Eurovision på Instagram, fordi Israel deltek, skriv NTB.